Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 21°C
    Clouds

    4 μαγικές λίμνες της Ελλάδας για ανοιξιάτικες αποδράσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 μαγικές λίμνες της Ελλάδας για ανοιξιάτικες αποδράσεις

    Ονειρικά τοπία, απόλυτη χαλάρωση και συναρπαστικές δραστηριότητες στη φύση.

    Τα χρώματα της άνοιξης καθρεφτίζονται υπέροχα στα γαλήνια νερά τους. Η οργιώδης φύση ολόγυρα σε εξιτάρει και σε χαλαρώνει ταυτόχρονα. Οι βόλτες στα κοντινά χωριά αποκαλύπτουν μοναδικές εικόνες και καλά κρυμμένους θησαυρούς. Από τις Σέρρες μέχρι την Ορεινή Κορινθία, κάνουμε μια ανοιξιάτικη βόλτα σε πανέμορφες ελληνικές λίμνες.

    Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες

    Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες

    Σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Η υπέροχη λίμνη Κερκίνη γεννήθηκε από ένα φράγμα που δημιουργήθηκε το 1932 και σήμερα αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ είναι ένας από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας. Η φύση κάνει το ταξίδι εδώ αξέχαστο. Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα τεράστια νούφαρα που επιπλέουν, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα κοπάδια βουβαλιών που πλατσουρίζουν στις όχθες αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στον τόπο μια μοναδική γοητεία. Παρατηρήστε την πλούσια ορνιθοπανίδα (στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών) και κάντε βαρκάδα με τις παραδοσιακές «πλάβες» για να δείτε τις ομορφιές της λίμνης από κοντά. Μπορείτε επίσης να κάνετε ιππασία, ποδηλασία με mountain bikes, πεζοπορία και διαδρομές με τζιπ. Σε κοντινή απόσταση σας περιμένουν τα Άνω Πορόια, ένα τα πιο ζωντανά χωριά της περιοχής, με μοναδική θέα στη λίμνη Κερκίνη, ωραίους ξενώνες και καλό φαγητό.

    Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες

    Διαμονή: Το παραδοσιακό Morfi Hotel στο χωριό Κερκίνη προσφέρει μεγάλα διαμερίσματα, ενώ διαθέτει και εστιατόριο. O Οικοπεριηγητής, ένα από τα πιο δημοφιλή καταλύματα της περιοχής, προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων στους επισκέπτες του. Αν προτιμήσετε τα Άνω Πορόια, μια ωραία επιλογή διαμονής είναι το Αρχοντικό Βιγλάτορας.

    Φαγητό: Δοκιμάστε τα πιάτα με βάση το βουβαλίσιο κρέας στον πολυχώρο Ελωδία στην Κερκίνη και στην ταβέρνα Εβόρα στο χωριό Μακρινίτσα. Στα Άνω Πορόια θα φάτε καλά και παραδοσιακά στην Πλαγιά του Μπέλες και στις Πέστροφες.

    Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

    Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

    Από τις πιο όμορφες και ατμοσφαιρικές πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η Καστοριά καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας και γοητεύει τους επισκέπτες της με τον αρχοντιά και τη γαλήνια αύρα της. Το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να κάνετε στην Καστοριά είναι να δείτε από κοντά τη λίμνη της, η οποία θα σας τραβήξει σαν μαγνήτης. Θα το κάνετε φυσικά με το πάσο σας, όσο νωχελικά χρειαστεί για να απολαύσετε την ομορφιά του τοπίου. Ο μικρός γύρος της λίμνης έχει μήκος περίπου 8 χλμ. και γίνεται ιδανικά με τα πόδια ή με ποδήλατο (υπάρχει και ο μεγάλος, που συνεχίζει προς τα χωριά της λίμνης). Όση ώρα περπατάτε, θα χαζεύετε τους πελεκάνους και τις πάπιες, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους. Στη διαδρομή υπάρχουν κιόσκια ιδανικά για πικνίκ, ενώ στο πλάτωμα μπροστά στη Μονή της Παναγιάς Μαυριώτισσας στέκεται ένας πλάτανος 900 περίπου ετών. Στο βόρειο τμήμα της λίμνης βρίσκεται το Σπήλαιο του Δράκου με τις δέκα επισκέψιμες αίθουσες και τις επτά υπόγειες λίμνες που αξίζει να δείτε. Σειρά έχουν οι βόλτες στις γραφικές γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι, με τα εντυπωσιακά αρχοντικά. Για πανοραμική άποψη της Καστοριάς και της λίμνης ανεβείτε στο λόφο του Προφήτη Ηλία. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, 8 χλμ. από την πόλη, στη νότια όχθη της λίμνης.

    Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

    Διαμονή: Το παραδοσιακά χτισμένο Hotel Doltso βρίσκεται σε βολική τοποθεσία, στην παλιά πόλη της Καστοριάς, σε απόσταση μόλις 50 μ. από τη λίμνη. Στην καρδιά του Ντολτσού, το Αρχοντικό Ωρολογόπουλου είναι ένα πανέμορφο boutique hotel με εννέα ξεχωριστά διακοσμημένα δωμάτια. Λίγα λεπτά από το κέντρο της Καστοριάς, το Esperos Palace Luxury & Spa Hotel συνδυάζει την άνεση με το εκλεπτυσμένο στυλ και την πολυτέλεια. Το Andromeda Boutique Hotel στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτήριο στο κέντρο της Καστοριάς και προσφέρει 10 καλαίσθητα δωμάτια. Στις νότιες όχθες της λίμνης, δίπλα στην παλιά πόλη, ο Ξενώνας Κωνσταντίνος Μπάκαρης διαθέτει ζεστά και προσεγμένα δωμάτια με όμορφη θέα. Το Europa Hotel είναι ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην πλατεία Δαβάκη. Μια καλή επιλογή είναι και το ολοκαίνουργιο Kyknos De Luxe, στην περιοχή Χλόη στη βόρεια άκρη της πόλης.

    Φαγητό: Η Γράδα είναι το καλό, gourmet εστιατόριο της Καστοριάς, πάνω στην όχθη της λίμνης. Κλασική αξία για παραδοσιακή τοπική κουζίνα το εστιατόριο Ντολτσό. Νόστιμη ελληνική κουζίνα θα γευτείτε στην Παλιά Πόλη και στο Στέκι της Παρέας. Για καλό και οικονομικό φαγητό με ζωντανή μουσική πιάστε τραπέζι στο Τσιπουράδικο του Θωμά. Φημισμένο είναι το εστιατόριο θαλασσινών Γαϊτάνης, στο Δισπηλιό. Δοκιμάστε την ψαρόσουπα, το λεμονάτο ψάρι και τις μακαρονάδες θαλασσινών.

    Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα

    Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα

    Με όνομα δανεισμένο από τον οραματιστή της, Νικόλαο Πλαστήρα, η πανέμορφη τεχνητή λίμνη Πλαστήρα που σχηματίστηκε το 1959 και βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όλο τον χρόνο. Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η λίμνη, τόσο αρμονικά δεμένη με το περιβάλλον, αποτελεί πρόσφατη προσθήκη στο τοπίο, αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Η εικόνα είναι μαγευτική, καθώς η λίμνη συναντιέται με υπεραιωνόβια έλατα που στολίζουν τις όχθες της και προσφέρει ένα μοναδικό παράδεισο για όσους αναζητούν περιπέτεια (ποδηλασία, ιππασία, κανό-καγιάκ, τοξοβολία, υδροποδήλατο κ.ά.) αλλά και χαλάρωση στη φύση. Τα πολλά χωριά που πλαισιώνουν τη λίμνη αποτελούν ορμητήριο εκδρομών και ανακαλύψεων. Κάντε μια στάση στο Μορφοβούνι, την πατρίδα του μαύρου καβαλάρη, του Νικόλαου Πλαστήρα, περάστε από το Μεσενικόλα, που είναι γνωστός για το φημισμένο κρασί του, επισκεφθείτε το Νεοχώρι για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στη λίμνη, δείτε την ανατολή από τη Νεράιδα και κατεβείτε στα Καλύβια Πεζούλας για καφέ και φαγητό σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη. Αξίζει να κάνετε και μια βόλτα στον Βοτανικό Κήπο, κοντά στο Νεοχώρι, μια έκταση 10 στρεμμάτων που θα σας αποκαλύψει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη χλωρίδα της περιοχής. Αν θέλετε να δείτε την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης, οδηγήστε μέχρι το Παρατηρητήριο. Με φόντο τα Άγραφα και τη λίμνη σε πρώτο πλάνο, θα βγάλετε τις ωραιότερες φωτογραφίες.


    Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα

    Διαμονή: Μια από τις πιο κλασικές επιλογές διαμονής στην περιοχή είναι το πολυτελές Kazarma Hotel. Στην ομορφότερη πλευρά της λίμνης θα βρείτε το προσεγμένο ξενοδοχείο Naiades που αγναντεύει τη λίμνη και τα αγραφιώτικα βουνά. Στο Νεοχώρι βρίσκεται και το ατμοσφαιρικό Pandion Luxury Boutique Hotel & Suites with Spa, με παραδοσιακά καταλύματα και πανοραμική θέα στη λίμνη. Tο Montanema Handmade Village στο Ανθοχώρι προσφέρει στούντιο, διαμερίσματα και βίλες σε παραδοσιακό στυλ με θέα στην οροσειρά της Πίνδου. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το όμορφο συγκρότημα Aiolides στα Καλύβια Πεζούλας.

    Φαγητό: Στην είσοδο του χωριού Καλύβια Πεζούλας, το Φαγοπότι σερβίρει νόστιμο φαγητό με δημιουργική διάθεση. Προτείνουμε επίσης την Πλαζ Πεζούλας για φρέσκια πέστροφα δίπλα στη λίμνη, το Μανιτάρι στο Νεοχώρι, την πολύ καλή ταβέρνα Φλώρεσι στο Ανθοχώρι, καθώς και το Τσαρδάκι, στο ομώνυμο χωριό, που αποτελεί σταθερή αξία για σπιτικό φαγητό από το 1939.

    Λίμνη Δόξα, Κορινθία

    Λίμνη Δόξα, Κορινθία

    Μέσα σε δύο ώρες από την Αθήνα, μπορείτε να βρεθείτε σε έναν τόπο ξεχωριστής ομορφιάς, ιδανικό για μια μονοήμερη εκδρομή αλλά και για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου κάθε εποχή του χρόνου. Κοντά στο χωριό Φενεός Κορινθίας, στα 900 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται μια από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Η πανέμορφη τεχνητή Λίμνη Δόξα περικλείεται από καταπράσινα μαυρόπευκα που φτάνουν μέχρι τις όχθες και το σκηνικό μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής. Μπορείτε να κάνετε τον γύρο της με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο και να στρωθείτε για πικνίκ. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα κάνετε μια στάση για να δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και να απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τα ερείπια της Μονής Ζαρακά, λίγο έξω από το χωριό της Στυμφαλίας, την Γκούρα- ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας, γεμάτο παλιά πετρόχτιστα σπίτια-, καθώς και τα γειτονικά χωριά Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα. Must στάση στην περιοχή το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στον κάμπο της Στυμφαλίας.

    Λίμνη Δόξα, Κορινθία

    Διαμονή: Ο πετρόχτιστος Ξενώνας Αλεξίου βρίσκεται σε απόσταση 500 μ. από τη Λίμνη Δόξα. Ο ξενώνας Εύχαρις στην άκρη του χωριού Φενεός προσφέρει διαμονή με απόλυτη ησυχία μέσα στο πράσινο. Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στο κεφαλοχώρι Γκούρα, όπου βρίσκεται ο όμορφος ξενώνας Αρχοντικό Πρεδάρη.

    Φαγητό: Ο Μιχάλης, στο δρόμο από Αρχαία Φενεό προς Λυκούρια, τα Τρίκρηνα στο Μεσινό, η Ρέλια στην Γκούρα αλλά και το Στέκι Δεδάκης στο χωριό Καστανιά, αποτελούν κλασικές γευστικές στάσεις στην περιοχή.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider