Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Χανιά
    Thu 15.7°C
    Clouds

    Γραμβούσα Χανίων: Το ναυάγιο που εντυπωσίασε τον Gordon Ramsay

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Γραμβούσα Χανίων: Το ναυάγιο που εντυπωσίασε τον Gordon Ramsay

    Το πολυφωτογραφημένο ναυάγιο «Δημήτριος Π.» στη Γραμβούσα, στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης, επισκέφθηκε μεταξύ άλλων ο Γκόρντον Ράμσεϊ στο πρόσφατο ταξίδι του στα Χανιά για τα γυρίσματα τηλεοπτικής εκπομπής

    Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά ταξίδεψε ο φημισμένος σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ στο πλαίσιο γυρισμάτων για την τηλεοπτική εκπομπή Uncharted του National Geographic. Ο Βρετανός σεφ βρέθηκε στα Χανιά για δύο μέρες, ενώ συνολικά θα μείνει στη χώρα μας περίπου 15 ημέρες και θα επισκεφθεί διάφορες περιοχές και νησιά της Ελλάδας.

    Μία από τις στάσεις του Γκόρντον Ράμσεϊ και της ομάδας του στο νομό Χανίων ήταν η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου με τα γαλαζοπράσινα νερά και το ακρωτήρι της Γραμβούσας, όπου ο γνωστός σεφ έκανε κατάδυση, μαγείρεψε τα ψάρια που ψάρεψε και επισκέφθηκε το περίφημο ναυάγιο «Δημήτριος Π.» στο νησάκι της Ήμερης Γραμβούσας.

    Το μοναχικό ναυάγιο στην Ήμερη Γραμβούσα

    travelgo.gr

    Μπροστά στον παράδεισο του Μπάλου, στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης, υψώνουν παράστημα δύο νησίδες: η Άγρια και η Ήμερη Γραμβούσα. Πιο διάσημη από τις δύο είναι η Ήμερη Γραμβούσα, η οποία φημίζεται για το ενετικό κάστρο της που δεσπόζει σε υψόμετρο 137 μέτρων, αλλά και για το μοναχικό ναυάγιο που υπάρχει στη νότια πλευρά της, ανάμεσα σε δύο μεγάλους κόλπους. Το σκουριασμένο κουφάρι του πλοίου «Δημήτριος Π.», που βρίσκεται ημιβυθισμένο γύρω στα 100 μέτρα από την ακτή, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου.

    travelgo.gr

    Το μότορσιπ «Δημήτριος Π.» απέπλευσε τον Δεκέμβριο του 1967 με προορισμό τη Βόρεια Αφρική και φορτίο 440 τόνων τσιμέντου. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το πλοίο αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στον Όρμο Διακόφτι των Κυθήρων. Στις 6 Ιανουαρίου 1968 απέπλευσε για τον προορισμό του, όμως συνάντησε και πάλι κακοκαιρία και αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία προς τις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης. Τελικά, το πλοίο αγκυροβόλησε με τις δύο άγκυρές του στην νότια πλευρά της Ήμερης Γραμβούσας, σε απόσταση 200 περίπου μέτρων από την ακτή. Λόγω διαφόρων προβλημάτων και κακών καιρικών συνθηκών, ο κυβερνήτης διέταξε την εγκατάλειψη του πλοίου. Το αντιτορπιλικό «Ιέραξ» μετέφερε το πλήρωμα στη Σούδα, αφήνοντας πίσω του το ναυαγισμένο πλοίο, το οποίο παραμένει εκεί μέχρι και σήμερα, αποτελώντας ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής που τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

    travelgo.gr

    Οι επισκέπτες που φτάνουν καθημερινά στην Ήμερη Γραμβούσα, με εκδρομικά καραβάκια από την Κίσσαμο, μπορούν να περιηγηθούν στο κάστρο, να δουν από κοντά το ναυάγιο και φυσικά να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά και να εξερευνήσουν τον πλούσιο βυθό.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider