Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ρόδος
    Mon 18.7°C
    Clear

    Άντονι Κουίν: Η εξωτική παραλία στη Ρόδο που ερωτεύτηκε ο «Ζορμπάς»

    ΡΟΔΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Άντονι Κουίν: Η εξωτική παραλία στη Ρόδο που ερωτεύτηκε ο «Ζορμπάς»

    Ο Άντονι Κουίν ερωτεύτηκε μία παραλία στη Ρόδο που έμελλε όμως να τον «πληγώσει» - Αυτή είναι η ιστορία πίσω από το όνομα μίας από τις διασημότερες παραλίες του νησιού.

    Στη Ρόδο, σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από το Φαληράκι, υπάρχει ο μαγευτικός κόλπος «Άντονι Κουίν», ο οποίος έχει πάρει το όνομά του από τον βραβευμένο με Όσκαρ σταρ του Χόλιγουντ, Άντονι Κουίν.

    Πρόκειται για μια μοναδικής ομορφιάς παραλία - ιδανική για καταδύσεις - πλάτους 10 μέτρων και μήκους 250 μέτρων με βράχια, βότσαλα και ψιλή άμμο τόσο εντός όσο και εκτός της θάλασσας, ενώ το πανέμορφο τοπίο ολοκληρώνουν τα πεύκα που βρίσκονται στα βράχια.

    Η ιστορία πίσω από το όνομα της παραλίας

    travelgo.gr
    Ο κόλπος Άντονι Κουίν στη Ρόδο (πηγή: Shutterstock)

    Η ιστορία για το πώς ονομάστηκε έτσι η συγκεκριμένη παραλία φτάνει στο μακρινό παρελθόν και συγκεκριμένα στη δεκαετία του ‘60 και έχει άρωμα Χόλιγουντ. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 1960 στο νησί της Ρόδου πραγματοποιούνταν τα γυρίσματα της πολεμικής ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Άντονι Κουίν.

    Ο ηθοποιός κυριολεκτικά «ερωτεύτηκε» τη συγκεκριμένη παραλία με τα σμαραγδένια πράσινα νερά και ζήτησε από το ελληνικό κράτος να την αγοράσει. Πρόθεση του Άντονι Κουίν ήταν να δημιουργήσει εκεί έναν πόλο έλξης για καλλιτέχνες και παραγωγούς ταινιών. Ήρθε σε επαφή με την τότε ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει η αγορά, αλλά εκείνη αποφάσισε να του την παραχωρήσει για ένα συμβολικό ποσό, θέλοντας να τον ευχαριστήσει επειδή είχε συμβάλει στην προβολή της Ελλάδας και κυρίως της Ρόδου στο εξωτερικό χάρη στα «Κανόνια του Ναβαρόνε».

    Ωστόσο, ο Άντονι Κουίν ποτέ δεν μπόρεσε να πάρει τους τίτλους ιδιοκτησίας στα χέρια του, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian. Έτσι, δεν μπόρεσε να αποδείξει την κυριότητα της παραλίας όταν η Ελληνική κυβέρνηση ακύρωσε τα συμβόλαια, ισχυριζόμενη ότι η πώληση δεν είχε ισχύ αφού η Βουλή των Ελλήνων δεν την είχε επικυρώσει.

    Ο σταρ του Χόλιγουντ κινήθηκε νομικά, προσπαθώντας να βρεθεί μια λύση στο όλο θέμα. Αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν στάθηκε ποτέ εφικτό παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είχε φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Λέγεται δε ότι ο ίδιος ένιωθε θυμωμένος, αδικημένος και πικραμένος από την αντιμετώπιση που είχε από το ελληνικό κράτος αν και αυτό δεν τον έκανε ποτέ να σταματήσει να αγαπάει την Ελλάδα.

    Ένα ενδεικτικό στοιχείο του πώς ένιωθε ο Άντονι Κουίν με το όλο θέμα είναι το γεγονός ότι λίγο καιρό πριν τον θάνατό του το 2001 όταν ήρθε στην Ελλάδα, επισκέφτηκε μόνο την Κρήτη όπου χόρεψε αλα Ζορμπάς, αλλά δεν ανέφερε καθόλου τη Ρόδο. Μετά τον θάνατό του η τελευταία σύζυγός του διεκδίκησε αποζημίωση από το ελληνικό κράτος, ενώ με το θέμα ασχολήθηκε μέχρι και η Χίλαρι Κλίντον κατά τη θητεία της ως Υπουργός Εξωτερικών.

    Ο δικηγόρος της χήρας του Άντονι Κουίν είχε δηλώσει ότι ο ηθοποιός είχε κάνει πολύ κόπο και ξοδέψει πολλά λεφτά για να δημιουργήσει δρόμο μέσα από τα βουνά και να φέρει νερό στην παραλία - που φέρει το όνομά του μέχρι και σήμερα - προτού ανατραπούν τα σχέδιά του.

    «Πάντα πίστευε ότι είχε αγοράσει την έκταση νόμιμα. Ήξερε τους πάντες εδώ, ακόμη και η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέφτηκε τη Ρόδο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του “Ναβαρόνε". Ποτέ δεν πίστευε ότι θα τον εξαπατούσαν. Πάντα έλεγε "δεν θα μου το κάνουν ποτέ αυτό"», είχε πει στο παρελθόν ο δικηγόρος της χήρας του Άντονι Κουίν.

    Πηγή: Reader.gr

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider