Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Τρίκαλα
    Sat 13.7°C
    Clear

    Νεραϊδοχώρι: Το χωριό των Τρικάλων που θα σας μαγέψει

    ΤΡΙΚΑΛΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Νεραϊδοχώρι: Το χωριό των Τρικάλων που θα σας μαγέψει

    Το «χωριό των νεράιδων», χτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Κόζιακα, είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της ορεινής χαλάρωσης.

    Φωλιασμένο σε μια πλαγιά των επιβλητικών όγκων της ορεινής περιοχής των Τρικάλων, μέσα στην πλούσια φύση, βρίσκεται ένα χωριό με... παραμυθένιο όνομα που μαγεύει τους επισκέπτες. Σε απόσταση 50 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων, 40 χλμ. από την Καλαμπάκα και δίπλα στο Περτούλι, το Νεραϊδοχώρι αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της ορεινής χαλάρωσης.

    Το χωριό είναι χτισμένο στη σκιά των βουνών Μαρόσα και Νεράιδα, σε υψόμετρο 1.140 μέτρων. Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Βετερνίκ, ενώ πιθανολογείται ότι η σημερινή ονομασία του προέρχεται από γειτονικό βουνό Νεράιδα.

    travelgo.gr
    Το Νεραϊδοχώρι ντυμένο στα λευκά (πηγή: Shutterstock)

    Τα σπίτια του χωριού με τις κόκκινες στέγες απλώνονται αμφιθεατρικά στην πλαγιά. Παλιές εκκλησίες και πέτρινες βρύσες με τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό κοσμούν διάφορες γωνιές του. Στο Νεραϊδοχώρι λειτουργούν ξενώνες και ταβέρνες. Η λιθόστρωτη πλατεία αποτελεί σημείο συνάντησης στο χωριό. Εδώ θα δείτε τον ναό του Αγίου Νικολάου και την προτομή του Χριστόδουλου Χατζηπέτρου, αγωνιστή του 1821, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και τη μονή της Αγίας Παρασκευής (1792) λίγο έξω από το χωριό.

    travelgo.gr
    Η μονή της Αγίας Παρασκευής κοντά στο Νεραϊδοχώρι (πηγή: Shutterstock)

    Επίσης, στη θέση Σμίξη, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, θα δείτε το πετρόχτιστο γεφύρι του Χατζηπέτρου, που στέκει εκεί από το 1750. Από το γεφύρι ξεκινά και το µονοπάτι «Βλαχόστρατα». Πρόκειται για ένα λιθόστρωτο μονοπάτι στα βουνά που κατά το παρελθόν συνέδεε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Χρησιμοποιούνταν για πολλούς αιώνες από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών για τη μεταφορά των προϊόντων τους και από τους βοσκούς για τη μετακίνηση των κοπαδιών. Μέρος του μονοπατιού, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, έχει διατηρηθεί και προσφέρει εκπληκτική θέα της περιοχής. Μετά από πορεία μιας ώρας, βρίσκεται η Βρύση Φτελιά με διαμορφωμένο χώρο ξεκούρασης.

    Το όνομα «Νεραϊδοχώρι»

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σύμφωνα με έναν θρύλο, κάποτε ζούσαν στο χωριό δύο πλούσια και όμορφα κορίτσια, η Μάρω και η Νεραϊδούλα. Κλέφτες μπήκαν στο χωριό θέλοντας να πάρουν αιχμάλωτες τις δύο κοπέλες. Μα εκείνες κατόρθωσαν να ξεφύγουν. Η μια ανέβηκε στην κορυφή του ενός βουνού και η άλλη στην κορυφή του άλλου βουνού. Όταν οι κλέφτες φύγανε, τα κορίτσια δεν γυρίσανε στο χωριό. Είχαν χαθεί. Οι γέροι και οι γριές του χωριού λέγανε ότι πολλές φορές, τις φεγγαρόλουστες βραδιές βλέπανε τις σκιές τους και τις σκοτεινές νύχτες ακούγανε τις παραπονιάρικες φωνές τους. Από τότε τα βουνά ονομάστηκαν «Μαρόσα» και «Νεράιδα». Η παράδοση αυτή είναι η μια εκδοχή από την οποία το χωριό έλαβε το όνομα Νεραϊδοχώρι.

    Τι θα δείτε στην περιοχή

    Η φυσική ομορφιά της περιοχής, που είναι και το μεγάλο της ατού, οι διαδρομές μέσα στα έλατα, το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και τα δεκάδες αξιοθέατα, μπορούν να εγγυηθούν υπέροχες στιγμές σε μια μαγευτική ορεινή γωνιά της Ελλάδας.

    travelgo.gr
    Η φύση πρωταγωνιστεί (πηγή: Shutterstock)

    Κοντά στο Νεραϊδοχώρι βρίσκονται τα γνωστότερα χωριά της περιοχής, η Ελάτη και το Περτούλι. Οι πετρόκτιστοι παραδοσιακοί οικισμοί με τα γραφικά ταβερνάκια και τους ξενώνες «βυθισμένους» στα ελατοδάση, μαγεύουν όσους επιλέγουν να τα επισκεφθούν. Σε μια όμορφη τοποθεσία ανάμεσα στα έλατα, στη θέση Περτουλιώτικα Λιβάδια, λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, που είναι ιδανικό για έμπειρους αλλά και αρχάριους σκιέρ. Αν δεν είστε του σκι, μπορείτε να κάνετε βόλτες με έλκηθρο ή ιππασία στα μαγευτικά Περτουλιώτικα Λιβάδια.

    travelgo.gr
    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου (πηγή: Shutterstock)

    Μετά το Νεραϊδοχώρι ο δρόμος συνεχίζει προς τα χωριά του Ασπροποτάμου, που προσφέρουν ιδιαίτερες εμπειρίες στους λάτρεις των ορεινών διαδρομών.

    Η γραφική κωμόπολη Πύλη αποτελεί την είσοδο προς τον ορεινό όγκο του νομού. Εκεί στέκει μέχρι σήμερα το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του 1514, κάτω από το οποίο ρέει ο Πορταϊκός ποταμός. Κατασκευάστηκε από τον Άγιο Βησσαρίωνα και ως το 1936 ήταν η μοναδική γέφυρα που συνέδεε τον κάμπο με τα χωριά της Νότιας Πίνδου.

    Μία από τις πιο όμορφες στάσεις που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή είναι το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς, 25 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων. Ένα μαγευτικό σκηνικό απλώνεται μπροστά στα μάτια όσων θα βρεθούν σε αυτό το επιβλητικό μονότοξο πέτρινο γεφύρι με τους δύο τεχνητούς καταρράκτες. Πρόκειται για ένα μνημείο άψογα εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο.

    Πριν ανηφορίσετε προς τα βουνά, κάντε μια βόλτα στην πόλη των Τρικάλων, ενώ αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, αξίζει να επισκεφθείτε και τα Μετέωρα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider