Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 31.1°C
    Clouds

    Νίσυρος: Διακοπές στο νησί της άγριας ομορφιάς και της ηρεμίας

    ΝΙΣΥΡΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Νίσυρος: Διακοπές στο νησί της άγριας ομορφιάς και της ηρεμίας

    Η Νίσυρος, το νησί-ηφαίστειο με την άγρια ομορφιά, είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός στο Αιγαίο για διακοπές πέρα από τα συνηθισμένα.

    Βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια, η Νίσυρος είναι ένα μικρό και ιδιαίτερο νησί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στο Αιγαίο. Η αύρα του ηφαιστείου, οι γραφικοί οικισμοί με τις βοτσαλωτές πλατείες, οι θερμές ιαματικές πηγές, η άγρια γοητεία και η ενέργειά της την κάνουν ξεχωριστή. Κάθε μέρος αυτού του νησιού έχει μια μοναδική ικανότητα να σε χαλαρώνει.

    Το ηφαίστειο

    Νίσυρος: Διακοπές στο νησί της άγριας ομορφιάς και της ηρεμίας
    Το ενεργό ηφαίστειο της Νισύρου είναι ένα μοναδικό γεωλογικό αξιοθέατο (πηγή: Shutterstock)

    Πώς θα σας φαινόταν να περπατούσατε πάνω σε ένα ενεργό ηφαίστειο; Στη Νίσυρο μπορείτε να ζήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού είναι χωρίς αμφιβολία το ηφαίστειό του, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε. Η πεζοπορία σε αυτό το απόκοσμο τοπίο είναι σαν να μπαίνεις σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

    travelgo.gr
    Ο κρατήρας Στέφανος (πηγή: Shutterstock)

    Η Νίσυρος αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου της νότιας Ελλάδας. Πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια, δύο εκρήξεις του ηφαιστείου «γέννησαν» τη σημερινή καλντέρα. Σήμερα, ο επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην καρδιά του κρατήρα «Στέφανου» μετά από μια πεζοπορία περίπου δυόμισι ωρών που ξεκινάει από το Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού. Όσο κατεβαίνετε στον τεράστιο κρατήρα, τα κίτρινα και λευκά χρώματα, οι τρύπες που κοχλάζουν, οι τεράστιες ρωγμές και η μυρωδιά του θειαφιού κάνει την εμπειρία απόκοσμη. Εδώ θα αισθανθείτε πραγματικά τη ζεστή ανάσα της γης κάτω από τα πόδια σας.

    Οι γραφικοί οικισμοί

    Το Μανδράκι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το γραφικό Μανδράκι είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού. Αφού απολαύσετε τη βόλτα σας στα στενά, λιθόστρωτα δρομάκια με τα κατάλευκα σπίτια και τα βοτσαλωτά δάπεδα, πιείτε έναν καφέ, μια παγωμένη σουμάδα ή το ουζάκι σας μαζί με τους ντόπιους στην πλατεία της Ηλικιωμένης. Ο παραλιακός δρόμος οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, που είναι χτισμένη σε έναν ψηλό βράχο στο ενετικό κάστρο του Μανδρακίου. Η ανάβαση ως εκεί την ώρα του ηλιοβασιλέματος θα σας μείνει αξέχαστη.

    Τα Νικιά

    travelgo.gr
    Η πλατεία Πόρτα είναι διάσημη για το ελλειπτικό σχήμα και το εκπληκτικό βοτσαλωτό της (πηγή: Shutterstock)

    Το γραφικό χωριό Νικιά με τη διάσημη βοτσαλόστρωτη πλατεία και την πανοραμική θέα στο ηφαίστειο, είναι ένα από τα μέρη που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στη Νίσυρο. Μικρά δρομάκια, αναπαλαιωμένα αρχοντικά, χρωματιστές πόρτες και κεραμοσκεπές δημιουργούν ένα γραφικό σκηνικό σε έναν από τους ωραιότερους οικισμούς των Δωδεκανήσων. Όλα τα δρομάκια καταλήγουν στην Πόρτα, τη μικρή και πολυφωτογραφημένη πλατεία του χωριού, που είναι διάσημη για το ελλειπτικό της σχήμα και το εκπληκτικό βοτσαλωτό στο κέντρο της, έργο του ντόπιου τεχνίτη Πασχάλη Πασχαλάκη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εδώ θα δείτε την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, μία από τις ομορφότερες του Αιγαίου. Καθίστε για καφέ ή ένα μεζεδάκι στα καφενεία που βρίσκονται στην πλατεία και μείνετε εκεί μέχρι το δειλινό για να απολαύσετε τη θέα στους κρατήρες του ηφαιστείου. Στα Νικιά βρίσκεται και το μοναδικό Ηφαιστειολογικό Μουσείο της Ελλάδας - μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας.

    Ο Εμπορειός

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα χωριό που αξίζει να γνωρίσετε είναι ο Εμπορειός με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Σε απόσταση 8 χλμ. νοτιοανατολικά από το Μανδράκι, αυτό το μικρό χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μ. και ατενίζει το Αιγαίο. Ο οικισμός χτίστηκε ώστε να μοιάζει με κάστρο, με σπίτια το ένα κοντά στο άλλο, στενούς δρόμους και καμάρες. Στον λόφο πάνω από το χωριό βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο ιπποτικό κάστρο με τον βυζαντινό ναό του Ταξιάρχη Μιχαήλ, ο οποίος κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Επίσης, στην είσοδο του οικισμού υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο που λειτουργεί ως φυσική σάουνα λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

    Οι παραλίες

    travelgo.gr
    Η παραλία Παχιά Άμμος (πηγή: Shutterstock)

    Οι παραλίες στη Νίσυρο είναι λίγες αλλά πολύ ιδιαίτερες. Η Παχιά Άμμος θεωρείται η ωραιότερη παραλία του νησιού. Είναι στρωμένη με χοντρόκοκκη σκουρόχρωμη άμμο και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, 10 χλμ. περίπου από το Μανδράκι. Την περιβάλλουν εντυπωσιακές αμμοθίνες και πυκνοί θάμνοι. Δεν είναι οργανωμένη, γι’ αυτό φροντίστε να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα.

    travelgo.gr
    Παραλία στο νησάκι Γυαλί (πηγή: Shutterstock)

    Η παραλία Λυές, αλλά και οι Χοχλάκοι (η πιο κοντινή παραλία στο Μανδράκι) με τα στρογγυλά μαύρα βότσαλα, είναι επίσης καλές επιλογές. Μια υπέροχη ιδέα για μπάνιο είναι και το κοντινό νησάκι Γυαλί -το «νησί της ελαφρόπετρας»- στο οποίο μπορείτε να πάτε με καραβάκι από τη Νίσυρο.

    Διαμονή

    • Εμπορειός: Η Μελανόπετρα είναι μια πέτρινη κατοικία στην καρδιά του Εμπορειού, που μετατράπηκε σε ένα ατμοσφαιρικό boutique hotel για να προσφέρει υψηλής ποιότητας φιλοξενία στους επισκέπτες του νησιού.
    • Μανδράκι: Το Ρομάντζο έχει άνετα δωμάτια που έχουν θέα στη θάλασσα.
    • Μια καλή επιλογή είναι και το ξενοδοχείο Πορφυρίς που απέχει 5 λεπτά από τη γραφική κεντρική πλατεία.
    • Πάλοι: Στο Pali Nisyros Hotel θα βρείτε όμορφα studios και διαμερίσματα μπροστά ακριβώς από την ομώνυμη παραλία.

    Φαγητό

    • Εμπορειός: Στο Μπαλκόνι του Εμπορειού θα φάτε υπέροχα ψητά και μαγειρευτά αγναντεύοντας τον κρατήρα του ηφαιστείου.
    • Μανδράκι: Αξίζει να δοκιμάσετε τη δημιουργική κουζίνα της Απο-λωλής Κόρης και τις μεσογειακές γεύσεις του Γευsea.
    • Νικιά: Στην πλατεία στα Νικιά θα φάτε ωραία μεζεδάκια στον Νικόλα.
    • Πάλοι: Στους Πάλους υπάρχουν ωραίες επιλογές για ψαροφαγία όπως η Αφροδίτη και το Captain's House.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider