Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Χίος
    Fri 16.9°C
    Clouds

    Βέσσα: Το μεσαιωνικό χωριό-στολίδι της Χίου που αξίζει να ανακαλύψετε

    ΧΙΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βέσσα: Το μεσαιωνικό χωριό-στολίδι της Χίου που αξίζει να ανακαλύψετε

    Γνωρίστε τη Βέσσα, ένα από σημαντικότερα καστροχώρια της Χίου. Πετρόχτιστα πυργόσπιτα, στενά δρομάκια, καμάρες και μια όμορφη πλατεία συνθέτουν την εικόνα ενός γραφικού μεσαιωνικού οικισμού.

    Το ταξίδι στη Νότια Χίο είναι μια συναρπαστική και διαφορετική εμπειρία. Οι χαμηλοί λόφοι, καλυμμένοι με μαστιχόδεντρα και αιωνόβιες ελιές δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο, ενώ τα μεσαιωνικά χωριά, τα περίφημα Μαστιχοχώρια με την ιδιαίτερη οχυρωματική αρχιτεκτονική και το ξεχωριστό χρώμα, σε προσκαλούν σε μια βόλτα στη δική τους εποχή.

    Η Βέσσα είναι ένα από αυτά τα χωριά-στολίδια της Νότιας Χίου, που αξίζει να ανακαλύψετε αν βρεθείτε στο νησί. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό, μεσαιωνικό χωριό, με στενά δρομάκια και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 19 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χωριού - κάστρου και έχει διατηρήσει στο πέρασμα των αιώνων την αρχιτεκτονική και πολεοδομική του δομή.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Βέσσα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χίου και δημιουργήθηκε από τη συνένωση μικρότερων οικισμών. Ονομάστηκε έτσι από τη λέξη «βήσσα», που σημαίνει κοιλάδα και προσδιορίζει την τοποθεσία της. Ο πύργος της, όπως και των υπολοίπων χωριών, χτίστηκε κατά τον 10ο αιώνα και γύρω του σιγά σιγά δημιουργήθηκε ο οικισμός. Το 1346 κατακτήθηκε από τους Γενοβέζους, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν κυρίως για την εμπορική εκμετάλλευσή της λόγω της μαστίχας, επηρεάζοντας τον τρόπο ζωής και την αρχιτεκτονική της.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Φτάνοντας στο χωριό θα γνωρίσετε ανθρώπους ευδιάθετους και φιλόξενους, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και φυσικά με την παραγωγή μαστίχας. Τηρώντας τις παραδόσεις του τόπου τους, δεν χάνουν ευκαιρία για γλέντι, προσκαλώντας τον κόσμο να γιορτάσει μαζί τους.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εξαιτίας της αρχιτεκτονικής του, ο ίδιος ο οικισμός αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο από μόνος του. Κάνοντας μια βόλτα στα γραφικά πέτρινα στενά και κάτω από τις καμάρες, θα νιώσετε σαν να μπήκατε σε χρονομηχανή. Η κεντρική πύλη του οικισμού, «του γύρου η πόρτα» όπως λέγεται, και το άριστα διατηρημένο πυργόπουλο αποτελούν σημεία που θα τραβήξουν την προσοχή σας. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου με τη μοναδική ξυλόγλυπτη εικόνα του.

    travelgo.gr
    Πηγή: vessa.gr

    Η πλατεία του χωριού είναι ίσως μία από τις γραφικότερες πλατείες του νησιού, με τον κεντρικό πύργο του χωριού να δεσπόζει σε αυτήν. Εδώ θα βρείτε και δύο παραδοσιακά καφενεία-ταβέρνες. Επίσης, στο χωριό υπάρχουν μαγαζιά για να αγοράσετε ζυμαρικά, τυροκομικά, καθώς και άλλα προϊόντα.

    Μοναδικά τοπικά προϊόντα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η μαστίχα αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν που καλλιεργείται μόνο στη Χίο, και συγκεκριμένα στη νότια Χίο και έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Η Βέσσα αποτελεί ένα από τα μαστιχοχώρια της Χίου και οι κάτοικοί της συνεχίζουν να καλλιεργούν το φημισμένο προϊόν. Έτσι λοιπόν, συμμετέχει στη Γιορτή της Μαστίχας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από όλα τα μαστιχοχώρια. Φέτος η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Λιθί στις 7 Αυγούστου.

    Άλλο ένα μοναδικό προϊόν της Χίου είναι το απόσταγμα από σύκα, η περίφημη σούμα. Το καζάνισμα (απόσταξη) είναι μια γιορτή με παράδοση αιώνων. Κάθε χρόνο από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ξεκινάει η διαδικασία της ετήσιας παραγωγής σούμας στα διάφορα αποστακτήρια των χωριών. Όποιος επιθυμεί να «καζανίσει» απευθύνεται σε ένα από αυτά. Οι επισκέπτες μπορούν το δοκιμάσουν το προϊόν κάθε παραγωγού, συνοδεία μεζέδων και μουσικής.

    travelgo.gr
    Πηγή: vessa.gr
    travelgo.gr
    Πηγή: vessa.gr
    travelgo.gr
    Πηγή: vessa.gr
    travelgo.gr
    Πηγή: vessa.gr

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider