Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 22.3°C
    Clear

    Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Σαββατοκύριακο στο χιόνι του Καϊμάκτσαλαν

    ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Σαββατοκύριακο στο χιόνι του Καϊμάκτσαλαν

    Φεύγουμε για weekend στην ορεινή Πέλλα, για βόλτες στον γραφικό Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και σκι στο ψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας

    Ο ΒόραςΚαϊμάκτσαλαν) είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο και τον Σμόλικα. Το όνομα Καϊμάκτσαλαν είναι η τούρκικη ονομασία των ψηλότερων κορυφών του βουνού και σημαίνει «ο κλέφτης της κρέμας», του χιονιού δηλαδή, αφού από όλα τα βουνά της Ελλάδας εδώ πέφτει πρώτα το χιόνι και λιώνει τελευταίο.

    Στις πλαγιές του βουνού, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, σας περιμένει ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, από τους δημοφιλέστερους χειμερινoύς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Ο λόγος για τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, το ορεινό χωριό της Πέλλας που ξεχωρίζει για την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του, αλλά και λόγω της γειτνίασής του με το ψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας.

    Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Η «Αράχωβα του Βορρά»

    travelgo.gr
    Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Το χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας και 123 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και παλιότερα ονομαζόταν Tσέγανη. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και δημιούργησαν τον Νέο Άγιο Αθανάσιο λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στην πεδιάδα, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο ήπιες.

    travelgo.gr
    Τα κτήρια με τις κεραμοσκεπές και βασικά δομικά υλικά την πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν παντού (πηγή: Shutterstock)

    Η κατάσταση αντιστράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν δημιουργήθηκε το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα. Το χιονοδρομικό έγινε γρήγορα διάσημο στη Βόρεια Ελλάδα, για να ακολουθήσει πολύ γρήγορα και η υπόλοιπη. Ο δρόμος άνοιξε, τα πετρόχτιστα σπίτια με τις κεραμοσκεπές επισκευάστηκαν, δημιουργήθηκαν πολυτελείς ξενώνες και ξενοδοχεία με τζακούζι και spa, ταβέρνες, εστιατόρια και cafe-bars με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική - και κάπως έτσι άρχισε η ιστορία της «Αράχωβας του Βορρά».

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σήμερα, το χωριό αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. O επισκέπτης που θα βρεθεί στον παραδοσιακό οικισμό θα θαυμάσει τα πετρόχτιστα σπίτια, δείγματα της παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που δένουν απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Τα κτήρια με τις κεραμοσκεπές και βασικά δομικά υλικά την πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν παντού και εξηγούν γιατί ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι γνωστός ως το «πέτρινο χωριό».

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Επισκεφτείτε την εκκλησία της Αναλήψεως (1700), μια τρίκλιτη βασιλική με υπέροχες εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας, αλλά και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, στον ομώνυμο λόφο, για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα, την τρίτη μεγαλύτερη λίμνη σε έκταση της Ελλάδας.

    Για σκι στο ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας

    travelgo.gr
    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν είναι το ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Στην ψηλότερη κορυφή του βουνού, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν υπόσχεται γενναίες δόσεις ολόλευκης αδρεναλίνης. Είναι το πιο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο της Μακεδονίας και ένα από τα πιο οργανωμένα της χώρας, με εξαιρετικές υποδομές και πίστες για όλα τα γούστα. Επίσης, είναι και το ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας (από 2.000 έως 2.524 μ.) και ένα από τα λίγα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1994 και η δημοφιλία του απλώθηκε σε όλη τη χώρα.

    travelgo.gr
    Το Καϊμάκτσαλαν είναι η χαρά του χιονοδρόμου (πηγή: Shutterstock)

    Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2.050 μ. με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2.480 μ. στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Το χιονοδρομικό διαθέτει έναν εναέριο αναβατήρα τύπου διθέσιας καρέκλας, τρεις συρόμενους αναβατήρες τύπου πιάτου και άγκυρας, δύο αναβατήρες αρχαρίων, εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης και 12 πίστες διάφορων δυσκολιών. Θεωρείται ως το ιδανικό χιονοδρομικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου.

    Το εκκλησάκι στην κορυφή του βουνού

    travelgo.gr
    Το εκκλησάκι στην κορυφή Προφήτης Ηλίας (πηγή: Shutterstock)

    Το πιο εντυπωσιακό σημείο του βουνού είναι η κορυφή Προφήτης Ηλίας με το εκκλησάκι με την οξυκόρυφη στέγη που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Σέρβων πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει η βόλτα με snowcat έως εκεί για να απολαύσετε τη συγκονιστική θέα από την τρίτη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας (2.524 μ.). Η εκκλησία χτίστηκε το 1920, σε χώρο που παραχώρησαν οι Έλληνες στους Σέρβους με σκοπό να δημιουργήσουν μνημείο για τους νεκρούς τους, από την μάχη που έγινε εκεί το 1916.

    Κοντινές εκδρομές

    travelgo.gr
    Λουτρά Πόζαρ (πηγή: Shutterstock)

    Αν έχετε διάθεση και χρόνο για περισσότερες εκδρομές, αξίζει να επισκεφθείτε τα κοντινά χωριά (Παναγίτσα, Κερασιά κ.ά.) αλλά και την Έδεσσα για να θαυμάσετε τους πασίγνωστους καταρράκτες της. Σε κοντινή απόσταση, υπάρχουν κι άλλα μέρη που αξίζει να δείτε όπως τα περίφημα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ και η Λίμνη Βεγορίτιδα.

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    • Το πρόσφατα ανακαινισμένο Chalet Lithos θα σας φιλοξενήσει σε ένα ζεστό και κομψό περιβάλλον. Διαθέτει καφετέρια με υπέροχη θέα στο χωριό, αλλά και εστιατόριο που σερβίρει εκλεκτές γεύσεις.
    travelgo.gr
    Chalet Lithos
    • Πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, ο ξενώνας Πατρικό διαθέτει 18 δωμάτια και μεζονέτες που συνδυάζουν την πολυτέλεια με την τοπική παράδοση και προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στολίδι του ξενώνα είναι το Cafe & Beer pub Πατρικό (βραβευμένο στα beer-pedia awards της Mακεδονίας).
    • Το 4 Seasons Premium Chalet είναι ένα πολυτελές και παραδοσιακό κατάλυμα που αποτελείται από σουίτες με χειροποίητα έπιπλα, φτιαγμένα με μεράκι για την κάθε σουίτα ξεχωριστά.
    • Ο Ξενώνας Τσέγανη διαθέτει πετρόχτιστα δωμάτια με όλες τις σύγχρονες ανέσεις αλλά και με σεβασμό στην παράδοση.
    • Ένα τμήμα του ξενώνα Metohi Inn στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό, χαρίζοντας στον επισκέπτη μια αίσθηση «παλαιάς αίγλης». Όλο το κτήριο ανακαινίστηκε πρόσφατα, προσφέροντας όλες τις ανέσεις.
    • Οι τρεις πολυτελείς σουίτες του παραδοσιακού ξενώνα Anesis Suites είναι διακοσμημένες με ξύλο και πέτρα. Διαθέτουν σαλόνι με παραδοσιακό τζάκι και κουζινάκι.
    • Το Miramonte είναι ένα ντιζάιν ξενοδοχείο με εγκαταστάσεις σπα και γκουρμέ εστιατόρια. Προσφέρει κομψά καταλύματα με θέα στο χωριό και θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα.

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Απέναντι από τον Ξενώνα Τσέγανη, δίπλα στην κεντρική πλατεία, βρίσκεται η ομώνυμη ταβέρνα, μία από τις παλαιότερες και πιο διάσημες της περιοχής.
    • Επίσης, η ταβέρνα Πέτρος, η Καλύβα και το Καταφύγιο αποτελούν κλασικά στέκια καλοφαγάδων στον Παλαιό Αγιο Αθανάσιο.
    • Στην Παναγίτσα, ξεχωρίζει το εστιατόριο Πέτρινο, με πιάτα τοπικής και μικρασιατικής κουζίνας.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider