Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καλάβρυτα
    Thu 17.1°C
    Clouds

    15 υπέροχα φθινοπωρινά τοπία της Ελλάδας

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    15 υπέροχα φθινοπωρινά τοπία της Ελλάδας

    Εκεί όπου η φύση και η παράδοση έχουν στήσει ονειρικό σκηνικό

    Τα τοπία εκρήγνυνται από τα χρώματα, τα δάση γίνονται πορτοκαλοκόκκινα, τα πεσμένα φύλλα ντύνουν με καφετί χαλιά τα πλακόστρωτα σοκάκια, ο αέρας μυρίζει νοτισμένο χώμα, το κελάρυσμα των τρεχούμενων νερών λειτουργεί ως φυσικό soundtrack. Ανακαλύπτουμε τη μαγεία του φθινοπώρου σε 15 πανέμορφες γωνιές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκεί όπου η φύση και η παράδοση δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για ειδυλλιακές αποδράσεις.

    Γιάννενα

    Γιάννενα

    Στα Γιάννενα θα κάνεις την πιο όμορφη φθινοπωρινή βόλτα. Προφανώς ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης είναι η Παμβώτιδα, η λίμνη των θρύλων και των παραδόσεων. Με αφετηρία τον Μόλο, απ' όπου αναχωρούν τα καραβάκια για το νησάκι, ένας ημικυκλικός περίπατος ξεκινά. Ο παραλιακός δρόμος είναι στολισμένος με πανύψηλα δέντρα που στρώνουν με τα χρυσά φύλλα τους τις όχθες της λίμνης. Η διαδρομή με τα πόδια ή με ποδήλατο θα σου μείνει αξέχαστη.

    Ζαγοροχώρια

    Ζαγοροχώρια

    Φθινόπωρο στο Ζαγόρι ίσον χρώματα και τοπία που θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Σαράντα έξι γραφικά χωριά, στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους λάτρεις της παράδοσης και της φύσης. Καλοδιατηρημένη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αυθεντικές γεύσεις, πηγαία φιλοξενία από ανθρώπους δεμένους με τον τόπο τους. Όλα θα τα βρεις σε αυτό τον προικισμένο «τόπο πίσω από το βουνό».

    Κόνιτσα

    Κόνιτσα

    Τρείς ποταμοί (Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος), τοξωτά γεφύρια και ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, δημιουργούν ένα μωσαϊκό εμπειριών σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Στην είσοδο της Κόνιτσας σε καλωσορίζει το ξακουστό πετρόχτιστο γεφύρι της (φωτο), έργο του πρωτομάστορα Κώστα Φρόντζου (1870). Από εδώ ξεκινάει το ταξίδι σε έναν τόπο με εντυπωσιακές χαράδρες, μεγαλοπρεπείς ορεινούς όγκους, ορεινές λίμνες, ποτάμια και γραφικά πετρόχτιστα χωριά.

    Καστοριά

    Καστοριά

    Από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η φημισμένη πόλη των γουναράδων αντικατοπτρίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της λίμνης Ορεστιάδας, η οποία τραβάει τους επισκέπτες της Καστοριάς σαν μαγνήτης. Πυκνές οξιές και θεόρατα πλατάνια οριοθετούν τη διαδρομή, δημιουργώντας ένα σχεδόν απόκοσμο σκηνικό. Όση ώρα περπατάς, θα χαζεύεις τους πελεκάνους και τις πάπιες, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους.

    Πρέσπες

    Πρέσπες

    Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα είναι ένας υδάτινος παράδεισος που προσφέρει την ευκαιρία για μια πραγματικά ειδυλλιακή απόδραση. Αποδημητικά πουλιά, καλαμιώνες, ψαροχώρια, αρχαίοι οικισμοί και βυζαντινά ασκητήρια. Εδώ κατεβάζεις ρυθμούς, απολαμβάνεις τα τοπία και ξεχνιέσαι.

    Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες

    Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες

    Η λίμνη Κερκίνη γεννήθηκε από ένα φράγμα που δημιουργήθηκε το 1932 και σήμερα αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Η φύση κάνει το ταξίδι εδώ αξέχαστο. Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα τεράστια νούφαρα που επιπλέουν, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα κοπάδια βουβαλιών που πλατσουρίζουν στις όχθες αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στον τόπο μια μοναδική γοητεία.

    Πήλιο

    Πήλιο

    Οι πλατείες με τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, τα πεσμένα φύλλα στα πέτρινα καλντερίμια, τα δάση οξιάς και καστανιάς φτιάχνουν ονειρική ατμόσφαιρα. Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μηλιές, Βυζίτσα, Άγιος Λαυρέντιος κι άλλα γραφικοί οικισμοί μάς αποκαλύπτουν τη φθινοπωρινή μαγεία του μυθικού βουνού των Κενταύρων. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες φορές κι αν πάμε, πάντα στα πανέμορφα χωριά του Πηλίου θα επιστρέφουμε για αποδράσεις που συνδυάζουν άφθονη παράδοση, μοναδικές διαδρομές μες στη φύση και πληθωρικές τοπικές γεύσεις.

    Μετέωρα

    Μετέωρα

    Οι πελώριοι σκουρόχρωμοι βράχοι των Μετεώρων, που υψώνονται πάνω από την Καλαμπάκα, αποτελούν ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα. Τα περίφημα μοναστήρια, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι και δέχονται πλήθος προσκυνητών.

    Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα

    Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα

    Η πανέμορφη τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1959 και βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όλο τον χρόνο. Το τοπίο είναι μαγευτικό, καθώς η λίμνη συναντιέται με υπεραιωνόβια έλατα που στολίζουν τις όχθες της και προσφέρει ένα μοναδικό παράδεισο για όσους αναζητούν περιπέτεια αλλά και χαλάρωση στη φύση. Τα πολλά χωριά που την περιβάλλουν, αποτελούν ορμητήριο εκδρομών και ανακαλύψεων.

    Παλαιοκαρυά, Τρίκαλα

    Παλαιοκαρυά, Τρίκαλα

    Στην όμορφη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς ρέουν τα κρυστάλλινα νερά του μικρού ποταμού Παλαιοκαρίτη. Το μονότοξο πέτρινο γεφύρι μήκους 26 μέτρων στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα, ενώ ο καταρράκτης πίσω από το γεφύρι έχει ύψος 12 μέτρων και το νερό που πέφτει δημιουργεί μια υπέροχη εικόνα που μαγεύει τον επισκέπτη.

    Καρπενήσι

    Καρπενήσι

    Στην Ευρυτανία απόλυτος κυρίαρχος είναι η φύση. Από τη λίμνη Κρεμαστών, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος, μέχρι την κοιλάδα του Καρπενησιώτη με τα αμέτρητα πλατάνια και το χιονοδρομικό κέντρο Βελούχι, ο φυσικός πλούτος της περιοχής εντυπωσιάζει. Εδώ θα ανακαλύψεις ένα μαγικό τοπίο με τρεχούμενα νερά στο φαράγγι Παντα Βρέχει, θα περιπλανηθείς σε γραφικά μονοπάτια και όμορφα χωριά, θα κάνεις ένα αξέχαστο road trip πλάι στον ποταμό Καρπενησιώτη, θα επισκεφθείς την ιστορική Μονή Προυσού και θα χουχουλιάσεις μπροστά στα τζάκια παραδοσιακών ξενώνων.

    Πλανητέρο, Καλάβρυτα

    Πλανητέρο, Καλάβρυτα

    Είναι πολλά αυτά που θα θέλεις να δεις σε ένα ταξίδι στα Καλάβρυτα. Ένα από αυτά είναι το πλατανόδασος του Πλανητέρου, που το φθινόπωρο είναι σκέτη μαγεία. Ένα απίστευτο μέρος με υπεραινώβια πλατάνια, νεροτριβές και τις πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά να αναβλύζουν μέσα από τα βράχια.

    Δάσος Φολόης, Ηλεία

    Δάσος Φολόης, Ηλεία

    Ένα δάσος βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού. Το δάσος της Φολόης βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, στα σύνορα Αρκαδίας-Αχαΐας, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του βουνού Ερύμανθος και σύμφωνα με τη μυθολογία πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή. Στο οροπέδιο της Φολόης οι βελανιδιές καλύπτουν έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, δημιουργώντας ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή τέτοια δάση στην Ευρώπη.

    Λίμνη Δόξα, Ορεινή Κορινθία

    Λίμνη Δόξα, Ορεινή Κορινθία

    Αλπικό τοπίο μια ανάσα από την Αθήνα. Κοντά στο χωριό Φενεός Κορινθίας, στα 900 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται μια από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Η πανέμορφη τεχνητή Λίμνη Δόξα περικλείεται από καταπράσινα μαυρόπευκα που φτάνουν μέχρι τις όχθες και το σκηνικό μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής.

    Ορεινή Αρκαδία

    Ορεινή Αρκαδία

    Αληθινά μουσεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις στους ταξιδιώτες. Η Στεμνίτσα με τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά, η Βυτίνα με τον περίφημο δενδροσκέπαστο «δρόμο της αγάπης» (φωτο), η Δημητσάνα με το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, το φαράγγι του Λούσιου με τα παλιά μοναστήρια, το ελατόδασος του Μαινάλου κι άλλα μικρότερα και πανέμορφα χωριά (Βαλτεσινίκο, Κάψια, Αλωνίσταινα, Παναγιά, Λιμποβίσι κ.ά.) φτιάχνουν το ωραιότερο σκηνικό για ορεινές αποδράσεις.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider