Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
  sun-solid Νομός Λασιθίου
  Thu 30.2°C
  Clear

  Άγιος Νικόλαος: Ξακουστός για τις παραλίες του

  ΛΑΣΙΘΙ
  Κείμενο: Travelgo Team
  Άγιος Νικόλαος: Ξακουστός για τις παραλίες του

  Η πόλη της Κρήτης με τη «μυθική» λίμνη και τις ξακουστές παραλίες.

  Πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, με ονομασία που προήλθε από το βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρμο του νησιού, ο Άγιος Νικόλαος ή αλλιώς «Άγιος», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι μία από τις ομορφότερες και γραφικότερες πόλεις της Κρήτης.

  Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι η λίμνη Βουλισμένη, μια μικρή λιμνοθάλασσα που συνδέεται με το λιμάνι της πόλης με ένα κανάλι που ανοίχθηκε το 1870. Υπάρχουν αστικοί μύθοι που θέλουν αφενός τη λίμνη να μην έχει πυθμένα, αφετέρου να συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Ο τελευταίος μύθος στηρίζεται στο ότι κατά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου, τα νερά της λίμνης φούσκωσαν και πλημμύρισαν τις γύρω από αυτήν αποθήκες.

  Ένα πάρκο με πεύκα και αλμυρίκια, πάνω από τη λίμνη, προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης και αξίζει να το επισκεφθείτε. Από εκεί, άλλωστε, ξεκινά ένα πετρόχτιστο μονοπάτι, ελίσσεται ανάμεσα στα δένδρα και καταλήγει στη νότια πλευρά της λίμνης, εκεί όπου δένουν μικρά σκάφη αλιείας.

  travelgo image

  Θαυμάστε την «Αρπαγή της Ευρώπης», ένα άγαλμα ύψους 4 μέτρων, που έχει σχεδιάσει ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και έχουν φιλοτεχνήσει οι γλύπτες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης, που βρίσκεται στη νέα προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου. Κάντε την περατζάδα σας στην πλατεία Νεάρχου, την παλαιότερη πλατεία ΚΤΕΛ, που είναι σχεδιασμένη με ψηφιδωτά θαλάσσια μοτίβα, από την αρχιτέκτονα Μάρω Δαγιάντη, και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Οι σκάλες της πόλης είναι επίσης αρκετά ενδιαφέρουσες. Καθώς η πόλη είναι χτισμένη σε λόφους, οι σκάλες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της, με αρκετούς αρχιτέκτονες της περιοχής να έχουν σχεδιάσει από μία.

  Ο λόφος του Αγίου Χαραλάμπους, δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία, ένα αλσύλλιο από πεύκα με μια παλιά υδατοδεξαμενή στην οροφή της οποίας φύονται δύο πεύκα, χαρίζει πανοραμική θέα και αξίζει να θαυμάσετε από εκεί το ηλιοβασίλεμα. 

  Τα νησάκια Αγίων Πάντων και Φάρου, ακόμη, είναι ένα παράδειγμα στην Φυσική Ιστορία καθώς ενώ απέχουν ελάχιστα μέτρα το ένα από το άλλο, τα είδη της πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενούν έχουν εξελιχθεί διαφορετικά Στο νησί των Αγίων Πάντων έχουν μεταφερθεί από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα κρητικοί αίγαγροι, τα Κρι Κρι, προκειμένου να διατηρηθεί καθαρό το είδος.

  Επίσκεψη στη Σπιναλόγκα

  Το όνομά της είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία του παρελθόντος και το τότε λεπροκομείο. Σήμερα όμως η Σπιναλόγκα έχει μετατραπεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, την ίδια στιγμή που είναι θέμα χρόνου η ένταξη της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Χιλιάδες επισκέπτες βρίσκονται εκεί κάθε χρόνο, φτάνοντας στο μέρος με καραβάκια που ξεκινούν από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα.

  travelgo image

  Παραλίες-σήμα κατατεθέν

  Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης είναι οι πολλές παραλίες της, οι οποίες συχνά πιστοποιούνται για την καθαριότητα και τις παροχές τους. Μία από τις πιο φημισμένες είναι το Αμμούδι, που βρίσκεται σε ένα βαθύ και καλά προστατευμένο κολπίσκο. Κρυμμένη ανάμεσα σε μεγάλα αλμυρίκια, είναι καλά οργανωμένη με πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό και θαλάσσια σπορ. 

  Η Κιτροπλατεία βρίσκεται 200 μ. δυτικά της γραφικής λίμνης Βουλισμένης, στην καρδιά της πόλης. Δίπλα στη θάλασσα υπάρχει πλακόστρωτο με μια μικρή πλατεία, το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα πιο ωραία ουζερί. Μπροστά από τα μεγάλα αλμυρίκια της πλατείας, υπάρχει μικρή παραλία με άμμο και βοτσαλάκι. Από την Κιτροπλατεία ξεκινά και ένας πετρόκτιστος παραλιακός πεζόδρομος, που οδηγεί στη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου, όπου υπάρχει η παραλία της Άμμου. Αξίζει να περπατήσετε σε αυτόν και να θαυμάσετε την απέραντη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλο.

  travelgo image

  Ο Γαργαδώρος αποτελεί ένα όμορφο προάστιο στα νότια της πόλης. Στην περιοχή υπάρχουν δύο παραλίες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αγαπητές στους ντόπιους. Η πρώτη παραλία που συναντάτε, ακριβώς δίπλα στο δρόμο, είναι η πιο γνωστή. Έχει βότσαλο και είναι καλά οργανωμένη, μια πραγματικά καλή επιλογή για όσους βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο και θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα. Αν από την κεντρική παραλία περπατήσετε παραλιακά στα βραχάκια προς τα βόρεια, θα δείτε τη δεύτερη κρυφή παραλία. Εκεί φτάνετε μέσω μιας αυτοσχέδιας ξύλινης σκάλας. Η απόκρυφη αυτή παραλία είναι βοτσαλωτή και ιδανική για απομόνωση. Ο Αλμυρός, επίσης, η πιο δημοφιλής παραλία της πόλης, σχηματίζεται στην έξοδο του Αλμυρού ποταμού, ενώ ξεχωρίζει γιατί είναι αμμουδερή και τα νερά είναι ρηχά.

  Άγιος Νικόλαος: Ξακουστός για τις παραλίες του
  Άγιος Νικόλαος: Ξακουστός για τις παραλίες του
  Άγιος Νικόλαος: Ξακουστός για τις παραλίες του
  Άγιος Νικόλαος: Ξακουστός για τις παραλίες του
  Άγιος Νικόλαος: Ξακουστός για τις παραλίες του
  Άγιος Νικόλαος: Ξακουστός για τις παραλίες του
  Άγιος Νικόλαος: Ξακουστός για τις παραλίες του
  Άγιος Νικόλαος: Ξακουστός για τις παραλίες του
  Άγιος Νικόλαος: Ξακουστός για τις παραλίες του

  Διαβάστε Επίσης

  gazzetta
  gazzetta insider reader insider