Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Χίος
    Sat 22.9°C
    Clear

    Το ελληνικό νησί που την άνοιξη γεμίζει με κόκκινες τουλίπες

    ΧΙΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Το ελληνικό νησί που την άνοιξη γεμίζει με κόκκινες τουλίπες

    Κάθε άνοιξη, τα λιβάδια της Χίου γεμίζουν με εντυπωσιακές κόκκινες τουλίπες. Γιατί τις αποκαλούν «λαλάδες»;

    Η Χίος είναι από τα ελληνικά νησιά που διαθέτουν πλούσια χλωρίδα και μεγάλη ποικιλία από άγρια λουλούδια. Τον Μάρτιο το τοπίο ξεκινά να γεμίζει με λουλούδια, με ένα από τα πιο όμορφα θεάματα να είναι τα λιβάδια που είναι γεμάτα με κόκκινες τουλίπες.

    Σύμφωνα με το Chiosphotos.gr, οι τουλίπες της Χίου έχουν διαφορετική ονομασία και οι ντόπιοι τις αποκαλούν «λαλάδες», που αποτελούν μέρος του γένους Tulipa η οποία εκτείνεται από την κεντρική Ασία έως τις νότιες-κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης.

    Η έντονη παρουσία τους στη Χίο οφείλεται στη δυτική εξάπλωση του είδους από την Περσία πριν από εκατομμύρια χρόνια. Το γένος αριθμεί περισσότερα από 100 είδη, 15 από τα οποία φύονται στην Ελλάδα.

    Γιατί ονομάζονται «λαλάδες» και τα 4 είδη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η ονομασία τους «λαλάδες» προέρχεται από το «lale» που είναι η περσική ονομασία της Τουλίπας, η οποία πέρασε μέσω των Τουρκικών στη Χιώτικη διάλεκτο. Στη Χίο ζωντανεύουν κάθε χρόνο τέσσερα είδη άγριας τουλίπας (Tulipa praecox, Tulipa agenensis, Tulipa clusiana και Tulipa undulatifolia).

    Η τουλίπα που κοκκινίζει τα λιβάδια την άνοιξη είναι η Tulipa praecox, ενώ το ένα από τα τέσσερα είδη, που είναι και το πιο σπάνιο έχει ριγέ λευκά-κόκκινα άνθη. Τα οποία άνθη τους δεν διατηρούνται για πάνω από 7 με 10 μέρες.

    Πηγή: Reader.gr

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider