Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ρέθυμνο
    Sat 25.7°C
    Clear

    Πρέβελη: Η τροπική όαση της νότιας Κρήτης

    ΡΕΘΥΜΝΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πρέβελη: Η τροπική όαση της νότιας Κρήτης

    Το δάσος με τους φοίνικες του Θεόφραστου και η παραλία της Πρέβελης συνθέτουν ένα σπάνιας ομορφιάς εξωτικό τοπίο στα νότια του Ρεθύμνου που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι

    Από το βορρά μέχρι το νότο του Ρεθύμνου, μοναδικά τοπία, αρχαιολογικοί χώροι, υπέροχες παραλίες, χωριά που κρύβουν θησαυρούς και φιλόξενοι άνθρωποι στήνουν το ιδανικό σκηνικό για ονειρεμένες διακοπές.

    Η περιοχή του Πρέβελη, που βρίσκεται περίπου 35 χλμ. νότια του Ρεθύμνου, είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να δείτε. Στην έξοδο του Κουρταλιώτικου φαραγγιού, εκεί που καταλήγει ο Μέγας Ποταμός, βρίσκεται η παραλία Πρέβελη (γνωστή κι ως Λίμνη Πρέβελη ή Φοίνικας), μία από τις πιο διάσημες και φωτογραφημένες παραλίες της νότιας Κρήτης. Καθώς εκβάλλει το ποτάμι στην παραλία δημιουργεί μια μικρή λίμνη, ενώ οι ενδημικοί φοίνικες του Θεόφραστου απογειώνουν το φυσικό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο που το Lonely Planet συμπεριέλαβε την Πρέβελη στη λίστα με τα 10 θαύματα της φύσης που πρέπει να δεις στην Ελλάδα.

    travelgo.gr
    Οι ενδημικοί φοίνικες του Θεόφραστου απογειώνουν το φυσικό τοπίο στην Πρέβελη (πηγή: Shutterstock)

    Το μεγαλύτερο μέρος του πανέμορφου φοινικοδάσους κάηκε το 2010, αλλά ευτυχώς επανήλθε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε λίγο καιρό. Πρόκεται για το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης, μετά από το φοινικόδασος στο Βάι. Η παραλία της Πρέβελης έχει ξανθή άμμο και βοτσαλωτό βυθό, ενώ ένας εντυπωσιακός βράχος σε σχήμα καρδιάς, η «πέτρα των ερωτευμένων» σύμφωνα με τους ντόπιους, που αναδύεται από τη θάλασσα θα σας τραβήξει την προσοχή. Εξαιτίας αυτού του εξωτικού σκηνικού, η παραλία ήταν αγαπημένος προορισμός των χίπις τη δεκαετία του ‘70, οι οποίοι την επέλεγαν για διαλογισμό.

    travelgo.gr
    Η παραλία του Φοίνικα είναι μία από τις πιο διάσημες και φωτογραφημένες της νότιας Κρήτης (πηγή: Shutterstock)

    Η εξερεύνηση αυτής της καταπράσινης περιοχής είναι γεμάτη εκπλήξεις. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά του Λιβυκού ή στα γλυκά νερά της λιμνοθάλασσας και να κάνετε μια βόλτα με τα πόδια ή με θαλάσσιο ποδήλατο κατά μήκος του ποταμού, μέσα από τα φοινικόδεντρα μέχρι το φαράγγι Κουρταλιώτη.

    travelgo.gr
    Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στα γλυκά νερά της λιμνοθάλασσας (πηγή: Shutterstock)

    Πολύ κοντά βρίσκεται η ιστορική Μονή Πρέβελης, η οποία περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά συγκροτήματα σε απόσταση 1,5 χλμ. μεταξύ τους, την ερειπωμένη Κάτω Μονή του Προδρόμου και την Πίσω Μονή του Θεολόγου, η λειτουργεί ως ανδρικό μοναστήρι και είναι επισκέψιμη.

    travelgo.gr
    Ο εντυπωσιακός βράχος στην παραλία της Πρέβελης (πηγή: Shutterstock)

    Στην Πρέβελη μπορείτε να φτάσετε με διάφορους τρόπους: οδικώς μέχρι τη Μονή Πρέβελης κι από εκεί να ακολουθήσετε το μονοπάτι, διάρκειας περίπου 20 λεπτών, το οποίο οδηγεί στην παραλία. Το μονοπάτι προσφέρει μοναδική θέα από ψηλά. Επίσης, υπάρχει ένα σύντομο μονοπάτι για την παραλία από το κοντινό Δρυμισκιανό Αμμούδι. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε στην Πρέβελη με καραβάκι από τον Πλακιά.

    Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery:

    (πηγή: Shutterstock)
    (πηγή: Shutterstock)
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    (πηγή: Shutterstock)
    (πηγή: Shutterstock)
    Πηγή: Shuttestock
    Πηγή: Shuttestock
    Πηγή: Shuttestock
    Πηγή: Shuttestock
    Πηγή: Shuttestock
    Πηγή: Shuttestock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider