Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Χανιά
    Tue 25.7°C
    Clouds

    Λίμνη Κουρνά: Το μαγευτικό τοπίο στη μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης

    ΧΑΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λίμνη Κουρνά: Το μαγευτικό τοπίο στη μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης

    Με όμορφη θέα και υπέροχα νερά, η λίμνη Κουρνά είναι ο απόλυτος φυσιολατρικός προορισμός στο νομό Χανίων. Η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού που υπάρχει στην Κρήτη θα σας αποκαλύψει ένα διαφορετικό πρόσωπο του νησιού

    Ολόκληρη η Κρήτη είναι ένας τόπος εκπλήξεων και αντιθέσεων που θα σας συνεπάρει. Όρεξη και χρόνο να έχετε για περιηγήσεις και ανακαλύψεις.

    Περίπου 45 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Χανίων, κοντά στα όρια με το νομό Ρεθύμνου, βρίσκεται ένα μαγευτικό και γαλήνιο τοπίο, σχετικά άγνωστο στους πολλούς: η λίμνη Κουρνά. Η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού που υπάρχει στην Κρήτη προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία στον επισκέπτη του νησιού. Με όμορφη θέα και υπέροχα νερά, αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση, πικνίκ αλλά και κολύμπι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λίμνη Κουρνά: Ένα τοπίο σαν πίνακα ζωγραφικής

    travelgo.gr
    Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού στην Κρήτη (πηγή: Shutterstock)

    Η λίμνη Κουρνά (στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα Κορησία) είναι ένας μοναδικός φυσιολατρικός προορισμός στα γεωγραφικά όρια δύο νομών (Χανίων και Ρεθύμνου). Βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, μόλις 2,5 χλμ. από τη θάλασσα και περίπου 4 χλμ. μακριά από τη Γεωργιούπολη, σε ένα κοίλωμα ανάμεσα σε λόφους. Η μικρή στρογγυλή λίμνη έχει έκταση 579 στρεμμάτων και στο βαθύτερο σημείο της φτάνει τα 22,5 μέτρα. Το νερό της προέρχεται από τις πολλές πηγές στο βουνό και τους λόφους που την περιβάλλουν.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα σχεδόν διάφανα, ρηχά νερά της όχθης οδηγούν σταδιακά στο σκουρόχρωμο κέντρο της λίμνης. Η στάθμη των νερών μειώνεται το καλοκαίρι, αποκαλύπτοντας ένα στρώμα λευκής άμμου. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες θα δείτε στημένες ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία που σχηματίζεται. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα ήρεμα νερά, να κάνετε το γύρο της λίμνης περπατώντας (θα σας πάρει περίπου 1 ώρα) ή να νοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο για μια βόλτα. Γύρω από τη λίμνη θα βρείτε καφέ και ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακά κρητικά πιάτα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η λίμνη ανεβαίνει μέχρι τα σκαλοπάτια που κατεβαίνουν από το δρόμο, οπότε η αμμουδιά εξαφανίζεται.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η λίμνη Κουρνά ως σημαντικός υδροβιότοπος είναι προστατευόμενη περιοχή και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Στην ασάλευτη επιφάνειά της καθρεφτίζεται ένα καταπράσινο περιβάλλον με υδροχαρή φυτά και δέντρα, που προσφέρουν καταφύγιο στην ορνιθοπανίδα της περιοχής. Νερόκοτες, πάπιες, χήνες, ερωδιοί, κορμοράνοι, νερόφιδα, χρυσόψαρα και ένα σπάνιο είδος χελώνας είναι οι κάτοικοι του υγροβιότοπου.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Γύρω από τη λίμνη Κουρνά

    travelgo.gr
    Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Κουρνά (πηγή: Shutterstock)

    Αν επισκεφθείτε τη λίμνη Κουρνά αξίζει να οδηγήσετε μέχρι το κοντινό χωριό Κουρνάς (4 χλμ. από τη λίμνη), το οποίο έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Ανάμεσα στο χωριό και τη λίμνη υπάρχει μια γραφική σπηλιά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η οποία προσφέρει υπέροχη θέα προς τη λίμνη. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την κοσμοπολίτικη Γεωργιούπολη με την απέραντη αμμουδιά, δίπλα σε μια καταπράσινη περιοχή, την οποία διατρέχει ο ποταμός Αλμυρός. Αν έχετε όρεξη για περισσότερες βόλτες, κοντά στα σύνορα Χανίων-Ρεθύμνου θα συναντήσετε την Αργυρούπολη, ένα γραφικό ορεινό χωριό, που είναι γνωστό για τις πηγές του και το καταπράσινο τοπίο του. Ο παραδοσιακός οικισμός είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια της αρχαίας Λάππας, μιας από τις πιο ισχυρές πόλεις της Μυκηναϊκής περιόδου που φέρεται να ίδρυσε ο Αγαμέμνονας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider