Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καρδίτσα
    Sat 9.5°C
    Clouds

    Στεφανιάδα: Γνωρίστε τη νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Στεφανιάδα: Γνωρίστε τη νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας

    Η Λίμνη Στεφανιάδα, που δημιουργήθηκε από μια κατολίσθηση το 1963, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα του νομού Καρδίτσας, αλλά και μια όαση δροσιάς για όλους εκείνους που το καλοκαίρι απολαμβάνουν δραστηριότητες στη φύση της περιοχής

    Στον ορεινό όγκο των Αγράφων, μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, βρίσκεται η νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας. Αν και άγνωστη σε πολλούς, η Λίμνη Στεφανιάδα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα του νομού Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην Ανατολική Αργιθέα και έχει πάρει το όνομά της από τον ομώνυμο οικισμό που απέχει 2 χλμ. από τη λίμνη.

    Πρόκειται για έναν κρυμμένο παράδεισο ανάμεσα σε επιβλητικούς ορεινούς όγκους, σε υψόμετρο 850 μ. Αυτή η μικρή φυσική λίμνη, επιφάνειας μόλις 175 στρεμμάτων, μαγνητίζει τα βλέμματα με την ομορφιά της και τα σμαραγδένια τιρκουάζ νερά της. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές όλες τις εποχές του χρόνου. Η λίμνη προσφέρεται για δραστηριότητες όπως καγιάκ, ενώ το καλοκαίρι δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να απολαύσουν δροσερές βουτιές στη μικρή της όχθη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πώς δημιουργήθηκε η νεότερη λίμνη της Ελλάδας

    Στεφανιάδα: Γνωρίστε τη νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας
    Πηγή: Travel Inspiration

    Τον Ιανουάριο του 1963, μετά από πολυήμερη βροχόπτωση, έγινε μια ισχυρή κατολίσθηση της πλαγιάς Στοιχειό, η οποία γλίστρησε από το βουνό Σμίνικο και έφραξε τον ποταμό Στεφανιώτη, δημιουργώντας μια λεκάνη η οποία σιγά σιγά κατακλύστηκε με νερό. Το γεγονός συντάραξε την περιοχή αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Έτσι, δημιουργήθηκε η νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, η οποία πήρε το όνομά της από το χωριό και τον ποταμό που βρίσκεται κοντά της. Πνιγμένη κυριολεκτικά στο πράσινο και περιτριγυρισμένη από βουνά, καθρεφτίζει στα ήρεμα νερά της τις κορυφές των Αγράφων. Αξιόλογη στάση κοντά στη λίμνη αποτελεί η Μονή Σπηλιάς που είναι χτισμένη σε απότομη βραχώδη βουνοπλαγιά. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχουν δύο εκκλησίες, πετρόχτιστες και με ενδιαφέρον διάκοσμο.

    Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration

    Πώς θα πάτε

    Η Λίμνη Στεφανιάδα απέχει περίπου 70 χλμ. από την Καρδίτσα και 60 χλμ. από τη Λίμνη Πλαστήρα. Στη διαδρομή θα δείτε υπέροχα τοπία, περνώντας μέσα από όμορφα μικρά χωριά και σημεία με εξαιρετική θέα. Πλησιάζοντας προς τη λίμνη και τη Μονή Σπηλιάς, θα συναντήσετε χωματόδρομο και κάποια σημεία ίσως σας δυσκολέψουν αν έχετε συμβατικό αυτοκίνητο ή μηχανή, αλλά η ομορφιά του τοπίου θα σας ανταμείψει.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider