Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 19°C
    Clouds

    Στενά Νέστου: Όταν η φύση ζωγραφίζει

    ΞΑΝΘΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Στενά Νέστου: Όταν η φύση ζωγραφίζει

    Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από τους περίφημους μαιάνδρους του Νέστου, του ποταμού που αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Καβάλα και την Ξάνθη. Τα Στενά του Νέστου είναι ένα από τα ομορφότερα τοπία στη Βόρεια Ελλάδα

    Ο Νέστος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας. Με το συνολικό του μήκος να αγγίζει τα 243 χλμ. (από τα οποία τα 130 βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος), αποτελεί το υδάτινο φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη μυθολογία ο Νέστος (ή Νέσσος) ήταν γιος του Ωκεανού, ο οποίος είχε γεννηθεί στις απαρχές της δημιουργίας του κόσμου μαζί με 12.456 ποτάμια και 3.000 νύμφες. Ο ποταμός ξεκινά το ταξίδι του από τα βουνά της Βουλγαρίας και εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, διασχίζοντας τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και του όρους Φαλακρού. Στο διάβα του σχηματίζει τοπία μοναδικής ομορφιάς με πλούσια δάση, σπάνιους υδροβιότοπους και εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

    Οι εντυπωσιακοί μαίανδροι του Νέστου

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Από το ύψος της Σταυρούπολης στην Ξάνθη και επί 18 χιλιόμετρα, ο Νέστος επιδίδεται σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με τους περίφημους μαιάνδρους του, οι οποίοι θυμίζουν φίδι που ελίσσεται. Τα Στενά του Νέστου (γνωστά και ως Θρακικά Τέμπη), στο στενότερο σημείο των μαιανδρισμών που κάνει ο ποταμός, είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα τοπία της Βόρειας Ελλάδας. Εδώ θα καταλάβετε τι σημαίνει «ζωγραφική της φύσης».

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η φύση της περιοχής σε προκαλεί να την εξερευνήσεις με όλους τους τρόπους. Τα χωριά Σταυρούπολη και Τοξότες αποτελούν τις βάσεις για τις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρονται στο ποτάμι και γύρω από αυτό, όπως πεζοπορία, κανό καγιάκ, ιππασία και ορεινή ποδηλασία. Ένας από τους ωραιότερους τρόπους να ανακαλύψε τον Νέστο είναι να πεζοπορήσετε προς Σταυρούπολη με αφετηρία το χωριό Γαλάνη. Αν θέλετε να απολαύσετε τους μαιάνδρους του Νέστου από ψηλά, υπάρχει μια εκπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων (θέση Θέα), 10 χλμ. από τους Τοξότες προς Ίμερα. Από εκεί, η θέα του ποταμού είναι καθηλωτική, με το βλέμμα χάνεται στην απεραντοσύνη της φύσης.

    Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider