Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 21.3°C
    Clouds

    Σιθωνία: Μαγεία στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής

    ΣΙΘΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σιθωνία: Μαγεία στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής

    Εξερευνώντας τη Σιθωνία, το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, συναντά κανείς χωριά και γωνιές, παραλίες και ηλιοβασιλέματα, που ξεπερνούν κάθε φαντασία

    Το απέραντο γαλάζιο και οι χρυσές αμμουδιές συναντούν τα δάση πεύκου, χαρίζοντας ένα υπέροχο θέαμα στους επισκέπτες του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής. Η χερσόνησος, άλλωστε, της Σιθωνίας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε ομορφιά από την Κασσάνδρα, καθώς και τα δύο αυτά μαγικά μέρη μοιράζονται τις ομορφιές που τους χάρισε απλόχερα η φύση και ο Θεός! 

    Εξερευνώντας τη Σιθωνία, συναντά κανείς χωριά και γωνιές, παραλίες και ηλιοβασιλέματα, που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Η Νικήτη, η έδρα του δήμου Σιθωνίας και ένα από τα κύρια τουριστικά θέρετρα, για την οποία έχουν γίνει αναφορές από τον Ηρόδοτο, σήμερα ξεχωρίζει όχι μόνο για τον παραδοσιακό οικισμό, αλλά και για την παλαιοχριστιανική βασιλική του Σωφρονίου, την εκκλησία του Αγίου Νικήτα και φυσικά τις πανέμορφες ακτές που υπάρχουν στην περιοχή.

    travelgo.gr

    Ο μεγαλύτερος οικισμός της Σιθωνίας είναι, όμως, ο Νέος Μαρμαράς, που βρίσκεται στη μέση της χερσονήσου και είναι το κυριότερο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα του Πόρτο Καρράς, γεγονός που προσδίδει σε αυτό το μέρος κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Χτισμένος, μάλιστα, αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους, θυμίζει κυκλαδίτικο νησί που πρέπει οπωσδήποτε να εξερευνήσετε.

    Συκιά Vs Σάρτης και Βουρβουρούς 

    Όποιο μέρος κι αν επιλέξετε από τα προαναφερθέντα, μόνο κερδισμένοι θα βγείτε! Η Συκιά, το μεγαλύτερο και πιο παλιό χωριό της περιοχής, με αντιθέσεις και άγρια ομορφιά, «κονταροχτυπιέται» με τα τουριστικά θέρετρα της Βουρβουρούς και της Σάρτης

    Το πρώτο είναι ένα σύμπλεγμα δαντελωτής ακτογραμμής και μικρών νησιών, ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Οι κυριότερες παραλίες είναι οι Λιβάρι, Ξιφάρα, Καρύδι, Μπάρα και Φάβα, ενώ η επίσκεψη στα νησιά γίνεται με πλοιάρια ή ενοικιαζόμενα ποδήλατα θαλάσσης. Αν, όμως, δεν θέλετε να εξαντλήσετε τις διακοπές σας στη θάλασσα, η Βουρβουρού προσφέρει και απόδραση σε βουνό. 

    travelgo.gr

    Οι πρόποδες του Ίταμου, του ορεινού όγκου της Σιθωνίας, καταλήγουν στη Βουρβουρού. Υπάρχουν πολλά χωμάτινα μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο ή αυτοκίνητο. Από ψηλά, μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη ακτογραμμή της ανατολικής Σιθωνίας και φυσικά την απαράμιλλη θέα του Αγίου Όρους.

    Όσον αφορά στη Σάρτη; Χτισμένη αμφιθεατρικά, κατά μήκος μιας μεγάλης παραλίας που βλέπει προς την κορυφή του Άθω, ξεχωρίζει για τις παραλίες και τους κολπίσκους της. Από τη Σάρτη μπορείτε να πάρετε και καραβάκι που κάνει τον περίπλου του Αγίου Όρους και να θαυμάσετε τα επιβλητικά μοναστήρια και το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον της τρίτης χερσονήσου της Χαλκιδικής! 

    travelgo.gr

    Ο Άγιος Νικόλαος δεν έχει χάσει κάτι από το παραδοσιακό του στυλ, με τα  καλντερίμια και τα παραδοσιακά σπίτια του 19ου αιώνα να κερδίζουν το βλέμμα. Γραφικά ταβερνάκια σας περιμένουν στο χωριό για τσιπουράκι και μεζέδες, ενώ αν είστε τυχεροί μπορείτε να απολαύσετε κάποιο από τα μεγάλα γλέντια στην πλατεία. Μπορείτε, ακόμη, να κολυμπήσετε στις παραλίες του χωριού με τη λευκή άμμο, όπως στις Λαγονήσι, Λατούρα, Τρανή Αμμούδα, Πύργος, Ακτή Σαλονικιού.

    Δυόμισι χιλιόμετρα μακριά, θα συναντήσετε ένα γραφικότατο λιμανάκι εκείνο του Όρμου της Παναγιάς, από όπου φεύγουν καθημερινά πλοιάρια και σκάφη τα οποία κάνουν τον γύρο του Αγίου Όρους με στάσεις στην Ουρανούπολη και στην Αμμουλιανή.

    Το best of των παραλιών της Σιθωνίας

    Καβουρότρυπες: Κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής υπάρχουν καλά κρυμμένοι κολπίσκοι που κρύβουν παραδεισένιες αμμουδερές παραλίες.

    travelgo.gr

    Καλαμίτσι: Τα βράχια και η χαμηλή βλάστηση της περιοχής είναι κυρίαρχο στοιχείο, ενώ η θάλασσα είναι γαλαζοπράσινη και η αμμώδης παραλία περιτριγυρίζεται από άσπρα βράχια.

    Ελιά: Μία στενή λωρίδα ακτής στη Νικήτη, όπου τα δέντρα φθάνουν πολύ κοντά στην ακτή και σχεδόν «πέφτουν» μέσα στη θάλασσα, γίνεται πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών. 

    Λιμανάκια-Πόρτο Καρράς: Ένα σύνολο από κολπίσκους, μία δαντελωτή ακτογραμμή στα νότια του συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς. Με μήκος περίπου 9 χιλιόμετρα  και περισσότερους από 25 κολπίσκους, τα λεγόμενα λιμανάκια είναι ένα μικρό θαύμα φυσικής ομορφιάς.

    Καρύδι-Βουρβουρού: Μικρό αλλά πολύτιμο διαμάντι της Σιθωνίας, μία εξωτική παραλία με λευκή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά, άσπρα βράχια και ένα άλσος από πεύκα πολύ κοντά στην ακτή.

    travelgo.gr

    Αρμενιστής: Η παραλία είναι μεγάλη σε μήκος και η άμμος είναι χαρακτηριστικά άσπρη. Στην παραλία, μάλιστα, λειτουργεί ένα από τα πιο παλιά κάμπινγκ της Χαλκιδικής.

    Επίσκεψη στο Πόρτο Κουφό 

    travelgo.gr

    Όρμος, ο μυχός του οποίου αποτελεί ένα φυσικό μικρό λιμάνι με κατεύθυνση εισόδου από Νότο προς Βορρά, βρίσκεται στο Τορωναίο Κόλπο κι αξίζει να τον επισκεφθείτε με σκάφος... έστω για μία βουτιά. Εντός του όρμου δημιουργούνται διάφοροι μικρότεροι ορμίσκοι με σημαντικότερο εκείνο του μυχού και του ορμίσκου «Γκούρα». Αν επιθυμείτε, ωστόσο, να μείνετε στο ομώνυμο ψαροχώρι, υπάρχουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και λίγα ξενοδοχεία!

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider