Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ανάφη
    Thu 15.3°C
    Clear

    Ανάφη: Η απλότητά της συναρπάζει

    ΑΝΑΦΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ανάφη: Η απλότητά της συναρπάζει

    Η ενέργεια αυτού του μέρους σας ομορφαίνει τις διακοπές

    Παραμένει πιστή στην ιστορία της, ορκισμένη ενός τρόπου ζωής που δεν θυμίζει σε τίποτα τη γειτονική της Σαντορίνη. Η Ανάφη, όμως, δεν χρειάζεται πλουμίδια και τεράστια τουριστικά οικοδομήματα για να εντυπωσιάσει τον επισκέπτη της. Προτάσσει τις φυσικές ομορφιές κι αυτή την ανυπέρβλητη γοητεία του «παρθένου», κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο κόσμο το καλοκαίρι. 

    Κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους, μπορείτε να φτάσετε στα εδάφη του με πλοίο, είτε από τον Πειραιά από τον οποίο απέχει 150 μίλια, είτε από την Ίο και τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Νάξο.  Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, ένας πυκνοδομημένος και παραδοσιακός οικισμός, που απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι, σε υψόμετρο 260 μέτρων. Με 270 κατοίκους, σήμερα, διαφοροποιείται ανάμεσα σε εκείνες των άλλων Κυκλάδων από τα πολυάριθμα θολωτά μονόχωρα σπίτια της. Στενά σοκάκια πρωταγωνιστούν, την ίδια στιγμή που κεντρική θέση κατέχουν οι ναοί του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης, του Αγίου Χαραλάμπους, του Χριστού του Σταυρού, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του Κάστρου, με βυζαντινές ή μεταβυζαντινές εικόνες. 

    travelgo image

    Ο μικρός οικισμός Κλεισίδι, χτισμένος σε πλαγιά κοντά στο λιμάνι του νησιού (Όρμος Αγίου Νικολάου), με θέα στη θάλασσα και τα νησάκια Μακρά, Φτενά και Παχιά, αξίζει επίσης την επίσκεψή σας. Σήμα κατατεθέν της Ανάφης είναι και ο -ορατός από όπου κι αν στέκεται κανείς στο νησί- Κάλαμος, στο νοτιοανατολικό τμήμα του, 22 χλμ. από τη Χώρα. 

    Πρόκειται για έναν επιβλητικό ασβεστολιθικό βράχο ύψους 460 μ., που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί μέσω ενός μικρού ισθμού. Μάλιστα, θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ, ενώ περιλαμβάνεται στην περιοχή δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura. 

    Στο ψηλότερο άκρο του φιλοξενεί σήμερα τη Μονή της Καλαμιώτισσας, αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με θρύλους και τοπικές παραδόσεις. Στη βόρεια πλευρά του Κάλαμου βρίσκεται το Δρακοντόσπηλο, ένα σπήλαιο απρόσιτο από τη θάλασσα και προσεγγίσιμο μόνο από ένα μονοπάτι. Το εντυπωσιακό στόμιό του ξεπερνά σε ύψος τα 10 μ..

    travelgo image

    Περπατώντας στην Ανάφη 
    Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το νησί είναι οι πεζοπορίες στα μονοπάτια της. Οι πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι οι εξής:

    Χώρα-Καστέλι-Άγιος Μάμας-Κάτω Μονή Καλαμιώτισσας: Διαδρομή προς το ανατολικό τμήμα του νησιού, που περνάει από τον λόφο Καστέλι με τα λείψανα της αρχαίας πόλης, συνεχίζει προς τo τοπίο της Χερσονήσου του Καλάμου, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Φύση Natura 2000 και καταλήγει στην Κάτω Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στους πρόποδες του όρους του Καλάμου.

    Κάτω Μονή Καλαμιώτισσας-Άνω Μονή Καλαμιώτισσας: Το μονοπάτι διαρκεί περίπου μία ώρα, ξεκινά από τους πρόποδες του Καλάμου και οδηγεί προς την κορυφή του, όπου βρίσκεται η Άνω Μονή της Παναγίας με θέα στο πέλαγος.

    Χώρα-Άγιος Δημήτριος- Άγιος Αντώνιος: Διαδρομή που ξεκινάει από τη Χώρα και καταλήγει στο γραφικό εκκλησάκι το Αγίου Αντωνίου με τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, στις ανατολικές ακτές του νησιού.

    Νερά καθαρά και γαλανά 
    Η Ανάφη δεν θα μπορούσε να μην χαρακτηρίζεται από ονειρεμένες παραλίες. Στο Κλεισίδι, η μεγάλη και πλατιά παραλία με την και αμμώδη ακτή, η παραλία Λιβοσκοπός στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο Μέγας Πόταμος με την απίστευτη θέα στον Κάλαμο, ο Άγιος Νικόλαος είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που θα σας γοητεύσουν. 

    Ανάφη: Η απλότητά της συναρπάζει
    Ανάφη: Η απλότητά της συναρπάζει
    Ανάφη: Η απλότητά της συναρπάζει
    Ανάφη: Η απλότητά της συναρπάζει
    Ανάφη: Η απλότητά της συναρπάζει
    Ανάφη: Η απλότητά της συναρπάζει
    Ανάφη: Η απλότητά της συναρπάζει

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider