Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Thu 5.5°C
    Clouds

    Στεμνίτσα: Σαββατοκύριακο στο χωριό-κόσμημα της Πελοποννήσου

    ΑΡΚΑΔΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Στεμνίτσα: Σαββατοκύριακο στο χωριό-κόσμημα της Πελοποννήσου

    Από τα πιο γραφικά χωριά της Αρκαδίας, η Στεμνίτσα απλώνει τα παραδοσιακά σπίτια της σε υψόμετρο 1.100 μ. στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου. Το αρχοντικό πετρόχτιστο χωριό αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια σύντομη ανοιξιάτικη απόδραση.

    Η άνοιξη είναι προ των πυλών και τι καλύτερο από ένα Σαββατοκύριακο στην καταπράσινη φύση της Ορεινής Αρκαδίας; Η Στεμνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά στις πλαγιές του Μαινάλου και αυτή την εποχή είναι ό,τι πρέπει για μια σύντομη απόδραση που θα σας γεμίσει με άφθονες εικόνες φύσης και παράδοσης. Το αρχοντικό χωριό αποτελεί αληθινό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ η πλούσια φύση της περιοχής σε προσκαλεί να απολαύσεις την ομορφιά του ορεινού τοπίου και να χαθείς σε καταπράσινα μονοπάτια.

    Απόδραση στη Στεμνίτσα Αρκαδίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.100 μ., η Στεμνίτσα είναι ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας, ενώ αποτελεί δημοφιλή βάση διαμονής στην περιοχή, καθώς διαθέτει ωραίους και προσεγμένους ξενώνες. Τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες γοητεύουν τους επισκέπτες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το αρχοντικό χωριό έχει πλούσια και σημαντική ιστορία. Στα χρόνια της Επανάστασης, η Στεμνίτσα συνδέθηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος μετέφερε εκεί το κέντρο των επιχειρήσεων του, βρίσκοντας παρηγοριά στη «Χωριατοπούλα του Μοριά» - όπως την αποκαλούσε - έπειτα από το χαμό του γιου του. Λόγω του ρόλου της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, η Στεμνίτσα διατέλεσε έδρα της πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας και πρώτη άτυπη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας για έναν μήνα.

    Στεμνίτσα
    Στεμνίτσα
    Πηγή: Shutterstock

    Το περίτεχνο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει από μακριά και θα σας οδηγήσει στην όμορφη και πάντα ζωντανή κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας που είναι γεμάτη καφενεία και ταβέρνες. Στο χωριό υπάρχει ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Xατζή, αλλά και η ξακουστή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, η οποία συνεχίζει επάξια τη σπουδαία τοπική παράδοση. Εξαιρετικά χειροποίητα κοσμήματα μπορείτε να αγοράσετε από τα διάφορα παραδοσιακά εργαστήρια του χωριού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Για όμορφη θέα σε όλο το χωριό ανηφορίστε μέχρι τη Μάνα του Νερού (την πηγή ύδρευσης του χωριού) ή ακολουθήστε το καλντερίμι από την πλατεία για να φτάσετε στη θέση Κάστρο όπου παλιότερα υπήρχε μεσαιωνικό κάστρο.

    Μαγική φύση και ιστορικά μοναστήρια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Στεμνίτσα αποτελεί εξαιρετική βάση για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη γειτονική Δημητσάνα με το Μουσείο Υδροκίνησης και στο φαράγγι του Λούσιου με τα πανέμορφα μοναστήρια: τη Mονή του Τιμίου Προδρόμου που κρέμεται στον κατακόρυφο βράχο και τη Μονή Φιλοσόφου.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Με μήκος 15 χλμ. και πλάτος περίπου 2 χλμ., το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας, αλλά κι ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Εντυπωσιακή βλάστηση, παλιά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό και η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες. Ο ποταμός Λούσιος είναι ιδανικός για όσους αγαπούν το ράφτινγκ αλλά και για εκείνους που θέλουν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σπορ.

    travelgo.gr

    Ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσετε την περιοχή είναι πεζοπορώντας στο μονοπάτι Menalon Trail. Το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από την ERA (Ευρωπαϊκή Ένωση Περιπατητών) αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. περνώντας από ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας (Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, τα Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια).

    Διαμονή

    • Το Trikolonion Country Hotel σας υποδέχεται στην καρδιά της Στεμνίτσας. Τα 14 πολυτελή δωμάτια και οι 4 σουίτες θα σας εντυπωσιάσουν από την πρώτη στιγμή με τη λιτή και ζεστή τους ατμόσφαιρα.
    • Ο Ξενώνας Τσαρμπού βρίσκεται λίγα μόλις βήματα από την κεντρική πλατεία. Το παλιό αρχοντικό Τσαρμπού, χτισμένο το 1875, αναπαλαιώθηκε το 2009 και μετουσιώθηκε σε ένα ζεστό καταφύγιο με πινελιές διακριτικής πολυτέλειας και ατμόσφαιρα αισθητικής αρτιότητας.
    • Το Kanto's Guesthouse θα σας προσφέρει μια εμπειρία αυθεντικής αρκαδικής φιλοξενίας σε ένα σπίτι με πλούσια ιστορία και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές.
    • Ο ξενώνας Μπελλαίικο είναι ένα πέτρινο, αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 17ου αιώνα με παραδοσιακά δωμάτια και απέραντη θέα στην καταπράσινη φύση.

    Φαγητό

    • Στην πλατεία του χωριού η παραδοσιακή ταβέρνα Στεμνίτσα σερβίρει καλά ψητά και μαγειρευτά.
    • Μην παραλείψετε να κάνετε και μια στάση στο παραδοσιακό καφενείο Γερουσία για τσίπουρο, μεζέδες και σπιτικά γλυκά.
    • Αξίζει η εκδρομή μέχρι το χωριό Ψάρι, πολύ κοντά στη Στεμνίτσα, για να φάτε στην Αρκαδιανή. Εκτός από το καλό εστιατόριο, ο πολυχώρος περιλαμβάνει βιοτεχνία που παράγει παραδοσιακά προϊόντα κι ένα μουσείο μαγειρικής.
    Στεμνίτσα: Σαββατοκύριακο στο χωριό-κόσμημα της Πελοποννήσου
    Στεμνίτσα: Σαββατοκύριακο στο χωριό-κόσμημα της Πελοποννήσου
    Στεμνίτσα: Σαββατοκύριακο στο χωριό-κόσμημα της Πελοποννήσου
    Στεμνίτσα: Σαββατοκύριακο στο χωριό-κόσμημα της Πελοποννήσου

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider