Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μεσσηνία
    Thu 13.9°C
    Clear

    Ο μικρός παράδεισος της Μεσσηνιακής Μάνης

    BEST OF
    Κείμενο: Μίλτος Μιχαλάς
    Ο μικρός παράδεισος της Μεσσηνιακής Μάνης

    Στα πόδια του Ταΰγετου και με θέα το Μεσσηνιακό κόλπο, η Καρδαμύλη είναι το διαμάντι της Μεσσηνιακής Μάνης, ένα παραθαλάσσιο χωριό που μαγνητίζει τους φυσιολάτρες και τους καλλιτέχνες

    Πλούσια φύση, παραδοσιακοί οικισμοί, πέτρινα πυργόσπιτα, κρυμμένα ξωκλήσια, γαληνεμένη θάλασσα, υπέροχα χρώματα... Η Μεσσηνιακή Μάνη, νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, είναι ένας τόπος ιδιαίτερος, φτιαγμένος από πανέμορφες εικόνες. Μία από τις πιο γραφικές γωνιές αυτού του τόπου, αλλά κι ολόκληρης της Πελοποννήσου, είναι η Καρδαμύλη, το ιστορικό, παραθαλάσσιο χωριό, σε απόσταση 35 χλμ. από την Καλαμάτα.

    Καρδαμύλη

    Οι πυκνοί ελαιώνες, τα μεγαλόπρεπα κυπαρίσσια, τα περιποιημένα πέτρινα οικήματα με κατάφυτους κήπους, οι βοτσαλωτοί κολπίσκοι και το γραφικό λιμανάκι του χωριού συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό σε αυτό το σοφιστικέ θέρετρο στα πόδια του Ταΰγετου και με θέα το Μεσσηνιακό κόλπο, που μαγνητίζει τους φυσιολάτρες και τους καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους.

    Καρδαμύλη

    Πολλοί διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ (Ίθαν Χοκ, Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί κ.ά.) κολύμπησαν στα νερά της και περπάτησαν στα πέτρινα δρομάκια της. Ο Άγγλος συγγραφέας και περιηγητής σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ μάλιστα, δε θέλησε ποτέ να φύγει και έζησε χρόνια εκεί. Το σπίτι του στην περιοχή Καλαμίτσι αποτελεί αξιοθέατο για όσους φτάνουν στην Καρδαμύλη (ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη και είναι ανοιχτό στο κοινό, με ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις).

    Παλιά Καρδαμύλη

    Πάνω σε ένα λόφο με ελιές και κυπαρίσσια, στα πόδια του Ταΰγετου, βρίσκεται η Παλαιά Καρδαμύλη, ένας ερειπωμένος οικισμός που γοητεύει κάθε επισκέπτη. Στον ιστορικό οικισμό θα δείτε τον Πύργο του Μούρτζινου (του τελευταίου Μανιάτη καπετάνιου της Καρδαμύλης), που χτίστηκε το 1807. Πρόκειται για ένα οχυρό συγκρότημα που αποτελείται από διάφορα κτίσματα. Στην είσοδό του δεσπόζει ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα με το κομψό καμπαναριό του. Οι απογευματινές βόλτες εδώ συνδυάζονται ιδανικά με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στον Μεσσηνιακό κόλπο.

    Μπροστά στο λιμανάκι της Καρδαμύλης, βρίσκεται το γραφικό νησάκι Μερόπη (ή Αμυγδαλόνησος), πάνω στο οποίο σώζονται ερείπια ενετικών τειχών και η μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική της Kοίμησης της Θεοτόκου.

    Μυστικοί κόλποι και πανέμορφες παραλίες

    Παραλία Φονέας, Καρδαμύλη

    Το καλοκαίρι θα λατρέψετε τις παραλίες αυτού του τόπου. Η «επίσημη» παραλία της Καρδαμύλης είναι τα Ριτσά, δυτικά του οικισμού, ενώ σε κοντινή απόσταση θα βρείτε την παραλία του Φονέα με την άγρια ομορφιά και τα Δελφίνια με τη χοντρή άμμο. Όλες με υπέροχα, καταπράσινα νερά.

    Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί στη Στούπα, με τις τρεις πανέμορφες παραλίες: την κεντρική ακριβώς μπροστά στο χωριό, τη φημισμένη Καλογριά στα βόρεια (εδώ ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το έργο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά») και τη Χαλικούρα στο νότιο μέρος. Μετά τη Στούπα, θα συναντήσετε τον Άγιο Νικόλαο με ένα όμορφο λιμανάκι γεμάτο πολύχρωμες βάρκες και καΐκια, ενώ μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το γραφικό λιμανάκι της Τραχήλας.

    Ο μικρός παράδεισος της Μεσσηνιακής Μάνης
    Ο μικρός παράδεισος της Μεσσηνιακής Μάνης
    Ο μικρός παράδεισος της Μεσσηνιακής Μάνης
    Ο μικρός παράδεισος της Μεσσηνιακής Μάνης
    Ο μικρός παράδεισος της Μεσσηνιακής Μάνης
    Ο μικρός παράδεισος της Μεσσηνιακής Μάνης
    Ο μικρός παράδεισος της Μεσσηνιακής Μάνης

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider