Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ηρακλείας
    Fri 16.6°C
    Clear

    Conde Nast Traveller: Αυτοί είναι οι ομορφότεροι οικισμοί των ελληνικών νησιών

    BEST OF
    Conde Nast Traveller: Αυτοί είναι οι ομορφότεροι οικισμοί των ελληνικών νησιών

    Το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό περιοδικό στον κόσμο παρουσιάζει πανέμορφα χωριά και γραφικές γειτονιές στα ελληνικά νησιά.

    Πέρα από τις ονειρικές παραλίες με τα διάφανα νερά, υπάρχουν πολλά υπέροχα σημεία στα ελληνικά νησιά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει: κατάλευκα χωριά και λιθόστρωτα δρομάκια που οδηγούν σε εκκλησίες με μπλε τρούλους στην κορυφή του λόφου, λιμάνια με νεοκλασικά σε παστέλ χρώματα και γειτονιές όπου η ζωή επικεντρώνεται γύρω από σκιερές πλατείες και καφενεία.

    Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το πρόσφατο αφιέρωμα του διάσημου ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveller, που παρουσιάζει 17 από τους ομορφότερους οικισμούς στα νησιά της Ελλάδας. Πάμε να δούμε τις επιλογές του.

    Χώρα Αμοργού

    Χώρα Αμοργού

    Χτισμένη στο κέντρο του νησιού, ώστε να μην είναι ορατή από τη θάλασσα, η λαβυρινθώδης Χώρα της Αμοργού είναι μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Η βόλτα στα κατάλευκα σοκάκια θα σας αποκαλύψει παραδοσιακής κυκλαδικής αρχιτεκτονικής σπίτια με πολύχρωμες πόρτες, αυλές που μοσχομυρίζουν αγιόκλημα και γιασεμί, σκεπασμένα περάσματα, ανεμόμυλους, αμέτρητες εκκλησίες και παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν ψημένη ρακή.

    Κατόπολα, Αμοργός

    Κατόπολα, Αμοργός

    Κοντά στην Χώρα της Αμοργού, στη δυτική πλευρά του νησιού, βρίσκονται τα Κατάπολα, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια του Αιγαίου και το κύριο λιμάνι του νησιού. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά για διακοπές στην Αμοργό εξαιτίας της παραλίας τους και των επιλογών για φαγητό και διασκέδαση που προσφέρουν. Πάνω από τα Κατάπολα υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχαίου μινωικού οικισμού, που προσεγγίζονται από ένα μονοπάτι από το χωριό, το οποίο προσφέρει υπέροχη θέα.

    Άγιος Γεώργιος, Ηρακλειά

    Άγιος Γεώργιος, Ηρακλειά

    Η ζωή κυλά σε αλλιώτικους ρυθμούς στην Ηρακλειά, που απέχει περίπου μία ώρα με πλοίο από τη Νάξο. Φτάνοντας στο λιμάνι, θες να βουτήξεις αμέσως στα κρυστάλλινα νερά. Μια αμμώδης παραλία με μεγάλα αρμυρίκια και ένας ήσυχος οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος γύρω από το λιμάνι, με σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, ταβερνάκια που σερβίρουν υπέροχους μεζέδες, καφέ και εκκλησάκια συνθέτουν ένα σκηνικό που γοητεύει όσους αναζητούν την ηρεμία και την απλότητα της νησιωτικής ζωής.

    Παναγία, Ηρακλειά

    Παναγία, Ηρακλειά

    Ο δρόμος που ανηφορίζει από το λιμάνι της Ηρακλειάς οδηγεί στην Παναγία, τον δεύτερο οικισμό της Ηρακλειάς, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πετρόχτιστα σπίτια που έχουν παραδοσιακούς φούρνους στις αυλές τους και την εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Αυτός ο οικισμός μοιάζει βγαλμένος από μιαν άλλη εποχή, ενώ η θέα των γύρω νησιών είναι μαγευτική.

    Καστελόριζο

    Καστελόριζο

    Ο μοναδικός οικισμός στο Καστελόριζο βρίσκεται γύρω από το φυσικό λιμάνι και αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι. Τα αρχοντόσπιτα, εντυπωσιακά βαμμένα και αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω από τη θάλασσα, αποτελούν αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής.

    Αγνί, Κέρκυρα

    Αγνί, Κέρκυρα

    Στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας, ο κόλπος Αγνί είναι ένας μικρός παράδεισος που προσφέρει ησυχία και απομόνωση. Η καταπράσινη φύση φτάνει μέχρι τα διάφανα νερά και οι προβλήτες κατά μήκος της ακτής είναι ιδανικές για βάρκες και μικρά σκάφη. Γύρω από την παραλία υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια για να γευτείτε τοπικές σπεσιαλιτέ και θαλασσινά.

    Κλήμα, Μήλος

    Κλήμα, Μήλος

    Φωτογράφοι από όλον τον κόσμο επισκέπτονται το Κλήμα για να απαθανατίσουν με τον φακό τους τα «σύρματα», τα πολύχρωμα δίπατα σπίτια στις φυσικές υπόσκαφες σπηλιές των βράχων που δίνουν ιδιαίτερο χρώμα σε αυτό το μικροσκοπικό ψαροχώρι της Μήλου. Στο παρελθόν, κατά τη χειμερινή περίοδο οι ψαράδες έσερναν με σύρματα στα ισόγεια των σπιτιών τις βάρκες τους για να τις προφυλάξουν από την κακοκαιρία.

    Πλάκα, Μήλος

    Πλάκα, Μήλος

    Ένα λαβύρινθο από πλακόστρωτα σοκάκια και κατάλευκους τοίχους με βουκαμβίλιες θα συναντήσετε στη γραφική πρωτεύουσα της Μήλου, που είναι χτισμένη πάνω από τον Αδάμαντα και σε υψόμετρο 200 μ. περίπου. Επισκεφτείτε το κάστρο αργά το απόγευμα για να απολαύετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα με πανοραμική θέα προς τον κόλπο του νησιού.

    Μικρή Βενετία, Μύκονος

    Μικρή Βενετία, Μύκονος

    Η Μικρή Βενετία είναι ίσως η διασημότερη γωνιά της Μυκόνου. Αυτή η γειτονιά με τα καπετανόσπιτα και τα πολύχρωμα μπαλκόνια που κρέμονται πάνω από το νερό, είναι ιδανική για να βγάλεις αμέτρητες φωτογραφίες και να μυηθείς στη μυκονιάτικη ατμόσφαιρα. Είναι επίσης παγκοσμίως γνωστή ως το σημείο που θα απολαύσεις το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού.

    Χώρα Νάξου

    Χώρα Νάξου

    Αφήνοντας πίσω σας το λιμάνι, θα περπατήσετε στα σοκάκια της παλιάς αγοράς, του Μπούργου και θα αναζητήσετε τις πύλες που θα σας οδηγήσουν μέσα στο κάστρο του Σανούδου, στο λόφο που στεφανώνει την πόλη της Νάξου. Το Κάστρο της Νάξου κατοικείται ανελλιπώς από την εποχή που χτίστηκε και αποτελεί ένα ζωντανό μεσαιωνικό μουσείο με μοναδική ατμόσφαιρα. Το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο και σήμα κατατεθέν του νησιού είναι η εντυπωσιακή Πορτάρα, που βρίσκεται στο νησάκι που οι ντόπιοι ονομάζουν «Παλάτια», στο βόρειο άκρο του λιμανιού.

    Οία, Σαντορίνη

    Οία, Σαντορίνη

    Ο παραδοσιακός οικισμός της Οίας είναι χωρίς αμφιβολία το πιο ρομαντικό σημείο της Σαντορίνης και ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Ελλάδας. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος, δεκάδες άνθρωποι καθισμένοι στις ταράτσες και στις βεράντες θαυμάζουν ένα από τα πιο σπάνια θεάματα στη γη.

    Απολλωνία, Σίφνος

    Απολλωνία, Σίφνος

    Η πρωτεύουσα της Σίφνου, η κοσμοπολίτικη Απολλωνία, είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους στο κέντρο του νησιού. Σε κάθε σου βήμα ανακαλύπτεις κι από ένα γραφικό σπίτι, ένα λευκό εκκλησάκι, μια ξεχωριστή γωνιά. Φυσικά, δεν θα παραλείψεις να περάσεις από το περίφημο «στενό» -ένα δρόμο γεμάτο εστιατόρια, μπαρ και μαγαζάκια- όπου χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής της Σίφνου.

    Κάστρο, Σίφνος

    Κάστρο, Σίφνος

    Η αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, πάνω σε έναν απότομο βράχο με εξαιρετική θέα προς το πέλαγος. Το Κάστρο είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί την πιο γραφική περιοχή της Σίφνου. Το χωριό διατηρεί αναλλοίωτη την οχυρωματική μεσαιωνική μορφή του και θυμίζει ζωντανό μουσείο. Έτσι υπάρχει το εξωτερικό τείχος (κάποια τμήματά του σώζωνται ακόμα και μπορείτε να τα δείτε) και στο εσωτερικό τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο.

    Γιαλός, Σύμη

    Γιαλός, Σύμη

    Κοσμοπολίτικη και παραδοσιακή μαζί, η Σύμη θα σας συνεπάρει με τη ρετρό ομορφιά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της από την πρώτη στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει το λιμάνι. Φτάνοντας στον Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, τρίβεις τα μάτια σου αντικρίζοντας τα πολύχρωμα νεοκλασικά σπιτάκια που σκαρφαλώνουν στους γύρω λόφους λουσμένα στο αιγαιοπελαγίτικο φως. Ο αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός είναι σαν ζωγραφιά! Η Σύμη ανακηρύχθηκε νωρίς ως διατηρητέος οικισμός και κατάφερε να διατηρήσει τον κεντρικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής της.

    Ερμούπολη, Σύρος

    Ερμούπολη, Σύρος

    Η πρωτεύουσα της Σύρου κλέβει την παράσταση με την αρχιτεκτονική και την ατμόσφαιρα της. Ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια, νιώθεις σαν να μπαίνεις σε χρονομηχανή. Τα πανέμορφα νεοκλασικά και τα εντυπωσιακά κτήρια, το επιβλητικό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, το περίφημο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, τα αρχοντικά πάνω στο κύμα στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, ο ναός του πολιούχου Αγίου Νικολάου με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο και οι υπόλοιπες πανέμορφες ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, κάνουν την Ερμούπολη να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο.

    Άνω Σύρος, Σύρος

    Άνω Σύρος, Σύρος

    Μια βόλτα στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου προσφέρει υπέροχη θέα στο Αιγαίο και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Η Άνω Σύρος ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς και συνέχισε να κατοικείται καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας της, διατηρώντας την καθολική της ταυτότητα και το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Τα αμέτρητα σκαλοπάτια, που διαπερνούν τα λευκά σπιτάκια και τις καμάρες στην άκρη του λόφου, οδηγούν στην κορυφή του οικισμού, όπου βρίσκεται η Μητρόπολη των Καθολικών Σαν Τζώρτζης. Η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει.

    Νημποριό, Χάλκη

    Νημποριό, Χάλκη

    Σε μικρή απόσταση δυτικά της Ρόδου, η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων που κρύβει αληθινούς θησαυρούς. Το Νημποριό με τα πολύχρωμα αρχοντικά είναι το λιμάνι και ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Περίπου 2,5 χλμ. μακριά βρίσκεται το Χωριό- η έρημη σήμερα παλιά πρωτεύουσα- με το Φρούριο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και την απίστευτη θέα στο πέλαγος.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider