Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 15.7°C
    Clouds

    Μονεμβασιά: 5 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε

    ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μονεμβασιά: 5 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε

    Οι βόλτες, οι γεύσεις και όλες οι εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε μέσα και έξω από τη μαγευτική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Ένα ταξίδι γεμάτο ρομαντισμό, ιστορία και εκπλήξεις, σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της Πελοποννήσου

    Στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας, μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς βρίσκεται μία από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες της Ελλάδας. Προστατευμένη από το «Μικρό Γιβραλτάρ της Μεσογείου», όπως αποκαλούν τον επιβλητικό βράχο της, η διάσημη καστροπολιτεία με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια είναι ένα παραμυθένιο μέρος που μαγεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Μπαίνοντας στο βράχο από τη μοναδική είσοδο – «μόνη έμβαση» - αρχίζει το ταξίδι στο χρόνο.

    Η Μονεμβασιά είναι πάντα μια ξεχωριστή εμπειρία, όλες τις εποχές του χρόνου, είτε είναι η πρώτη φορά που βρίσκεσαι εκεί είτε όχι. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα πέντε πράγματα που πρέπει να κάνετε για να περάσετε αξέχαστα στη Μονεμβασιά.

    Διαβάστε ακόμη:

    5 αξέχαστες εμπειρίες στη Μονεμβασιά

    Βόλτα στα σοκάκια της καστροπολιτείας

    Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς από ψηλά
    Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

    Το όνομα Μονεμβασιά προέρχεται από τα συνθετικά «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μόνη είσοδο της καστροπολιτείας. Στον βράχο της Μονεμβασιάς θα φτάσετε διασχίζοντας μια γέφυρα. Αφήνετε το αυτοκίνητο μπροστά στην κεντρική πύλη και αρχίζετε το σεργιάνι στον άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό. Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησίες, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που δεν την άγγιξε το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα σταματήσετε να φωτογραφίζετε ούτε λεπτό.

    travelgo.gr
    O ναός του Ελκόμενου Χριστού (πηγή: Shutterstock)

    Στην περιήγησή σας κοντά στην είσοδο της καστροπολιτείας θα συναντήσετε το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, το οποίο αναμένεται να μετατραπεί σε δημοτικό μουσείο. Η Μονεμβασιά ήταν η πατρίδα του μεγάλου ποιητή. Το κεντρικό καλντερίμι, η οδός Γιάννη Ρίτσου, είναι γεμάτο με ταβερνάκια, καφέ και μικρά μάγαζα με σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα. Στην κεντρική πλατεία με το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα δείτε και τον περίφημο ναό του Ελκόμενου Χριστού, με σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης. Περπατήστε κατά μήκος του θαλασσινού τείχους, για να απολαύσετε τη θέα στο Μυρτώο πέλαγος. Κοντοσταθείτε στην πλατεία Χρυσαφίτισσας και βγείτε πλάι στη θάλασσα από τη θαλασσινή πύλη, το αποκαλούμενο Πορτέλο.

    Η Άνω Πόλη

    travelgo.gr
    Θέα στην Κάτω Πόλη και στο Μυρτώο πέλαγος (πηγή: Shutterstock)

    Μετά από μία ανηφορική διαδρομή 15 λεπτών, θα φτάσετε στην επάνω πόλη, η οποία είναι σήμερα ακατοίκητη. Η σιωπή της ερειπωμένης πολιτείας ενώνεται με τις μυρωδιές από τα άγρια βότανα. Στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.

    Τοπικές γεύσεις

    Κάντε μια στάση στο Μορέως Ήδιστα για να αγοράσετε τοπικά γλυκά, όπως αμυγδαλωτά και σαμουσάδες, αλλά και στο Εδωδιμοπωλείο για να προμηθευτείτε ποιοτικά προιόντα της λακωνικής γης (έξτρα ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής, τοπικό ηδύποτο μελιτόκρασο ή υδρόμελο, εξαιρετικά κρασιά, γλυκά του κουταλιού, σπιτικά ζυμαρικά κ.ά). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα κρασιά της Οινοποιητικής Μονεμβασίας που αναβίωσε την ιστορική ποικιλία Malvasia, έναν γλυκό οίνο που από τον 12ο αιώνα και για πέντε αιώνες κυριάρχησε στις ξένες αγορές της Ανατολής και της Δύσης και απέκτησε εξαιρετική φήμη σε όλο τον κόσμο. Το σύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο βρίσκεται στο 57ο χλμ της Εθνικής Οδού Τάραψας-Μονεμβασιάς, 10 χλμ. από το Κάστρο της Μονεμβασιάς.

    Εκδρομές

    travelgo.gr
    Ο Γέρακας (πηγή: Shutterstock)

    Ακριβώς πριν από τη γέφυρα, που ενώνει τον βράχο με τη λακωνική ακτή, απλώνεται η νέα πόλη της Μονεμβασιάς: ένας ζωντανός τουριστικός οικισμός με μεγάλη ποικιλία σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ με θέα τον βράχο. Έχοντας ως ορμητήριο τη διάσημη καστροπολιτεία, μπορείτε να ανακαλύψετε υπέροχα μέρη, τα οποία θα κάνουν θα κάνουν την επίσκεψή σας στη Μονεμβασιά ακόμα πιο συναρπαστική. Κάντε μια βόλτα μέχρι τον γραφικό Γέρακα, ένα μικρό χωριό χτισμένο μέσα σε φιορδ, σε απόσταση 22 χλμ. από τη Μονεμβασιά. Για κάτι πιο μακρινό, οδηγήστε μέχρι το πανέμορφο Κυπαρίσσι, ένα απομονωμένο παραθαλάσσιο χωριό που διατηρεί το χρώμα και τη γραφικότητά του. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τη Νεάπολη μια παραλιακή κωμόπολη με πλούσιο ναυτικό παρελθόν, στο νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, η οποία συνδέεται με τη γειτονική Ελαφόνησο.

    Πεζοπορία

    Με αφετηρία τη Μονεμβασιά, οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν μοναδικά μονοπάτια ανακαλύπτοντας μύθους, μυστικά και ιστορίες. Μία από τις πιο γοητευτικές πεζοπορικές διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από τον Άγιο Φωκά και καταλήγει στο επισκέψιμο Σπήλαιο της Καστανιάς, η οποία αποτελεί και τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε33 (διάρκεια 3 ώρες). Η καταπράσινη διαδρομή θα σας οδηγήσει σε αυτό το εντυπωσιακό σπήλαιο, με τους σπάνιους σχηματισμούς από σταλαγμίτες και σταλακτίτες, που αξίζει να δείτε.

    ΟΔΗΓΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

    Διαμονή

    • Χτισμένο σε σε μια ήσυχη περιοχή της Μονεμβασιάς, περίπου 2,5 χλμ. από την πύλη της ξακουστής καστροπολιτείας, το Alkinoi Resort & Spa καλωσορίζει τους επισκέπτες σε ένα γαλήνιο περιβάλλον με μαγευτική θέα στον ιστορικό βράχο της Μονεμβασιάς.
    travelgo.gr
    Alkinoi Resort Spa
    • Εξαιρετική επιλογή, εκτός κάστρου, είναι το διεθνώς βραβευμένο Kinsterna Hotel, που βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Στεφάνου, 7 χλμ. νοτιοδυτικά της Μονεμβασιάς. Το βυζαντινό αρχοντικό αποκαταστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στη μακρά ιστορική του διαδρομή για να μετατραπεί σήμερα σε ένα μοναδικό κατάλυμα.
    • Χτισμένες στην καρδιά του κάστρου της Μονεμβασιάς, οι σουίτες του Moni Emvasis Luxury Suites σας προσκαλούν να ζήσετε μια πραγματικά ονειρεμένη διαμονή μέσα στην παραμυθένια καστροπολιτεία με θέα τα καταγάλανα νερά του Μυρτώου Πελάγους.
    • Ο υπέροχος ξενώνας Καλντερίμι Θέα στην καρδιά της κεντρικής αγοράς, κοντά στην πύλη του Kάστρου, προσφέρει διαμονή υψηλής ποιότητας με αίσθηση πολυτέλειας.
    • Χτισμένο στο πιο προνομιακό σημείο του Κάστρου της Μονεμβασιάς, το Bastione Malvasia Hotel προσφέρει άνετη διαμονή σε ένα χαλαρωτικό και ξεχωριστό περιβάλλον με μαγευτική θέα στη θάλασσα.
    • Εκτός κάστρου, σας προτείνουμε επίσης το ξενοδοχείο Pramataris δίπλα στη θάλασσα και το Panorama πάνω σε έναν λόφο με θέα στο Κάστρο.

    Φαγητό

    • Στο βραβευμένο εστιατόριο Sterna του Kinsterna Hotel, η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα συνεργάζεται άψογα με τις μοντέρνες τεχνικές.
    • Σε προνομιακό σημείο στην είσοδο του Κάστρου, το Χρυσόβουλο σερβίρει σύγχρονη ελληνική κουζίνα με τη δημιουργική μαεστρία του διεθνώς αναγνωρισμένου σεφ του ξενοδοχείου Moni Emvasis Luxrury Suites.
    • Δοκιμάστε την κουζίνα της φημισμένης Ματούλας που αποτελεί σταθερή αξία από το 1950.
    • Εξίσου φημισμένο το Κανόνι, που απλώνει τα τραπέζια του σε μια βεράντα με υπέροχη θέα και σερβίρει σπεσιαλιτέ όπως παραδοσιακά σαΐτια (χορτόπιτα με λεπτό φύλλο) και μελιτζάνα «κανόνι».

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider