Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 22.1°C
    Clear

    Σούνιο: Μια μέρα στο νοτιότερο σημείο της Αττικής

    ΣΟΥΝΙΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σούνιο: Μια μέρα στο νοτιότερο σημείο της Αττικής

    Στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα, το Σούνιο αποτελεί πάντα μια καλή ιδέα για μονοήμερη εκδρομή που συνδυάζει Ιστορία, θάλασσα και υπέροχη θέα.

    Έχετε όρεξη για μια εκδρομή σε ένα μέρος που μοιάζει μακρινό, αλλά στην πραγματικότητα απέχει μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας; Θέλετε να βλέπετε θάλασσα και να νιώθετε ότι βρίσκεστε σε νησί; Το Σούνιο, σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα, είναι ιδανικό για μια αναζωογονητική μονοήμερη εκδρομή.

    Η διαδρομή μέχρι το ακρωτήρι της Αττικής είναι μία από τις πιο ωραιότερες βόλτες, καθώς οδηγείς κατά μήκος της θάλασσας, ενώ ο ναός του Ποσειδώνα, σκαρφαλωμένος στα απόκρημνα βράχια να κοιτάζει τη θάλασσα του Αιγαίου, ασκεί μια γοητεία που καθηλώνει κάθε επισκέπτη.

    Σούνιο: Ο αρχαιολογικός χώρος και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα

    travelgo.gr
    Ηλιοβασίλεμα από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (πηγή: Shutterstock)

    Το ακρωτήριο του Σουνίου, στο νοτιότερο σημείο της Αττικής, αποτελούσε σημαντική στρατηγική τοποθεσία για την πόλη-κράτος των Αθηνών. Από εκεί, η Αθήνα έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα προς το Αιγαίο και τον Πειραιά, καθώς και τη χερσόννησο της Λαυρεωτικής. Ο ναός του Ποσειδώνα που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ακρωτηρίου, σε ύψος σχεδόν 60 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, κατασκευάστηκε μεταξύ 444 και 440 π.Χ., από ντόπιο μάρμαρο της περιοχής της Αγριλέζας, πάνω στα ερείπια ενός αρχαϊκού ναού και θεωρούταν ιερός τόπος, ειδικά για τους ναυτικούς. Σήμερα διατηρούνται οι δύο παραστάδες της ανατολικής πλευράς και αρκετοί από τους κίονες του ανατολικού τμήματος του ναού, ενώ το δυτικό τμήμα έχει καταστραφεί μέχρι και τη θεμελίωση. Στον περιβάλλοντα χώρο θα δείτε και τον μεγάλο ιωνικό ναό της Αθηνάς, καθώς έναν μικρότερο δωρικού ρυθμού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η θέα της ακτογραμμής και των γειτονικών νησιών θα σας εντυπωσιάσει. Με καθαρό ορίζοντα, διακρίνονται η Κέα, η Κύθνος, ακόμα και η Σέριφος στα νοτιοανατολικά και η Αίγινα στα δυτικά. Δεν χρειάζεται να σας πούμε πόσο όμορφο είναι το ηλιοβασίλεμα εδώ.

    Δείτε το... Χάος

    travelgo.gr
    Το «Χάος» είναι ένα εντυπωσιακό γεωλογικό δημιούργημα (πηγή: Shutterstock)

    Πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου, αξίζει να επισκεφθείτε το «Χάος», ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης, που λίγοι γνωρίζουν. Πρόκειται για ένα βάραθρο κυκλικού σχήματος, βάθους 55 μ. και διαμέτρου 120 μ., που βρίσκεται στην περιοχή της Καμάριζας στο Λαύριο, πολύ κοντά στις στοές των αρχαίων μεταλλείων, μέσα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου (για να φτάσετε εκεί θα ακολουθήσετε από το Λαύριο τις πινακίδες για το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος και στη συνέχεια εκείνες προς Χάος και Αγία Τριάδα). Το εντυπωσιακό αυτό χάσμα με τα κάθετα βράχια θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από την κατάπτωση της οροφής ενός σπηλαίου κατά την πρόσφατη γεωλογική περίοδο. Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι στην κυριολεξία ένα ανοικτό ορυκτολογικό και αρχαιολογικό μουσείο και μπορεί κανείς να τον εξερευνήσει ακολουθώντας πολλές δυνατές εναλλακτικές διαδρομές.

    Βόλτα στο Λαύριο

    travelgo.gr
    Άποψη του Λαυρίου (πηγή: Shutterstock)

    Μια ημερήσια εξόρμηση στο Σούνιο μπορεί να συνδυαστεί και με μια βόλτα στο γειτονικό Λαύριο, μια πόλη με πλούσια ιστορία και βιομηχανική ταυτότητα, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της αττικής ακτογραμμής. Αξιοθέατα εδώ είναι αρκετά νεοκλασικά κτήρια, όπως τα γραφεία της πρώτης μεταλλευτικής εταιρείας στο λιμάνι που στεγάζουν το Δημαρχείο, καθώς και τα αναστηλωμένα ιστορικά βιομηχανικά κτήρια όπως το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Αφού κάνετε τις βόλτες σας, θα αράξετε στο λιμάνι για καφέ, φαγητό και ποτό με θέα στα ιστιοπλοϊκά. Το καλοκαίρι μπορείτε να βουτήξετε σε μία από τις πολλές παραλίες της Λαυρεωτικής με τα υπέροχα νερά.

    Στάσεις για φαγητό

    • Στη φημισμένη ψαροταβέρνα Συρτάκι θα βρείτε πάντα καλό και φρέσκο ψάρι.
    • Στο ταβερνάκι Ακρογιάλι, θα απολαύσετε το φαγητό σας μπροστά στη θάλασσα και με εκπληκτική θέα στο ναό του Ποσειδώνα.
    • Στο Λαύριο, ο Πεζόδρομος αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για παραδοσιακές γεύσεις.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider