Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 21.7°C
    Clear

    Λήμνος: Το νησί των χαμηλών τόνων με την απέραντη ομορφιά

    ΛΗΜΝΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λήμνος: Το νησί των χαμηλών τόνων με την απέραντη ομορφιά

    Το Travelgo.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2023 με την AEGEAN.

    Στο Αιγαίο Πέλαγος και συγκεκριμένα στο βορειοανατολικό Αιγαίο, βρίσκεται η Λήμνος, το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι η Λήμνος μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε στη λίστα των πιο δημοφιλών προορισμών, αλλά τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών που αναζητούν την ησυχία, τις παρθένες παραλίες και τις γαστρονομικές απολαύσεις.

    travelgo.gr

    Κι αν είστε από εκείνους που δεν θέλουν να κάνουν μεγάλα ταξίδια με το καράβι, με τις πτήσεις της AEGEAN, θα βρεθείτε σε λιγότερο από μία ώρα στη Λήμνο για να απολαύσετε τις ομορφιές της.

    Με μια ματιά

    Η Λήμνος είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία που αξίζει να μάθετε. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Λήμνος είναι το νησί του Ηφαίστου (και ηφαιστειογενές) και αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του Θόαντα, τον πρώτο βασιλιά του νησιού. Μάλιστα, τα παλιά χρόνια, οι κόκκοι από το ηφαιστειογενές χώμα του νησιού θεωρούνταν θαυματουργοί και ικανοί να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες.

    Σήμερα, το νησί με το εντυπωσιακό τοπίο και τις καταπληκτικές παραλίες, ξεχωρίζει για τη φιλοξενία του, αλλά και τα προϊόντα του. Επιπλέον, είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες με παιδιά.

    Τι να κάνετε

    #1 Επισκεφτείτε τις Αμμοθίνες

    Τις αποκαλούν και τη “Σαχάρα της Λήμνου”, μιας και καλύπτουν 70 στρέμματα σκεπασμένα με άμμο στην περιοχή Γομάτι. Αποτελούν σημαντικούς οικότοπους, μιας και σε αυτές υπάρχουν φυτά και ζώα που είναι ανθεκτικά και προσαρμόζονται εύκολα στις δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος. Επίσης, είναι το ιδανικό σημείο για να δείτε το ηλιοβασίλεμα ή να κάνετε sandboard, αν είστε πιο τολμηροί. Οι Αμμοθίνες συνδυάζονται άψογα με μια βουτιά στο Γομάτι.

    travelgo.gr

    #2 Γνωρίστε το κάστρο της Μύρινας

    Το κάστρο της Μύρινας, της πρωτεύουσας της Λήμνου, χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Α' τον Κομνηνό. Βρίσκεται σε μία βραχώδη χερσόνησο και αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της Λήμνου. Όταν το επισκεφτείτε θα διαπιστώσετε ότι στο κάστρο ζουν αρκετά ελάφια. Και σε περίπτωση που αναρωτηθείτε πως βρέθηκαν τα ελάφια στην Λήμνο, η απάντηση είναι ότι κατά τη δεκαετία του '70, 3 ελάφια έγιναν δωρεά από τον δήμο της Ρόδου στην Λήμνο, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν και πλέον το σπίτι τους είναι το κάστρο της Μύρινας.

    travelgo.gr

    #3 Περιηγηθείτε στα χωριά της Λήμνου

    Τα πέτρινα χωριά της Λήμνου, είναι πραγματικά αριστουργήματα. Αν είστε λάτρεις της αρχιτεκτονικής, σε όποιο χωριό και αν βρεθείτε θα θαυμάσετε την καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει με την πέτρα, αλλά και τα απίστευτα λιθανάγλυφα. Χαρακτηριστικές είναι και οι “μάντρες” της Λήμνου, που αποτελούν ένα χώρο που μπορούν τα ζώα να συνυπάρχουν με τους ανθρώπους σε αρμονία και λειτουργικά. Καθώς περιηγείστε στο νησί, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε την Πολιόχνη, έναν προϊστορικό οικισμό με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική που συνδυάζει διάφορες πολιτισμικές φάσεις.

    travelgo.gr

    #4 Δοκιμάστε τοπικές γεύσεις και προϊόντα

    Δεν γίνεται να επισκεφτείτε την Λήμνο και να μην εντυπωσιαστείτε με τις τοπικές λιχουδιές. Τα εκπληκτικά τυριά, όπως το μελίχλωρο και το καλαθάκι, το μέλι και τα σιτηρά, όπως φλομάρια και χυλοπίτες, αλλά και η μεγάλη ποικιλία με ετικέτες κρασιού, καθιστούν την Λήμνο έναν δυνατό γαστρονομικό προορισμό. Πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας κρασιά και τυριά!

    travelgo.gr

    #5 Επισκεφτείτε τον Άη Στράτη

    Το ξεχωριστό νησί της εξορίας, που έχει καταπληκτικές παραλίες δεν μπορεί να λείπει από τα πλάνα σας. Με ένα καραβάκι μπορείτε εύκολα να περάσετε απέναντι. Εκεί, συζητώντας με τους ντόπιους ψαράδες θα μάθετε την ιστορία του νησιού όπως και πληροφορίες για τον σεισμό που κατέστρεψε τον οικισμό του νησιού. Μust-see της περιοχής είναι το μουσείο που είναι αφιερωμένο στην εξορία και μετά αξίζει οπωσδήποτε να απολαύσετε ψαρομεζέδες δίπλα στο κύμα.

    Tips

    • Αν ψάχνετε για κάτι διαφορετικό, στην Λήμνο θα βρείτε αλμυρή λίμνη! Συγκεκριμένα, κοντά στο Κοντοπούλι βρίσκεται ένας υδροβιότοπος με τρεις λίμνες, εκ των οποίων η μεγαλύτερη, η Αλυκή, επικοινωνεί με την θάλασσα, κάτι που την καθιστά αλμυρή!

    • Οι παραλίες της Λήμνου είναι ήσυχες και αμμουδερές. Οι περισσότερες συνδυάζουν την χαλαρή ατμόσφαιρα με τη φυσική ομορφιά. Μερικές από τις καλύτερες παραλίες του νησιού είναι η παραλία Ζεματάς, το Γομάτι, η παραλία Πλατύ, το μικρό και το μεγάλο Φαναράκι και η παραλία του Θάνου.

    • Για τους λάτρεις της αρχαιότητας και της μυθολογίας, η Ηφαιστεία, η αρχαία πόλη της Λήμνου άκμασε κατά τη διάρκεια του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., είχε προστάτη το θεό Ήφαιστο και αποτελούσε σημαντικό κέντρο λατρείας του. Βόρεια του αρχαιολογικού χώρου στο ακρωτήριο της Χλόης θα βρείτε σήμερα το περίφημο Ιερό των Καβείρων, που είναι αφιερωμένο στον Ήφαιστο. Κατά τη μυθολογία οι Κάβειροι ήταν παιδιά του Ήφαιστου και στο ιερό τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, που είχαν σχέση με την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.

    travelgo.gr

    Πώς να πάτε

    Ταξιδέψτε προς Λήμνο με τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN και ετοιμαστείτε να ζήσετε τις πιο μοναδικές και αξέχαστες διακοπές της ζωής σας!

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Λήμνος: Το νησί των χαμηλών τόνων με την απέραντη ομορφιά
    Λήμνος: Το νησί των χαμηλών τόνων με την απέραντη ομορφιά
    Λήμνος: Το νησί των χαμηλών τόνων με την απέραντη ομορφιά
    Λήμνος: Το νησί των χαμηλών τόνων με την απέραντη ομορφιά
    Λήμνος: Το νησί των χαμηλών τόνων με την απέραντη ομορφιά
    Λήμνος: Το νησί των χαμηλών τόνων με την απέραντη ομορφιά
    Λήμνος: Το νησί των χαμηλών τόνων με την απέραντη ομορφιά

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider