Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 20.3°C
    Clouds

    Ζαχλωρού Αχαΐας: Ένα υπέροχο χωριό μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού

    ΑΧΑΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ζαχλωρού Αχαΐας: Ένα υπέροχο χωριό μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού

    Κρυμμένη μέσα στο καταπράσινο φαράγγι του Βουραϊκού, σε απόσταση αναπνοής από τα Καλάβρυτα, η Ζαχλωρού είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας. Η πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και ο σταθμός του θρυλικού Οδοντωτού δημιουργούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό.

    Ιδανική επιλογή για κάθε εποχή του χρόνου, η απόδραση στα Καλάβρυτα συνδυάζει ηρεμία, εξορμήσεις σε τοπία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και άφθονες δραστηριότητες στη φύση. Μία από τις εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε αν βρεθείτε στην περιοχή είναι η βόλτα στη Ζαχλωρού, ένα χωριό - κόσμημα μέσα στη μαγευτική φύση της ορεινής Αχαΐας.

    Στο μέσο της διαδρομής του θρυλικού Οδοντωτού, του τρένου που κάνει ίσως την ομορφότερη διαδρομή της Ελλάδας, η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό χωριό «κρυμμένο» μέσα στο καταπράσινο φαράγγι του Βουραϊκού, με τα κόκκινα κεραμίδια των σπιτιών του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Δίπλα στις ράγες του τρένου υπάρχουν ξενώνες και ταβερνάκια.

    Ζαχλωρού: Απόδραση στη μαγευτική φύση της Ορεινής Αχαΐας

    travelgo.gr
    Η Ζαχλωρού βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής του θρυλικού Οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων (πηγή: Shutterstock)

    Η Ορεινή Αχαΐα μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες διακοπών μια ανάσα από την Αθήνα. Από τα διάσημα Καλάβρυτα, τις βόλτες σε γραφικά χωριά και ιστορικά μοναστήρια μέχρι τις εκδρομές στη φύση, σε σπήλαια, φαράγγια και δάση, αυτή η γοητευτική πλευρά της Πελοποννήσου κρύβει ομορφιές και αξιοθέατα που θα σας εντυπωσιάσουν. Ένα από τα μέρη που κερδίζουν τον επισκέπτη με τη φυσική ομορφιά τους είναι η Ζαχλωρού, ένα μικρό χωριό μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού (από το όνομα του ποταμού που το διασχίζει). Το χωριό απέχει μόλις 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα Καλάβρυτα, ενώ αποτελεί μία από τις στάσεις του θρυλικού Οδοντωτού, καθώς βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής Διακοπτού-Καλαβρύτων.

    travelgo.gr
    Ο σταθμός του Οδοντωτού στη Ζαχλωρού (πηγή: Shutterstock)

    Σημείο αναφοράς και κέντρο του χωριού δεν είναι άλλο από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Οδοντωτού. Εδώ, κάτω από τα πλατάνια, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή φαγητό στις ταβέρνες δίπλα στις ράγες (Ρομάντζο, Αντώνης και Πόλυ). Τα γραφικά σπίτια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές και σταθμός του τρένου, σε συνδυασμό με τον φυσικό πλούτο του φαραγγιού που αγκαλιάζει το χωριό, δημιουργούν ένα μοναδικό, κινηματογραφικό σκηνικό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η Ζαχλωρού επιλέχθηκε σαν σκηνικό για τα γυρίσματα γνωστών ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου («Αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «Γκόλφω» και «Αστέρω» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη - μάλιστα, για την τελευταία ταινία υπάρχει και σχετική ταμπέλα).

    travelgo.gr
    Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (πηγή: Shutterstock)

    Πάνω από το χωριό βρίσκεται η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, σε έναν άγριο και απότομο βράχο. Η μονή διαθέτει μεγάλο πλούτο κειμηλίων, μεταξύ των οποίων η εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Από τον σταθμό της Ζαχλωρούς ξεκινάει μονοπάτι προς τη μονή και η ανάβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

    Βόλτα με τον Οδοντωτό

    travelgo.gr
    Στο φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό (πηγή: Shutterstock)

    Η μαγευτική διαδρομή με τον Οδοντωτό Διακοπτού - Καλαβρύτων μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού είναι μία εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε αν βρεθείτε στα Καλάβρυτα. Αυτή η ιστορική σιδηροδρομική διαδρομή 23 χλμ. είναι γεμάτη με ονειρικές εικόνες που προσφέρει απλόχερα το καταπράσινο φαράγγι. Μάλιστα, ο Οδοντωτός έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων, αλλά και μία από τις 10 ομορφότερες διαδρομές του κόσμου από τον Guardian. Η διαδρομή ξεκινά από το Διακοπτό, διασχίζει το φαράγγι του Βουραικού, περνά από τη Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η απόσταση Διακοπτό - Καλάβρυτα είναι 22,4 χλμ. και το ιστορικό τρένο τη διανύει σε μία ώρα. Οι συρμοί κινούνται μέσα στο φαράγγι με την οργιώδη βλάστηση από πλατάνια και έλατα. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός» προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider