Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Fri 4.5°C
    Clouds

    Δημητσάνα: Το ορεινό στολίδι της Αρκαδίας

    ΑΡΚΑΔΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Δημητσάνα: Το ορεινό στολίδι της Αρκαδίας

    Ο πετρόχτιστος οικισμός με τα ψηλά αρχοντικά, το φαράγγι του Λούσιου ποταμού και τα εντυπωσιακά μοναστήρια κάνουν αξέχαστες τις βόλτες στη Δημητσάνα, ένα από τα πιο δημοφιλή ορεινά χωριά της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου.

    Στο κέντρο της Πελοποννήσου, στις πλαγιές του ελατοσκέπαστου Μαίναλου, τα πανέμορφα πετρόχτιστα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας υποδέχονται τους ταξιδιώτες όλο το χρόνο, προσφέροντας ζεστή φιλοξενία και πολλές επιλογές για χαλάρωση και δραστηριότητες σε μια υπέροχη φύση. Η Δημητσάνα, ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της περιοχής, είναι ιδανική βάση για να εξερευνήσετε την ορεινή Αρκαδία. Το χωριό είναι ολόκληρο ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα ωραία πέτρινα σπίτια και τα καλντερίμια του.

    Δημητσάνα: H αρχόντισσα της Αρκαδίας

    travelgo.gr
    Η γραφική Δημητσάνα στην Ορεινή Αρκαδία (πηγή: Shutterstock)

    Την αποκαλούν «αρχόντισσα της Αρκαδίας» και όταν την επισκεφτείτε, θα καταλάβετε το λόγο. Γαντζωμένη στην αγκαλιά του Μαινάλου, σε υψόμετρο 950 μέτρων, η Δημητσάνα είναι ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Πελοποννήσου και ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς (και όχι μόνο) προορισμούς κοντά στην Αθήνα (2,5 περίπου ώρες).

    travelgo.gr
    Η Δημητσάνα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός (πηγή: Shutterstock)

    Η Δημητσάνα απλώνεται αμφιθεατρικά σε δύο αντικριστούς λόφους, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, προσφέροντας υπέροχη θέα της κοιλάδας που ρέει ο ποταμός ως τη Μεγαλόπολη και στο βάθος τον όγκο του Ταΰγετου. Ο οικισμός είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας και από το 1978 έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός. Ψηλά, πέτρινα πυργόσπιτα, στενά λιθόστρωτα, παλιές εκκλησίες και η καταπράσινη φύση που αγκαλιάζει το χωριό, δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό για βόλτες. Εδώ θα βρείτε μερικούς από τους καλύτερους ξενώνες της ορεινής Αρκαδίας και φυσικά ταβέρνες για να απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και όμορφα cafes και bars.

    Δημητσάνα
    Δημητσάνα
    Πηγή: Shutterstock

    Το περήφανο κεφαλοχώρι της Αρκαδίας έχει μια ένδοξη ιστορία. Κατά τα ομηρικά χρόνια, στη θέση του βρισκόταν η μικρή αρκαδική πόλη Τεύθις. Στην Επανάσταση του ’21, η Δημητσάνα είχε έντονη δράση, ενώ υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι. Είναι η γενέτειρα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, αλλά και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’. Μάλιστα, το σπίτι του Πατριάρχη έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί σήμερα ως Εκκλησιαστικό Μουσείο. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και η Βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 35.000 τόμοι και σπάνιες εκδόσεις.

    travelgo.gr
    Πλακόστρωτο δρομάκι στη Δημητσάνα (πηγή: Shutterstock)

    Κοντά στη Δημητσάνα, στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου, βρίσκεται η Ζάτουνα, ένα γραφικότατο χωριό με μουσείο αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη, που έζησε εδώ ως εξόριστος. Εκτός από τα γνωστά γειτονικά χωριά (Στεμνίτσα, Βυτίνα), αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο Ζυγοβίστι αλλά και στο Λιμποβίσι με το σπίτι των Κολοκοτρωναίων.

    Μη χάσετε

    • Λίγο έξω από τη Δημητσάνα βρίσκεται το μοναδικό στην Ελλάδα Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Το μουσείο έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Εδώ θα απολαύσετε μια όμορφη βόλτα στη φύση ακολουθώντας τη ροή του νερού από τον αλευρόμυλο προς το βυρσοδεψείο και τον μπαρουτόμυλο.
    Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
    Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
    Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (πηγή: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς)
    • Η Δημητσάνα είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους πεζοπόρους και τους φυσιολάτρες, οι οποίοι θα απολαύσουν τις ευκαιρίες εξερεύνησης που προσφέρει το φαράγγι του Λούσιου. Με μήκος 15 χλμ. και πλάτος περίπου 2 χλμ., το φαράγγι του Λούσιου είναι ένα από τα πιο επιβλητικά της Ελλάδας. Εντυπωσιακή βλάστηση, παλιά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό και η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες. Ο ποταμός είναι ιδανικός για όσους αγαπούν το rafting αλλά και για εκείνους που θέλουν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σπορ.
    travelgo.gr
    Λούσιος ποταμός (πηγή: Shutterstock)
    • Ανάμεσα στη Στεμνίτσα και Δημητσάνα, η ιστορική Mονή του Τιμίου Προδρόμου, κυριολεκτικά σφηνωμένη, σχεδόν κρεμασμένη στον πανύψηλο και κατακόρυφο βράχο, μοιάζει να αιωρείται στο φαράγγι του Λούσιου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Από το μπαλκόνι της μονής θα απολαύσετε την άπλετη θέα στην άγρια ομορφιά του φαραγγιού.
    travelgo.gr
    Mονή του Τιμίου Προδρόμου (πηγή: Shutterstock)
    • Από το μονοπάτι που κατεβαίνει στον Λούσιο και διασχίζει το φαράγγι μπορείτε να φτάσετε στη Μονή Φιλοσόφου. Σε σημείο που η κοίτη στενεύει υπάρχει ένα μικρό γεφύρι που περνά στην απέναντι όχθη. Η Μονή Φιλοσόφου αποτελείται από δύο μοναστηριακά συγκροτήματα, ένα παλαιό και ένα νέο, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

    Διαμονή

    • Χτισμένος σε μια προνομιακή θέση στην είσοδο της Δημητσάνας, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, με πανοραμική θέα στο χωριό, ο ξενώνας Εν Δημητσάνη είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το περιβάλλον, συνδυάζοντας την τοπική αρχιτεκτονική με τις πολυτελείς ανέσεις.
    • Ο Ξενώνας Θεονύμφη, στην κεντρική πλατεία της Δημητσάνας, διαθέτει τέσσερα όμορφα και ευρύχωρα δωμάτια, στο σχέδιο παλιού αρχοντικού σπιτιού. Στα συν το χειροποίητο πρωινό με τοπικά προϊόντα.
    • Χτισμένο σε μια πλαγιά κάτω ακριβώς από το μικρό θέατρο της Δημητσάνας, το Μπαρουτόμυλος είναι ένα ξενοδοχείο-κόσμημα που αναβαθμίζει την τέχνη της φιλοξενίας με εξαιρετικές παροχές.
    • Στο Lousiou Nymfes, ένα διατηρητέο αρχοντικό του 1850 στο κέντρο της Δημητσάνας, η πολυτέλεια και η απλότητα συνδυάζονται αρμονικά.
    • Ο παραδοσιακός Ξενώνας Δεσποτικόν διαθέτει 5 δωμάτια, με ιδιαίτερο χρώμα και ξεχωριστή, ανάλαφρη αισθητική άποψη, με θέα όλο το βουνό.
    • Το πετρόκτιστο Nerida Boutique Hotel, χτισμένο σε τρία επίπεδα, πάνω ακριβώς από το φαράγγι του Λούσιου, προσφέρει στους επισκέπτες ξεχωριστές εικόνες και ήχους από τη ροή του ποταμού προς τις κοιλάδες της Αρκαδίας.
    • Ο ξενώνας Έναστρον προσφέρει ποιοτική διαμονή σε πετρόκτιστες μονάδες με τζάκι και μπαλκόνι με πανοραμική θέα στο χωριό.

    Φαγητό

    • Σταθερή αξία το Καπηλειό των Αθανάτων, μια ζεστή και λιτή ταβέρνα με νόστιμο φαγητό.
    • Στην άκρη του χωριού, στο δρόμο προς τη Στεμνίτσα, ο Δρυμώνας σερβίρει υπέροχα παραδοσιακά πιάτα, μαγειρευτά και κρέατα της ώρας.
    • Στο Στέκι της Γεύσης θα βρείτε κυνήγι, μαγειρευτά και καλοψημένα κρεατικά. Δοκιμάστε το αγριογούρουνο στη γάστρα.
    • Τα Πάνω Κάτω είναι ένα cafe- bistro με ωραία ατμόσφαιρα. Εδώ θα έρθετε για καφέ, κοκτέιλ και brunch με νόστιμα πιάτα από ντόπια υλικά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider