Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κάρπαθος
    Wed 18.9°C
    Clouds

    Κάρπαθος: Το ανερχόμενο νησί των Δωδεκανήσων που αξίζει την προσοχή σας

    ΚΑΡΠΑΘΟΣ
    Κείμενο: Γιάννης Μπαϊρακτάρης
    Κάρπαθος: Το ανερχόμενο νησί των Δωδεκανήσων που αξίζει την προσοχή σας

    Το Travelgo.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2023 με την AEGEAN.

    Αν υπάρχει ένα νησί στην Ελλάδα, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξήσει κατά πολύ τους επισκέπτες του στη διάρκεια των θερινών μηνών, αυτό δεν είναι άλλο από την Κάρπαθο. Σίγουρα θα έχετε ακούσει την ιστορία κάποιου γνωστού, φίλου ή συναδέλφου, που επισκέφτηκε το νησί της άγονης γραμμής, αλλά δεν βλέπει τον χρόνο για να επιστρέψει.

    Η αλήθεια είναι πως η Κάρπαθος, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη, μπορεί να φαντάζει μακρινός προορισμός, ωστόσο αν επιλέξετε κάποια από τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN, μπορείτε να βρεθείτε στον «παράδεισο» μέσα σε μία μόλις ώρα.

    Με μια ματιά

    Φοινίκι, Κάρπαθος / Πηγή: Shutterstock
    Φοινίκι, Κάρπαθος / Πηγή: Shutterstock

    Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, μετά τη Ρόδο. Έχει έκταση 302,152 τ.χλμ. και συνολικό πληθυσμό 6.416 κατοίκους. Πρωτεύουσά της είναι τα Πηγάδια, εκεί όπου χτυπάει η «καρδιά» του νησιού κι εκεί που μπορεί να βρει κανείς δεκάδες καταλύματα, εμπορικά μαγαζιά, εστιατόρια και μπαρ.

    Για όσους δεν γνωρίζουν, η Κάρπαθος αποτελεί πλούσιο βιότοπο και διαθέτει προστατευόμενες περιοχές, όπου διαβιούν είδη πανίδας και χλωρίδας, σημαντικά για το οικοσύστημα που απειλούνται με εξαφάνιση. Διαθέτει καταπράσινα βουνά, σημεία με θέα που «κόβει» την ανάσα, μαγικές παραλίες με καταγάλανα νερά, παραδοσιακά και γραφικά χωριά, αλλά και ξεχωριστά ήθη και έθιμα, τα οποία σίγουρα θα σας χαρίσουν τις πιο ιδιαίτερες διακοπές που έχετε κάνει μέχρι σήμερα.

    Τι να κάνετε

    #1 Επίσκεψη στην Όλυμπο, ένα ταξίδι στο χρόνο

    travelgo.gr
    Όλυμπος, Κάρπαθος / Πηγή: Shutterstock

    Η Όλυμπος αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά και αναλλοίωτα στο χρόνο χωριά της Ελλάδας. Μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες ήταν αποκομμένη από την υπόλοιπη Κάρπαθο, χωρίς ρεύμα και δρόμους. Ίσως αυτό να τη βοήθησε να διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού και είναι κτισμένη σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία.

    Έχει λίγους μόνιμους κατοίκους, όμως όλοι τους είναι έτοιμοι να σας υποδεχθούν και να σας καλωσορίσουν με τον δικό τους τρόπο. Θα δείτε επίσης αρκετούς να φορούν παραδοσιακές στολές, αλλά και να μιλούν την ντοπιολαλιά της περιοχής. Θα ήταν ιδανικό να μείνετε και 2-3 βράδια στο βόρειο τμήμα της Καρπάθου, έτσι ώστε να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την Όλυμπο, τις ταβέρνες, τα μαγαζάκια με τα προϊόντα της, καθώς φυσικά και να θαυμάσετε τη θέα από τους ανεμόμυλους τη στιγμή που δύει ο ήλιος.

    #2 Εκδρομή με καραβάκι στη Σαρία

    travelgo.gr
    Bόλτα με καραβάκι στη Σαρία / Πηγή: Shutterstock 

    Ένας απομονωμένος παράδεισος σας περιμένει ακριβώς απέναντι από τη βόρεια πλευρά του νησιού. Κάποτε η Σαρία ήταν συνδεδεμένη με τη γειτονική Κάρπαθο, ενώ σήμερα τα δύο νησιά χωρίζει μια στενή λωρίδα θάλασσας. Το νησάκι αυτό είναι ακατοίκητο, όμως διαθέτει μερικές συγκλονιστικές παραλίες.

    Επίσης, εκεί ζουν πολλά είδη πτηνών και άγριων ζώων, με το νησί να αναδεικνύεται ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Μπορείτε να κλείσετε μια μονοήμερη εκδρομή και να επισκεφτείτε τη Σαρία με καραβάκι που ξεκινά από τα Πηγάδια (το βασικό λιμάνι της Καρπάθου) ή το Διαφάνι (στη βόρεια πλευρά του νησιού). Πηγαίνετε το πρωί, απολαμβάνετε το μπάνιο σας και επιστρέφετε το απόγευμα.

    #3 Βόλτες στα Πηγάδια, την πρωτεύουσα του νησιού

    travelgo.gr
    Πηγάδια, Κάρπαθος / Πηγή: Shutterstock

    Τα Πηγάδια ή αλλιώς η Κάρπαθος είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του, στον κόλπο του Βρόντη, και είναι κτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία ελληνική πόλη Ποσείδιο. Αν θέλετε να είσαστε κοντά σε όλα, λοιπόν, θα την επιλέξετε για τη διαμονή σας.

    Από τα αξιοθέατα της πόλης ξεχωρίζουν τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής, που βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο. Επιπλέον, στον οικισμό αυτό θα δείτε πολλά χρωματιστά κτίρια, τα οποία συνδυάζουν το παλιό με το μοντέρνο. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί ομογενείς της Αμερικής, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι παραθερίζουν στο νησί τους, επέστρεψαν και έδωσαν νέα ζωή στις περιουσίες τους.

    #4 Μπάνιο σε μαγευτικές παραλίες

    travelgo.gr
    Παραλία Άπελλα, Κάρπαθος / Πηγή: Shutterstock

    Η Κάρπαθος διαθέτει πάνω από 70 εύκολα προσβάσιμες παραλίες. Άλλες με βότσαλο, άλλες με άμμο, περισσότερες ήρεμες, ανοργάνωτες και «παρθένες», γεμάτες φυσική σκιά και κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά.

    Η Άπελλα είναι ίσως η πιο γνωστή παραλία του νησιού. Ένα υπέροχο κολπάκι σε εντυπωσιακό σκηνικό με βράχους και πεύκα. Ιδανική για όσους θέλουν να φορέσουν μάσκα και να ανακαλύψουν τον βυθό της. Εκτός από αυτή, πολλές να τραβήξουν την προσοχή σας, όπως η Αχάτα με το γαλαζοπράσινο νερό και τα ψιλά βότσαλα, αλλά και η πολυφωτογραφημένη Κυρά Παναγιά. Στα βόρεια του νησιού θα συναντήσετε τη γοητευτικά ήρεμη και γαλήνια παραλία του Αγίου Μηνά, και στα νότια την άψογα οργανωμένη, ιδανική για οικογένειες, Αμμοοπή.

    #5 Γευστικές δοκιμές σε παραδοσιακά πιάτα

    travelgo.gr
    Παραδοσιακό φαγητό στην Κάρπαθο / Πηγή: Shutterstock 

    Αν είστε φαν του γαστρονομικού τουρισμού, η Κάρπαθος είναι το νησί σας. Φαίνεται πως οι ντόπιοι ξέρουν, αλλά και αγαπούν να μαγειρεύουν. Δεν είναι τυχαίο πως όπου κι να καθίσετε θα δοκιμάσετε πεντανόστιμο σπιτικό φαγητό. Κυρίαρχο ρόλο στην κουζίνα του νησιού παίζουν οι πίτες, με την κρεμμυδόπιτα να ξεχωρίζει.

    Από τις πιο γνωστές σπεσιαλιτέ της Καρπάθου είναι τα πιάτα των κρεατικών με ζυμαρικά (να δοκιμάσετε σίγουρα τις μακαρούνες). Επίσης, ένα εξαιρετικό γλύκισμα που προσφέρουν είναι το σουσαμόμελο. Εκεί θα πιείτε και ντόπιο κρασί, από τους αμπελώνες του νησιού. Σύμφωνα με τους κατοίκους του, το καλύτερο είναι το κόκκινο ημίγλυκο.

    Tips

    Χωριό Όλυμπος / Πηγή: Shutterstock

    - Εκτός από τους πολύ γνωστούς οικισμούς Πηγάδια και Όλυμπο, η Κάρπαθος έχει πολλούς ακόμα που αξίζει να εξερευνήσετε. Για παράδειγμα είναι εντυπωσιακή η αρχιτεκτονική του χωριού Μενετές, καθώς και τα αρχοντικά που θα δείτε στο Απέρι. Το χωριό Σπόα στο πιο στενό σημείο της Καρπάθου θα σας προσφέρει μαγευτική θέα, ενώ στο Μεσοχώρι θα θαυμάσετε τις φυσικές πηγές. Τέλος, στο Όθος, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα.

    - Μέσα σε όλα τα ενδιαφέροντα που μπορείτε να κάνετε στο νησί, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η πεζοπορία. Στην Κάρπαθο θα βρείτε ένα δίκτυο 50 σηματοδοτημένων μονοπατιών που διασχίζουν τα ορεινά χωριά και άλλα τμήματα του νησιού. Αν είστε, λοιπόν, φαν του συγκεκριμένου σπορ, πάρτε μαζί αθλητικά παπούτσια.

    Πώς να πάτε

    Ταξιδέψτε προς Κάρπαθο με τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN και ετοιμαστείτε να ζήσετε τις πιο μοναδικές και αξέχαστες διακοπές της ζωής σας!

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Βραχώδες σημείο στην Κάρπαθο / Πηγή: Shutterstock
    Βραχώδες σημείο στην Κάρπαθο / Πηγή: Shutterstock
    Τα Πηγάδια, η πρωτεύουσα του νησιού / Πηγή: Shutterstock
    Τα Πηγάδια, η πρωτεύουσα του νησιού / Πηγή: Shutterstock
    Παραλία Μιχαλιού Κήπος / Πηγή: Shutterstock
    Παραλία Μιχαλιού Κήπος / Πηγή: Shutterstock
    Μπαλκόνι με θέα / Πηγή: Shutterstock
    Μπαλκόνι με θέα / Πηγή: Shutterstock
    Παραλία Αμμοοπή / Πηγή: Shutterstock
    Παραλία Αμμοοπή / Πηγή: Shutterstock
    Χωριό Όλυμπος / Πηγή: Shutterstock
    Χωριό Όλυμπος / Πηγή: Shutterstock
    Κυρά Παναγία / Πηγή: Shutterstock
    Κυρά Παναγία / Πηγή: Shutterstock
    Ανεμόμυλος στον Όλυμπο, Κάρπαθος / Πηγή: Shutterstock
    Ανεμόμυλος στον Όλυμπο, Κάρπαθος / Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider