Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ηράκλειο
    Tue 17.8°C
    Clouds

    Ηράκλειο: Ταξίδι στην καρδιά της Κρήτης

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ηράκλειο: Ταξίδι στην καρδιά της Κρήτης

    To Travel by Reader.gr σε ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2021 με την AEGEAN

    Η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης έχει τη δική της γοητεία που αξίζει να ανακαλύψεις. Το Ηράκλειο με τη σπουδαία ιστορία, τον αρχαιολογικό πλούτο, τα γραφικά χωριά και τη γαστρονομική του παράδοση, διαθέτει όλα όσα θα κάνουν συναρπαστικές τις διακοπές σου.

    Και η AEGEAN με τις πτήσεις της σε ταξιδεύει εκεί που χτυπάει η καρδιά της Κρήτης.

    travelgo.gr
    Το ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πας

    Μια πόλη που σφύζει από ζωή χειμώνα-καλοκαίρι, σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, απέραντες παραλίες, αυθεντικό κρητικό φαγητό, επισκέψεις σε οινοποιεία και χωριά που κρατάνε ζωντανή την παράδοση. Το Ηράκλειο επιβεβαιώνει ότι η Κρήτη είναι για όλα τα γούστα.

    Τα top αξιοθέατα 

    Ξεκίνα την περιήγησή σου από το ενετικό λιμάνι όπου βρίσκεται το θαλάσσιο Φρούριο Κούλες, το σήμα κατατεθέν του Ηρακλείου. Ο πεζόδρομος της 25ης Αυγούστου, που συνδέει το ενετικό λιμάνι με την πλατεία των Λιονταριών, είναι ο ομορφότερος δρόμος της πόλης. Στη βόλτα σου θα δεις νεοκλασικά κτήρια, το ναό του Αγίου Τίτου, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, την ενετική Λότζια και την Κρήνη του Μοροζίνι (ή Κρήνη των Λεόντων).

    Στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου χτυπά ο παλμός της πόλης, ανάμεσα σε πολυσύχναστους πεζόδρομους με μπαράκια, καφέ και ρακάδικα. Για να απολαύσεις την ομορφότερη θέα της πόλης από ψηλά, ανέβα τα σκαλάκια του προμαχώνα Μαρτινέγκο και φτάσε στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη.

    Το Ηράκλειο διαθέτει αρκετά μουσεία, με σημαντικότερο το Αρχαιολογικό, όπου μπορείς να δεις μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Αξιόλογο είναι και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, όπου αναδεικνύεται με εντυπωσιακό τρόπο το φυσικό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου. Αν είσαι με την οικογένεια, μη χάσεις το ενυδρείο Cretaquarium (ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης) στην περιοχή Γούρνες.

    travelgo.gr
    Το Ανάκτορο της Κνωσού (πηγή: Shutterstock)

    Φυσικά θα επισκεφθείς και το Ανάκτορο της Κνωσού (5 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου), την έδρα του θρυλικού βασιλιά Μίνωα, όπως κάνουν κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς της Ελλάδας.

    Η Φαιστός, στην κοιλάδα της Κάτω Μεσάρας, είναι η δεύτερη σε σπουδαιότητα μινωική πόλη μετά την Κνωσό. Εδώ θα δεις τα ερείπια του ανακτόρου όπου βρέθηκε ο περίφημος δίσκος της Φαιστού. Για μια μεγαλύτερη δόση Ιστορίας, μπορείς να επισκεφτείς τον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων (το τρίτο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο) και την αρχαία πόλη της Γόρτυνας.

    Αν προτιμάς βόλτες στη φύση, πήγαινε για πεζοπορία στο δάσος του Ρούβα, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα δάση της Κρήτης. Εναλλακτικά, μπορείς να επισκεφθείς την τεχνητή λίμνη του Ζαρού για να χαλαρώσεις μέσα στο πράσινο και τα πλατάνια.

    travelgo.gr
    Οι Αρχάνες (πηγή: Shutterstock)

    Τα πιο γραφικά χωριά 

    Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ηρακλείου, θα συναντήσεις έναν από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Κρήτης, τις πολύχρωμες Αρχάνες. Το χωριό αυτό έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικιστική του ανάπτυξη. Σημείωσε επίσης τους Άνω και Κάτω Ασίτες, το Ζάρο και το Χουδέτσι, παραδοσιακά χωριά που θα σου συστήσουν την «αληθινή» Κρήτη.

    Οι ωραιότερες παραλίες 

    Το καλοκαίρι το ενδιαφέρον σου θα προσελκύσουν οι παραλίες του Ηρακλείου. Η Αμμουδάρα, η Αγία Πελαγία, ο Καρτερός, τα Μάλια και τα Λιμανάκια Χερσονήσου είναι μερικές από τις top επιλογές στα βόρεια. Στο νότιο Ηράκλειο ξεχωρίζουν τα Μάταλα, ο Κομμός, το Αγιοφάραγγο, ο Λέντας και ο Τράφουλας ή Ψιλή Άμμος.

    travelgo.gr
    Τα Μάταλα (πηγή: Shutterstock)

    Μυστικά από ντόπιους 

    Τα Αστερούσια είναι η νοτιότερη οροσειρά της Ελλάδας, η οποία σχηματίζεται ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσαράς και στο Λιβυκό Πέλαγος. Οι λάτρεις των εξερευνήσεων θα ανακαλύψουν φαράγγια (με σπουδαιότερο το Αγιοφάραγγο), σπήλαια, ερημικές ακρογιαλιές, ιστορικά μοναστήρια και απομονωμένα παραδοσιακά χωριά όπως τα Καπετανιανά και την Εθιά.

    Οι γεύσεις

    Η γευστική παράδοση της Κρήτης είναι σίγουρα ένας ακόμη λόγος να αγαπήσεις το Ηράκλειο. Η τσικουδιά και το ντόπιο κρασί συνοδεύουν μοναδικά τους εκλεκτούς μεζέδες, τους χοχλιούς, το απάκι, τα καλιτσούνια, το αντικριστό (κρέας που ψήνεται γύρω από τη φωτιά) και δεκάδες ακόμη καλούδια της περίφημης κρητικής κουζίνας.

    Οινικές εξερευνήσεις

    Η περιοχή του Ηρακλείου αποτελεί έναν θαυμάσιο προορισμό για τους λάτρεις του κρασιού, καθώς διαθέτει τα περισσότερα επισκέψιμα οινοποιεία στο νησί. Για να τα ανακαλύψεις δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις δύο διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού με αφετηρία την πόλη του Ηρακλείου.

    Πώς να πας 

    Η AEGEAN πραγματοποιεί πτήσεις προς το Ηράκλειο. Κλείσε εισιτήριο για να γνωρίσεις τη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης.

    Δες το αφιέρωμα με όλους τους κορυφαίους προορισμούς

    Το Ανάκτορο της Κνωσού (πηγή: Shutterstock)
    Το Ανάκτορο της Κνωσού (πηγή: Shutterstock)
    Ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού (πηγή: Shutterstock)
    Ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού (πηγή: Shutterstock)
    Το ενετικό λιμάνι (πηγή: Shutterstock)
    Το ενετικό λιμάνι (πηγή: Shutterstock)
    Η Κρήνη Μοροζίνι στη πλατεία Λιονταριών (πηγή: Shutterstock)
    Η Κρήνη Μοροζίνι στη πλατεία Λιονταριών (πηγή: Shutterstock)
    Ο ναός του Αγίου Τίτου (πηγή: Shutterstock)
    Ο ναός του Αγίου Τίτου (πηγή: Shutterstock)
    Το φρούριο Κούλες στο λιμάνι του Ηρακλείου (πηγή: Shutterstock)
    Το φρούριο Κούλες στο λιμάνι του Ηρακλείου (πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία Αγία Πελαγία (πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία Αγία Πελαγία (πηγή: Shutterstock)
    Οι Αρχάνες (πηγή: Shutterstock)
    Οι Αρχάνες (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider