Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αμφίκλεια
    Tue 14.3°C
    Clouds

    Πάσχα στο χωριό: 5 γραφικοί προορισμοί κοντά στην Αθήνα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πάσχα στο χωριό: 5 γραφικοί προορισμοί κοντά στην Αθήνα

    Προτάσεις για πασχαλινές αποδράσεις της τελευταίας στιγμής

    «Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη» λέει η λαϊκή σοφία και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Αν ονειρεύεστε απόδραση στο χωριό, μια γρήγορη και εύκολη πασχαλινή εκδρομή- γιατί όχι και μια μονοήμερη- έχουμε να σας προτείνουμε πέντε ωραιότατους προορισμούς, δύο με τρεις ώρες το πολύ από την Αθήνα, που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

    Τρίκαλα Κορινθίας

    travelgo image
    photo: Trikala Korinthias Network

    Πυκνά δάση με αγριοκυπάρισσα και μαύρα πεύκα, γαλήνιες λίμνες και οροπέδια, χωριά με πέτρινες πλατείες και ταβερνάκια που σερβίρουν καλό φαγητό συνθέτουν το σκηνικό της απόδρασης στην ορεινή Κορινθία. Κι όλα αυτά σε λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα. Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες –την Κάτω, τη Μεσαία και την Άνω- και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Οι βόλτες ξεκινούν από τα Κάτω Τρίκαλα, με την πετρόχτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στα Άνω Τρίκαλα θα δείτε αρκετά παλιά αρχοντικά που έχουν σωθεί, όπως το Αρχοντικό των Νοταράδων, ενώ αξίζει να συνεχίσετε τη βόλτα σας μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου του 15ου αιώνα- η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει. Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν καλό ορμητήριο για διαδρομές στη Ζήρεια. Αν έχετε χρόνο και διάθεση, βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα σας μικρές εκδρομές στη γύρω περιοχή για να δείτε την πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα, αλλά και τη μυθική λίμνη Στυμφαλία.

    Διαμονή: Το πολυτελές resort Πλειάδων Γη στα Κάτω Τρίκαλα αποτελείται από 20 ανεξάρτητες σουίτες με μαγευτική θέα προς την οροσειρά της Ζήρειας. Προτείνουμε επίσης το Σαλέ των Χρωμάτων στα Μεσαία Τρίκαλα, τον ξενώνα Διόχρη ανάμεσα στα Κάτω και τα Μεσαία Τρίκαλα και τον ξενώνα Βαρνεβό στα Άνω Τρίκαλα.

    Φαγητό: Κλασικά στέκια για φαγητό στα Μεσαία Τρίκαλα είναι η Πινακωτή και το Όπως Παλιά. Στα Άνω Τρίκαλα, ο Δεκλερής είναι από τα καλύτερα μέρη για να δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα.

    Λεωνίδιο

    travelgo image

    «Καούρ Εκοκιάτε», καλώς ορίσατε δηλαδή, θα διαβάσετε σε μια επιγραφή που σας υποδέχεται στο Λεωνίδιο στην τσακώνικη διάλεκτο. Η αρκαδική κωμόπολη είναι χτισμένη στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, στη σκιά του Πάρνωνα και απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα στο Λεωνίδιο είναι ο κατακόκκινος απότομος βράχος που υψώνεται πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό με τα νεοκλασικά και αρχοντικά σπίτια. Αυτό που κάνει ξεχωριστό αυτές τις ημέρες το Λεωνίδιο είναι ένα μοναδικό πασχαλινό έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», δεκάδες αυτοσχέδια, πολύχρωμα «αερόστατα» ελευθερώνονται και φωτίζουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Την Κυριακή του Πάσχα, ο Δήμος στήνει στον κήπο του Δημαρχείου σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια και φιλεύει όλους τους επισκέπτες με κρασί, πασχαλινούς μεζέδες και κόκκινα αυγά, ενώ αργότερα ακολουθεί γλέντι με τσακώνικους χορούς. Το μεγαλοπρεπές Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας, χτισμένο στη σχισμή ενός βράχου, απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και σίγουρα αξίζει να μπει στη λίστα των πασχαλινών σας περιηγήσεων, όπως επίσης μια εκδρομή μέχρι τα παραλιακά χωριά Πλάκα και Πούλιθρα ή τα χωριά του Πάρνωνα.

    Διαμονή: To Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη και το Αρχοντικό Χιώτη είναι δύο από τις καλύτερες επιλογές. Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στα πέτρινα σπιτάκια του ξενώνα Αγρόκτημα, στο δρόμο προς την Πλάκα.

    Φαγητό: H ταβέρνα Μητρόπολις φημίζεται για το καλό φαγητό της. Μια καλή επιλογή είναι και το Εν Λεωνιδίω 1904. Αξίζει να περάσετε και από το Μυρτώον στα Πούλιθρα, που σερβίρει καλομαγειρεμένα πιάτα θαλασσινών και κρεατικών μπροστά στην παραλία.

    Στεμνίτσα

    travelgo image

    Τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα στη Στεμνίτσα. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του ελατοσκέπαστου Mαινάλου, σε υψόμετρο 1.100 μ., είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Το περίτεχνο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει από μακριά και θα σας οδηγήσει στην όμορφη και πάντα ζωντανή κεντρική πλατεία της. Το ωραίο Λαογραφικό μουσείο, το φαράγγι του Λούσιου, ο ναός του Αγίου Γεωργίου με τις αυθεντικές τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου, αλλά και η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του 15ου αιώνα, η οποία είναι χτισμένη σε ένα βραχώδη λόφο, κερδίζουν κάθε επισκέπτη. Στο χωριό διατηρείται και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα. Στη Στεμνίτσα το Πάσχα έχει το άρωμα της παράδοσης, ενώ η ανοιξιάτικη φύση του βουνού και του φαραγγιού σε καλεί για πεζοπορία ή αυτοκινητάδες μέχρι τα γειτονικά χωριά (Δημητσάνα, Καρύταινα, Βυτίνα κ.ά.). Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου που κρέμεται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου από τον 16ο αιώνα.

    Διαμονή: Ο ξενώνας Μπελαίικο προσφέρει όμορφα δωμάτια με θέα στο χωριό και στα βουνά. Εναλλακτική επιλογή το ξενοδοχείο Trikolonion Country που στεγάζεται σε πετρόκτιστα κτήρια του 19ου αιώνα.

    Φαγητό: Στην πλατεία του χωριού η παραδοσιακή ταβέρνα Στεμνίτσα σερβίρει καλά ψητά και μαγειρευτά. Φυσικά, θα κάνετε και μια στάση στο παραδοσιακό καφενείο Γερουσία για τσίπουρο με ωραίους μεζέδες και σπιτικά γλυκά. Αξίζει επίσης να οδηγήσετε για λίγα λεπτά μέχρι το χωριό Ελληνικό για να φάτε στην ταβέρνα του Ταλούμη.

    Αμφίκλεια

    travelgo image

    Ο διατηρητέος οικισμός της Αμφίκλειας, χτισμένος στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού, αποτελεί ιδανική επιλογή αν θέλεις να ζήσεις γνήσιο ρουμελιώτικο Πάσχα. Σε απόσταση 165 χλμ. από την Αθήνα, η Αμφίκλεια διατηρεί ανέπαφο το αυθεντικό της χρώμα με πέτρινα σπίτια, γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, νεοκλασικά αρχοντικά, ανθισμένους κήπους, παραδοσιακές βρύσες, όμορφες εκκλησίες και πλατείες και ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές. Στα ανατολικά της Αμφίκλειας, οι φυσιολάτρες αξίζει να διασχίσουν την απόκρημνη χαράδρα της «Βαρσάμως» από ένα μονοπάτι, απολαμβάνοντας τη φύση και τη βλάστηση σε όλο το μεγαλείο της για να καταλήξουν στην παμπάλαια εκκλησία της «Γερσαλής» που είναι χτισμένη μέσα σε μια υπερυψωμένη σπηλιά στην καρδιά ενός απόκρημνου βράχου. Την Κυριακή του Πάσχα το θέαμα με τους οβελίες να ψήνονται στους δρόμους σε κάθε γειτονιά, με όλους τους γείτονες να ψήνουν μαζί σε έναν κοινό λάκκο, είναι μοναδικό.

    Διαμονή: Στο πανέμορφο Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού, στα άνετα διαμερίσματα Zaggou Apartments ή στα περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Κυριακή.

    Φαγητό: Στην ταβέρνα Καλιφόρνια θα γευτείτε ζουμερά, ντόπια κρέατα στη σχάρα και νόστιμα μαγειρευτά. Στο Μη σε Μέλλει θα απολαύσετε ωραία μεζεδάκια και κρασί σε φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα.

    Στενή Ευβοίας

    travelgo image

    Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, μόλις 30 χλμ. από τη Χαλκίδα. Η οργιαστική βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο κάθε εποχή του χρόνου. Αυτό το χωριό θα το επιλέξετε αν θέλετε μια σύντομη απόδραση μέσα στη φύση, στα αγριολούλουδα και στις μυρωδιές του δάσους. Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Πάνω και την Κάτω Στενή και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου, γνωστό και ως Σκουντέρι. Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά, ενώ πολλά μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις περίφημες κρεατοταβέρνες. Η πιο φημισμένη από τις πολλές κοντινές πηγές είναι του «γιατρού η βρύση», πεντακόσια μέτρα μετά το κέντρο του χωριού, μέσα σε πλατανοσκέπαστη ρεματιά με γάργαρα τρεχούμενα νερά. Στο δάσος της Στενής υπάρχουν πολλά μονοπάτια, ιδανικά για φυσιολάτρες, που καταλήγουν σε κρυστάλλινες πηγές, ενώ σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία 8 χλμ. από το χωριό βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο.

    Διαμονή: Ο πετρόχτιστος παραδοσιακός ξενώνας Νακαράκη, το κλασικό Steni Hotel και ο θεματικός ξενώνας Μουσικό Πανδοχείο είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές διαμονής.

    Φαγητό: Ο Κισσός είναι μια από τις κλασικές ψησταριές σε κεντρικό σημείο της Στενής. Πολύ καλή επιλογή ο Θανάσης των Ορέων, όπου εκτός από καλοψημένα κρέατα, θα βρείτε και ιδιαίτερες γεύσεις που παντρεύουν την παραδοσιακή με τη σύγχρονη κουζίνα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την ταβέρνα Νερόμυλος στα πλατάνια της Αγίας Κυριακής.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider