Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 16.1°C
    Clouds

    Μια βόλτα στο «μικρό Παρίσι» της βόρειας Ελλάδας

    ΞΑΝΘΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μια βόλτα στο «μικρό Παρίσι» της βόρειας Ελλάδας

    Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι ένας τόπος μοναδικός, ένα στολίδι για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

    Είναι χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες τεχνίτες, οι επισκέπτες της «χάνονται» στα δαιδαλώδη λιθόστρωτα σοκάκια της, ενώ η μαγική της αύρα παραπέμπει σε άλλες εποχές. Ο λόγος για την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, το καμάρι της ευρύτερης περιοχής, που όπως τονίζουν οι κάτοικοί της «μας κάνει υπερήφανους, αλλά και μας φορτίζει με ευθύνη για τη διαφύλαξή της».

    Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, μαγαζιά και εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες της μπορούν να θαυμάσουν δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι κυρίως έμποροι καπνού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης δεσπόζει στο βόρειο τμήμα της πόλης και ουσιαστικά αποτελεί τον ιστορικό της πυρήνα. Η περιοχή, έκτασης 380.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι χτισμένη μετά το 1829. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ήταν η χρονιά κατά την οποία ισχυροί σεισμοί κατέστρεψαν τον προηγούμενο οικισμό στην περιοχή.

    Εκτός από το μακρινό παρελθόν, τι άλλο μπορεί να προσδίδει «μαγεία» στην αύρα της Παλιάς Πόλης; Κατά πάσα πιθανότητα η ιστορία του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μάνος Χατζηδάκις γεννήθηκε, μεγάλωσε και έπαιξε πιάνο για πρώτη φορά στην «Ξάνθη τη Διατηρητέαν», όπως αποκαλούσε ο ίδιος την Παλιά Πόλη.

    Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider