Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κίμωλος
    Fri 16.6°C
    Clouds

    Κίμωλος: Το μικρό νησί με τη μεγάλη ομορφιά

    ΚΙΜΩΛΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κίμωλος: Το μικρό νησί με τη μεγάλη ομορφιά

    Το Χωριό με το κυκλαδίτικο χρώμα, το μεσαιωνικό κάστρο με τη μαγευτική θέα, οι παλιές εκκλησίες και οι παρθένες παραλίες συνθέτουν τη λιτή και γοητευτική εικόνα της Κιμώλου, που προσφέρεται για γαλήνιες διακοπές

    Μικρή σε μέγεθος, αυθεντική και γοητευτική, με το γραφικό Χωριό της, τις υπέροχες παραλίες της και μια χαλαρή ατμόσφαιρα που σε κερδίζει αμέσως, η Κίμωλος λαμποκοπάει σαν σπάνιο κόσμημα κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου. «Κίμωλό μου, παράδεισό μου!», λένε συχνά γι’ αυτήν οι ντόπιοι και όταν θα βρεθείτε στο νησί θα καταλάβετε τι εννοούν.

    Η Κίμωλος, η «μικρή αδερφή» της Μήλου, είναι ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό νησί, γνωστό για την ηρεμία και την απλότητά του. Οι Ενετοί τής έδωσαν το όνομα Αρζαντιέρα ή Αρζεντιέρα, που σημαίνει ασημένια γη. Φτάνοντας στο νησί, το λιμανάκι της Ψάθης σου δίνει την πρώτη αίσθηση, αφού τα κρυστάλλινα νερά, τα λίγα σπιτάκια και τα μετρημένα στα δάχτυλα ταβερνάκια σε κάνουν να καταλάβεις ότι μόλις έφτασες σε ένα μικρό αλλά επίγειο παράδεισο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Το Χωριό

    Κίμωλος: Το μικρό νησί με τη μεγάλη ομορφιά
    Το γραφικό Χωριό Κιμώλου (πηγή: Shuttestock)

    Στην Κίμωλο δεν υπάρχει Χώρα. Υπάρχει Χωριό και όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί. Όλα είναι γραφικά και όμορφα, με λαβυρινθώδη σοκάκια, κλασικά λευκά κυκλαδίτικα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, πεζούλες και εκκλησίες. Οι μικρές πλατείες της Θεοσκέπαστης, του Κάμπου και του Σχολείου συμπληρώνουν το λιτό και γοητευτικό σκηνικό. Στο Χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το μεσαιωνικό κάστρο, τον παλαιότερο οικισμό του νησιού για να θαυμάστε τη θέα από εκεί, καθώς και τα δύο μουσεία (Αρχαιολογικό και Λαογραφικό) για να γνωρίσετε την ιστορία του νησιού.

    Οι καλύτερες παραλίες της Κιμώλου

    Κίμωλος: Το μικρό νησί με τη μεγάλη ομορφιά
    Η παραλία Πράσσα (πηγή: Shuttestock)

    Μια βουτιά στα Πράσσα επιβάλλεται. Είναι η διασημότερη παραλία του νησιού και μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Ολόλευκη, χοντρή άμμος, φανταστικά τιρκουάζ νερά και θαλασσινές σπηλιές προς εξερεύνηση συνθέτουν το παραδεισένιο σκηνικό της παραλίας που βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα της Κιμώλου εντός του όρμου Πηγάδι, σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από το λιμάνι. Στην παραλία λειτουργεί beach bar με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

    Κίμωλος: Το μικρό νησί με τη μεγάλη ομορφιά
    Ο οικισμός Γούπα (πηγή: Shuttestock)

    Στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Κιμώλου θα βρείτε τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, Αλυκή, Μπονάτσα και Καλαμίτσι. Πολύ όμορφες είναι και οι παραλίες Μοναστήρια και Σούφι που βρίσκονται στα βόρεια του νησιού και είναι προσβάσιμες είτε μέσω θαλάσσης είτε με 4Χ4.

    Κίμωλος: Το μικρό νησί με τη μεγάλη ομορφιά
    Η παραλία Μοναστήρια (πηγή: Shuttestock)

    Στα δυτικά, τα Μαυροσπήλια διαθέτουν χρυσή αμμουδιά και φημίζονται για το μαγευτικό ηλιοβασίλεμά τους. Ακριβώς δίπλα, θα βρείτε την παραλία Ελληνικά με τη βυθισμένη αρχαία πόλη της Κιμώλου στα νερά της. Φανταστικά είναι και τα κολπάκια Γούπα και Καρράς με τα πολύχρωμα «σύρματα» (λαξευμένοι στον βράχο χώροι όπου οι ντόπιοι φυλάσσουν τις βάρκες τους τον χειμώνα) και τον βράχο – «ελέφαντα» για βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά.

    Το «Σκιάδι»

    Κίμωλος: Το μικρό νησί με τη μεγάλη ομορφιά
    Το Σκιάδι (πηγή: Shuttestock)

    Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στα δυτικά ενός υψώματος με το όνομα «Σκλάβος», δεσπόζει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, που οι κάτοικοι του έχουν δώσει το όνομα «Σκιάδι». Πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο της φύσης, που βρίσκεται στη μέση ενός ανεμορδαμένου πλατώματος στο εσωτερικό του νησιού, με υπέροχη θέα στις δυτικές ακτές του νησιού και σε ένα μεγάλο μέρος της Μήλου. Αιτία της δημιουργίας του είναι τα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και οι ισχυροί άνεμοι που φυσούν στην περιοχή.

    Τοπικές γεύσεις

    Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή λαδένια (τοπική πίτσα με ελαιόλαδο, ντομάτα και κρεμμύδι). Στους φούρνους του νησιού θα βρείτε επίσης τυρένια, ένα είδος ανοικτής τυρόπιτας με φύλλο ζύμης ψωμιού, ελένια, ψωμί γεμισμένο με κορωνέϊκες ελιές και αρωματικά παξιμάδια με σκινόκοκκο. Από τα παντοπωλεία μπορείτε να αγοράσετε μανούρα και ξυνό, τα παραδοσιακά τυριά του νησιού, μέλι, κάπαρη, ντοματοπελτέ από ντόπιες ντομάτες και χειροποίητα ζυμαρικά.

    Απόδραση στην Πολύαιγο

    Κίμωλος: Το μικρό νησί με τη μεγάλη ομορφιά
    Η Πολύαιγος είναι μια γαλάζια όαση ανάμεσα στην Κίμωλο και τη Μήλο (πηγή: Shuttestock)

    Η Πολύαιγος, το μεγαλύτερο ερημονήσι του Αιγαίου, ανάμεσα στην Κίμωλο και τη Μήλο, είναι μια γαλάζια όαση με μαγευτικά νερά και εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων μέσα στη θάλασσα που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

    Κίμωλος: Το μικρό νησί με τη μεγάλη ομορφιά
    Εντυπωσιακοί σχηματισμοί βράχων στην Πολύαιγο (πηγή: Shutterstock)

    Οι μαγευτικές παραλίες του νησιού προσελκύουν ιστιοπλοϊκά, γιοτ και πολλά άλλα σκάφη που κάνουν θαλάσσιες περιηγήσεις από τα γειτονικά νησιά. Στην Πολύαιγο μπορείτε να κολυμπήσετε στους κόλπους Πάνω και Κάτω Μερσίνι, στα Γαλάζια Νερά (όνομα και πράγμα), στην παραλία Άμμουρα και στην Παναγιά (μεγάλη παραλία με ξανθή άμμο). Πλέοντας γύρω από το νησί θα δείτε θεαματικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, φυσικές πισίνες και μυστηριακές σπηλιές που δεν θα σταματήσετε να φωτογραφίζετε. Η πρόσβαση γίνεται είτε με ιδιωτικό σκάφος είτε με καΐκια που κάνουν θαλάσσιες εκδρομές από την Κίμωλο.

    Διαμονή

    • Χτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα στο λιμάνι της Κιμώλου και στο Χωριό, με θέα το γραφικό όρμο της Ψάθης, το Kimolis προσφέρει φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών.
    • Στην είσοδο του γραφικού Χωριού της Κιμώλου, θα βρείτε το Kimolos Houses, ένα συγκρότημα ενοικιαζόμενων κατοικιών κυκλαδικής αρχιτεκτονικής σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον με πανοραμική θέα στο Αιγαίο.
    • Σκαρφαλωμένο σε λόφο πάνω από τα Πράσσα, το συγκρότημα Κιμωλία Γη διαθέτει 6 στούντιο και 2 αυτόνομες κατοικίες που συνδυάζουν τις ανέσεις με το παραδοσιακό χρώμα.
    • To Windmill Kimolos αποτελεί έναν από τους λίγους αυθεντικούς παραδοσιακούς ανεμόμυλους από το 1852 στην Ελλάδα, που ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως ξενοδοχείο με πέντε δωμάτια.

    Φαγητό

    • Στο λιμάνι της Ψάθης, δίπλα στη θάλασσα, το Κύμα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο νησί.
    • Η Καλή Καρδιά (Μποχώρης) είναι το ιστορικό καφεμεζεδοπωλείο του νησιού. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε πρωινό, καφέ, νόστιμα μαγειρευτά και μεζέδες.
    • Το Καλαμίτσι, ακριβώς πάνω στην παραλία, σερβίρει φρέσκα θαλασσινά και ψάρια από το καΐκι της οικογένειας.
    • Στο Πρασσονήσι θα απολαύσετε φρεσκότατο ψάρι σε ένα υπέροχο μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα και πολύ κοντά στην παραλία Πράσσα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider