Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 18.9°C
    Clouds

    7 εναλλακτικά χωριά για φθινοπωρινές αποδράσεις

    BEST OF
    7 εναλλακτικά χωριά για φθινοπωρινές αποδράσεις

    Μικρά διαμαντάκια για τις πρώτες εξορμήσεις της εποχής στα ορεινά.

    Μπορεί η φετινή χρονιά να είναι διαφορετική από κάθε άλλη, αλλά εμείς δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε αποδράσεις. Τώρα ξεκινάει η εποχή που θέλουμε να απολαύσουμε τις ομορφιές της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα βουνά, τις λίμνες, τα ποτάμια, τα δάση, τις βόλτες σε πέτρινα καλντερίμια και πλατανοσκέπαστες πλατείες.

    Αν ονειρεύεστε κι εσείς μια απόδραση με μόνο σκοπό να χαλαρώσετε κοντά στη φύση και να αδειάσετε το μυαλό σας, ακολουθήστε μας σε επτά υπέροχα και χαμηλών τόνων ορεινά χωριά που είναι ιδανικά για ήρεμα φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα μακριά από την πολυκοσμία.

    Βοβούσα, Ζαγόρι

    Βοβούσα, Ζαγόρι

    Η Βοβούσα ή Βωβούσα είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της ανατολικής πλευράς του Ζαγορίου και μία από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ. και απέχει 77 χλμ. από τα Ιωάννινα και 60 χλμ. από τα Γρεβενά. Χτισμένο στις δύο όχθες του ποταμού Αώου, το χωριό κοσμείται στο κέντρο του με ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1814) είναι το δεύτερο σημαντικότερο αξιοθέατο που πρέπει να δείτε. Από τη βοή των νερών του ποταμού πιθανότατα πήρε και το χωριό το όνομά του. Το σκηνικό είναι παραμυθένιο όλες τις εποχές, με τον Άωο να κόβει στα δύο το χωριό, ενώ ολόγυρα απλώνονται πυκνά δάση με οξιές, έλατα και μαυρόπευκα.

    Μεταξοχώρι, Κίσσαβος

    Μεταξοχώρι, Κίσσαβος

    Σε απόσταση περίπου μισής ώρας οδικώς από τη Λάρισα, το Μεταξοχώρι αποτελεί ιδανική βάση για περιηγήσεις στον Κίσσαβο που θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε την κρυμμένη ομορφιά της Θεσσαλίας. Είναι ένα ωραιότατο χωριουδάκι που διατηρεί χαμηλούς τόνους και αποτελεί αγαπημένη επιλογή όσων αγαπούν την ηρεμία της φύσης. Πολλοί καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς βρήκαν σε αυτό το μέρος το καταφύγιό τους, γι' αυτό και αποκαλείται και «χωριό των καλλιτεχνών». Όμορφα αρχοντικά- μάρτυρες της εποχής που άκμαζε το χωριό χάρη στην εκτροφή μεταξοσκώληκα-, πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά συνθέτουν το σκηνικό. Στο Μεταξοχώρι ρέει ο ποταμός Άμυρος, ενώ ένα μικρό ρέμα το χωρίζει σε δύο τμήματα τα οποία ενώνονται με ένα μικρό γεφυράκι στο ύψος της πλατείας. Σε απόσταση αναπνοής, βρίσκεται η Αγιά, με αξιόλογα αρχοντικά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Ανατολής, τη Μελιβοία με την υπέροχη θέα και τη γραφική Άνω Σωτηρίτσα.

    Πινακάτες, Πήλιο

    Πινακάτες, Πήλιο

    Σε απόσταση 27 χλμ. από το Βόλο και σε υψόμετρο 560 μ. βρίσκονται οι Πινακάτες, ένα από τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά χωριά του Πηλίου. Λιγότερο γνωστό από τους γείτονές του, όπως η Βυζίτσα και οι Μηλιές, αυτό το χωριό σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή με την αισθητική του. Η φυσικά απομακρυσμένη θέση του στο βουνό το διαφύλαξε καλά διατηρημένο. Οι Πινακάτες προστατεύονται ως διατηρητέος οικισμός από το 1979. Δεν χορταίνεις να περιπλανιέσαι στα πέτρινα καλντερίμια χαζεύοντας τα πανέμορφα αρχοντικά. Το σκηνικό συμπληρώνουν η μεγάλη πλατεία με την εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το 500 ετών πλατάνι. Αξίζει να επισκεφτείτε την Αγία Κυριακή στο λόφο απέναντι από τις Πινακάτες, για την υπέροχη θέα στο χωριό, στον Παγασητικό και το Πήλιο.

    Παύλιανη, Φθιώτιδα

    Παύλιανη, Φθιώτιδα

    Χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μ., στις πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα, μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα, η Παύλιανη είναι ένας μαγευτικός προορισμός μέσα στα έλατα και στην καταπράσινη φύση, δίπλα στα νερά των πηγών του Ασωπού ποταμού. Χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Παύλιανη και είναι χτισμένη παραδοσιακά με αρχιτεκτονική που βασίζεται στην πέτρα και το ξύλο. Το χωριό διαθέτει ένα ιδιαίτερης ομορφιάς πάρκο αναψυχής, φτιαγμένο από τους κατοίκους του με μεράκι και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά. Η είσοδος στο πάρκο σηματοδοτείται από μια γέφυρα-πιάνο που καθώς τη διασχίζεις παίζει μουσική! Μέσα στο πάρκο θα συναντήσεις αστείες επιγραφές, αιώρες ανάμεσα στα δέντρα, ιδιαίτερα παγκάκια και άλλες ευφάνταστες κατασκευές. Απέναντι από την είσοδο του πάρκου ξεκινάει το μονοπάτι του «Άγνωστου Καλλιτέχνη». Σε ύψωμα πάνω από το πάρκο βρίσκεται ο «Θρόνος του Δία» πανοραμική θέα στον Μαλιακό Κόλπο.

    Στενή, Εύβοια

    Στενή, Εύβοια

    Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, μόλις 30 χλμ. από τη Χαλκίδα. Η οργιαστική βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο κάθε εποχή του χρόνου. Αυτό το χωριό θα το επιλέξετε αν θέλετε μια σύντομη απόδραση μέσα στη φύση και στις μυρωδιές του δάσους. Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Πάνω και την Κάτω Στενή και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου, γνωστό και ως Σκουντέρι. Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά, ενώ πολλά μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις περίφημες κρεατοταβέρνες. Η πιο φημισμένη από τις πολλές κοντινές πηγές είναι του «γιατρού η βρύση», πεντακόσια μέτρα μετά το κέντρο του χωριού, μέσα σε πλατανοσκέπαστη ρεματιά με γάργαρα τρεχούμενα νερά.

    Ζαρούχλα, Αχαΐα

    Ζαρούχλα, Αχαΐα

    Σε περίπου δυόμισι ώρες από την Αθήνα, μπορείς να βρεθείς σε ένα γραφικό μέρος που παντρεύει φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλλους, ηρεμία και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του Χελμού, μέσα σε έλατες και καστανιές, η Ζαρούχλα είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας. Στον οικισμό θα βρεις όμορφους ξενώνες και ζεστά ταβερνάκια για να απολαύσεις τοπικές γεύσεις, ενώ το βλέμμα σου θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί. Μην φύγεις αν δεν επισκεφθείς τη μαγευτική Λίμνη Τσιβλού (μισή ώρα από τη Ζαρούχλα), η οποία αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

    Ελληνικό, Αρκαδία

    Ελληνικό, Αρκαδία

    Λιγότερο γνωστό χωριό, ανάμεσα στη Στεμνίτσα και την Καρύταινα, το Ελληνικό, χτισμένο επάνω σε τρεις καταπράσινους λόφους στα 700 μ. υψόμετρο, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν ήρεμες αποδράσεις στην αγκαλιά της φύσης. Τα σπίτια διατηρούν την παραδοσιακή τους μορφή και η βόλτα στα δρομάκια σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας θα σας εντυπωσιάσει το μεγαλοπρεπές διώροφο διδακτήριο που κάποτε φιλοξενούσε το δημοτικό σχολείο του χωριού. Απολαύστε έναν ελληνικό καφέ ή ένα τσίπουρο στα παραδοσιακά καφενεία της πλατείας και επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο του χωριού με τους δύο εντυπωσιακούς πολυέλαιους. Με βάση το Ελληνικό μπορείτε να κάνετε εκδρομές στο φαράγγι του Λούσιου με τα πολλά μονοπάτια και τα υπέροχα μοναστήρια, αλλά και rafting στο ποτάμι. Αξίζει οπωσδήποτε να δείτε και την Αρχαία Γόρτυνα, το φημισμένο στην αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider