Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ηρακλείας
    Fri 13.3°C
    Clouds

    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων

    Ταξίδι στο νησί της ανεμελιάς και της απόλυτης χαλάρωσης. Η Ηρακλειά αποτελεί ιδανικό προορισμό στις Μικρές Κυκλάδες για όσους αναζητούν την ηρεμία και την απλότητα της νησιωτικής ζωής στις διακοπές τους

    Το μεγαλύτερο και το πιο αραιοκατοικημένο νησί των Μικρών Κυκλάδων, η Ηρακλειάαποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση για διακοπές απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας. Η ζωή κυλά σε αλλιώτικους ρυθμούς σε αυτό το νησάκι που απέχει περίπου μία ώρα με πλοίο από τη Νάξο. Εδώ το νόημα των διακοπών βρίσκεται στη γαλήνη, στις παραλίες με τα πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά και στους απολαυστικούς περιπάτους σε ορεινά μονοπάτια με απέραντη θέα στο Αιγαίο.

    Άγιος Γεώργιος, Ηρακλειά

    Το νησί μετρά περίπου 150 κατοίκους και αποτελείται από δύο οικισμούς: την Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού. Οι δύο οικισμοί ενώνονται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο 4,5 χιλιομέτρων.

    Φτάνοντας στο λιμάνι, θες να βουτήξεις αμέσως στα κρυστάλλινα νερά! Μια αμμώδης παραλία με μεγάλα αρμυρίκια και ένας ήσυχος οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος γύρω από το λιμάνι, με σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, ταβερνάκια που σερβίρουν υπέροχους μεζέδες, καφέ, περιποιημένα καταλύματα και εκκλησάκια συνθέτουν ένα σκηνικό που γοητεύει όσους αναζητούν την ηρεμία και την απλότητα της νησιωτικής ζωής.

    Παναγία, Ηρακλειά

    Ο δρόμος που ανηφορίζει οδηγεί στην Παναγία με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και την εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ο παραδοσιακός οικισμός μοιάζει βγαλμένος από μιαν άλλη εποχή, ενώ η θέα των γύρω νησιών είναι μαγευτική.

    Μη χάσετε

    Σημαντικό αξιοθέατο στο νησί είναι το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, με τον εντυπωσιακό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες- το μεγαλύτερο των Κυκλάδων και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της Ελλάδας. Εκεί βρέθηκε και η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που έδωσε στο σπήλαιο και το όνομά του. Το μονοπάτι για το σπήλαιο ξεκινάει από την Παναγία (διάρκεια περίπου 1 ώρα).

    Στο δυτικό τμήμα της Ηρακλειάς βρίσκεται ο Άγιος Αθανάσιος, παλιός εγκαταλειμμένος οικισμός με ενδιαφέρουσα ρυμοτομία και σπίτια παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

    Η κορυφή του λόφου Πάπας, το ψηλότερο σημείο του νησιού, προσφέρει θαυμάσια θέα σε όλα τα γειτονικά νησιά, καθώς στα δαντελένια ακρογιάλια της Ηρακλειάς.

    Στον όρμο Αλιμιά, σε βάθος περίπου 7 μέτρων, βρίσκεται βυθισμένο ένα γερμανικό αεροπλάνο τύπου ARADO AR196 που καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ορατό από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά πολλοί επισκέπτες κάνουν καταδύσεις για να το δουν και να το φωτογραφήσουν από κοντά.

    Ο όρμος του Μέριχα, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, περιβάλλεται από εντυπωσιακούς γκρεμούς με ύψος πάνω από 100 μέτρα, στις σχισμές των οποίων φωλιάζουν άγρια πουλιά. Στη βάση τους απλώνονται δύο πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά.

    Μέριχας, Ηρακλειά

    Το Κάστρο του Λιβαδιού βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου που υψώνεται από την παραλία Λιβάδι. Εδώ μπορείτε να παρατηρήσετε τα ερείπια ενός κάστρου ελληνιστικής περιόδου, καθώς και τα ερείπια των ναών του Δία και της Θεάς της Τύχης. 

    Η Ηρακλειά είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Τα οκτώ μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί στο νησί προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο τη φυσική ομορφιά των τοπίων. Το νησί περιλαμβάνεται ολόκληρο στο δίκτυο Natura 2000.

    Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι του νησιού.

    Οι παραλίες της Ηρακλειάς

    Λιβάδι, Ηρακλειά

    Οι παραλίες του νησιού ικανοποιούν κάθε γούστο. Το Λιβάδι, με το κάστρο να υψώνεται πίσω του και με θέα τη Σχοινούσα, αλλά και το νησάκι Βενέτικο, είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Η υπέροχη άμμος και τα ρηχά νερά κάνουν αυτή την παραλία ιδιαίτερα δημοφιλή και ιδανική για οικογένειες. Την Αλιμιά τη λατρεύουν ιδιαίτερα όσοι κολυμπάνε με μάσκα και αναπνευστήρα, γιατί χαζεύουν το γερμανικό υδροπλάνο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στον βυθό!

    Άγιος Γεώργιος, Ηρακλειά

    Ο Άγιος Γεώργιος (η πρώτη παραλία που βλέπεις φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού) και η Βορεινή Σπηλιά είναι άλλες δύο καλές επιλογές για εκείνους που προτιμούν τις αμμουδερές παραλίες. Όσοι πάλι προτιμούν το βότσαλο, θα στρώσουν την πετσέτα τους στο Τουρκοπήγαδο, στο Αμμούδι του Μέριχα και στον Καρβουνόλακο. Βραχώδεις παραλίες είναι ο Ξυλομπάτης και η Βάλα.

    ΟΔΗΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    • Το Aeolos Hotel βρίσκεται σε ένα λόφο, σε απόσταση 450 μ. από την παραλία του Αγίου Γεωργίου και το λιμάνι. Διαθέτει μπαρ-εστιατόριο και προσφέρει όμορφα διακοσμημένα καταλύματα με πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. 
    • Οι Ορίζοντες είναι ένα μικρό συγκρότημα από ανεξάρτητα σπιτάκια, που συνδυάζουν αρμονικά την πολυτέλεια και την άνεση με την παραδοσιακή κυκλαδική αρχιτεκτονική για να σας χαρίσουν τις πιο όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις.
    • To Villa Panorama, χτισμένο σε ύψωμα στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, σας περιμένει για να σας προσφέρει μια άνετη και ευχάριστη διαμονή σε δίκλινα δωμάτια, πολυτελή διαμερίσματα ή ακόμα και σε ολόκληρο σπίτι.
    • Το Sunset Rooms είναι ένα ρομαντικό συγκρότημα αποτελούμενο από 4 δωμάτια, σε μια ήσυχη τοποθεσία μόλις 500 μ. από το λιμάνι και την παραλία του Αγίου Γεωργίου.
    • Villa Zografos βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι και τη Χώρα, σε απόσταση 700 μέτρων από την αμμώδη παραλία Λιβάδι. Διαθέτει ολάνθιστο κήπο, κοινόχρηστη κουζίνα και καθιστικό με τραπέζια κάτω από πέργκολες.

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Το εστιατόριο Αίολος (του ομώνυμου ξενοδοχείου) προσφέρει εδώ και 15 χρόνια υπέροχες γεύσεις ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και στα γύρω νησιά.
    • Στο Μαϊστράλι, στον Άγιο Γεώργιο, θα πάτε για τα νόστιμα μαγειρευτά φαγητά. Στο Υποβρύχιο για παραδοσιακή κουζίνα και στο Σύρμα για μεζεδάκια σε πολύ ωραία τοποθεσία πάνω στο λιμάνι.
    • Στο Στέκι της Αννιώς στην Παναγία θα απολαύσετε σπιτικές πίτες και παραδοσιακά γλυκά μαζί με υπέροχη θέα.

    ΚΑΦΕΣ & ΠΟΤΟ

    • Στον Άγιο Γεώργιο, το Πέρασμα είναι ό,τι πρέπει για καφέ, βάφλες και κρέπες.
    • Για brunch και κοκτέιλ με θέα το λιμάνι, να πάτε στο Εν Λευκώ.
    • Στην παραλία Λιβάδι θα βρείτε το Pera Panta και το Surfin Bird για πρωινό, καφέ, φαγητό και ποτό με θέα τη Σχοινούσα.
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων
    Ηρακλειά: Το ησυχαστήριο των Κυκλάδων

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider