Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 22.3°C
    Clear

    Ερμιόνη: Ένας ξεχωριστός προορισμός για τα Θεοφάνεια

    ΑΡΓΟΛΙΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ερμιόνη: Ένας ξεχωριστός προορισμός για τα Θεοφάνεια

    Ιστορία, παράδοση, φυσική ομορφιά και έντονο νησιωτικό χρώμα συνδυάζονται μοναδικά στην Ερμιόνη Αργολίδας. Η γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη γιορτάζει τα Θεοφάνεια με ένα ιδιαίτερο τοπικό έθιμο που αξίζει να δείτε

    Σε διάστημα δύο περίπου ωρών από την Αθήνα μπορείτε να βρεθείτε σε ένα «νησί» στη στεριά που θα σας μεταφέρει σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό για να αλλάξετε τον αέρα σας. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μια μακρόστενη πευκόφυτη χερσόνησο, 85 χλμ. νοτιοανατολικά του Ναυπλίου, η Ερμιόνη Αργολίδας αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια σύντομη εκδρομή με θαλασσινό αέρα για να μπει καλά η χρονιά.

    Ερμιόνη Αργολίδας: Σαν σε νησί

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Με εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα (2 με 2,5 ώρες οδικώς ή 2 ώρες με ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά), η Ερμιόνη είναι μια ιδανική επιλογή για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα. Το λιμάνι, τα παραδοσιακά σπίτια και τα πλακόστρωτα σοκάκια θα σας δώσουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε νησί. Η θάλασσα που την αγκαλιάζει από δύο πλευρές σχηματίζει στα βόρεια το λιμάνι και στα νότια τα Μανδράκια, γεμάτα ταβερνάκια, καφέ και μπαρ.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ξεκινώντας τη βόλτα σας από το λιμάνι της Ερμιόνης, μέσα σε λίγα λεπτά θα φτάσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια με τα παραδοσιακά σπίτια. Κάντε μια στάση στον μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών του 15ου αιώνα (εδώ ορκίστηκαν τα μέλη της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης την 1 Φεβρουαρίου 1827) και ενδιαφέροντα μουσεία (Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Παιχνιδιών).

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην άκρη της μικρής χερσονήσου υπάρχει ένα δασάκι, το Μπίστι, όπου μπορείτε να περπατήσετε στη σκιά των πεύκων κατά μήκος των μυκηναϊκών τειχών και των ερειπίων αρχαίων ναών έως τους ορμίσκους. Απέναντι από το λιμάνι, στο λόφο Κρόθι βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου. Αξίζει να βρεθείτε εκεί την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να απολαύσετε μια μαγευτική θέα της πόλης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Επίσης, η Ερμιόνη είναι το ιδανικό μέρος για να οργανώσετε ολοήμερες εκδρομές σε προορισμούς όπως οι Σπέτσες, η Ύδρα, το Ναύπλιο, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών.

    Το έθιμο «Γιάλα-Γιάλα»

    travelgo.gr
    Πηγή: Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης

    Η Ερμιόνη γιορτάζει τα Θεοφάνεια με ένα ξεχωριστό έθιμο που ονομάζεται «Γιάλα-Γιάλα». Σύμφωνα με αυτό, από το πρωί της παραμονής των Φώτων, οι νέοι της περιοχής μαζεύονται στο λιμάνι και με φύλλα μυρτιάς και φοίνικα στολίζουν τα καΐκια από όπου θα βουτήξουν την επόμενη μέρα. Το βράδυ της παραμονής, ντυμένοι με παραδοσιακές ναυτικές στολές, τραγουδούν στα σοκάκια και δέχονται κεράσματα από κατοίκους και περαστικούς. Ανήμερα τα Θεοφάνεια, επιβιβάζονται στις στολισμένες βάρκες, τραγουδούν και κουνούν τις βάρκες με δύναμη, μέχρι να βουτήξουν και να πιάσουν τον σταυρό. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν έπεφταν στη θάλασσα για το σταυρό όσοι δούλευαν στα εμπορικά πλοία, οι σφουγγαράδες και οι ψαράδες.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider