Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Χαλκίδα
    Sun 20.5°C
    Clouds

    Τα «τρελά νερά» της Χαλκίδας που αλλάζουν κατεύθυνση

    ΧΑΛΚΙΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τα «τρελά νερά» της Χαλκίδας που αλλάζουν κατεύθυνση

    Δείτε από ψηλά το μοναδικό φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου.

    Όποιος έχει βρεθεί στη Χαλκίδα σίγουρα έχει ακούσει για το μοναδικό φαινόμενο με τα «τρελά νερά» του Ευρίπου που αλλάζουν κατεύθυνση ανά 6 ώρες.

    Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, σύνθετο φαινόμενο το οποίο οφείλεται στις παλιρροϊκές δυνάμεις και παρατηρείται μόνο εκεί.

    Ο δίαυλος του Ευρίπου είναι στενή λωρίδα θάλασσας πλάτους 39 μ., μήκους 40 μ. και βάθους 8,5 μ. που συνδέει το Βόρειο Ευβοϊκό με τον Νότιο Ευβοϊκό, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στη Χαλκίδα. Τα νερά του διαύλου κάθε 6 ώρες αλλάζουν φορά και κινούνται μία προς το Βορρά και μία προς το Νότο.

    Χαρακτηριστικό σημείο της πόλης της Χαλκίδας είναι η Γέφυρα του Ευρίπου, από όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει το μαγικό περίπατο των «τρελών νερών».

    Δείτε το βίντεο του Drone as

    Η εξήγηση του φαινομένου

    Επιστήμονες παρακολούθησαν συστηματικά το συγκεκριμένο φαινόμενο για πολλά χρόνια και είδαν ότι ενώ στις 22-23 ημέρες παρουσιάζει μια κανονικότητα αλλαγής φοράς και τα νερά αλλάζουν ανά 6 ώρες περίπου, όπως ακριβώς η παλίρροια, στις υπόλοιπες 6-7 ημέρες του μήνα το ρεύμα γίνεται πολύ ακανόνιστο και μπορεί να αλλάξει φορά ακόμη και 14 φορές μέσα σε ένα 24ωρο!

    Το φαινόμενο λοιπόν έχει συνδυαστεί με τη Νέα Σελήνη και τις συζυγίες και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι το κανονικό ρεύμα είναι 11-12 ημέρες περί τη νέα σελήνη και άλλες τόσες κατά τη πανσέληνο, ενώ το ακανόνιστο ρεύμα παρατηρείται κατά τους τετραγωνισμούς.

    Η εξήγηση που έχει επικρατήσει είναι ότι φτάνοντας το φυσικό παλιρροϊκό κύμα από το Αιγαίο στην Εύβοια, ένα μέρος του εισέρχεται στο Βόρειο Ευβοϊκό και ένα άλλο εισέρχεται στο Νότιο Ευβοϊκό αλλά λόγω του διαφορετικού μήκους της διαδρομής, το ένα φυσικό παλιρροϊκό κύμα φτάνει νωρίτερα. Λόγω αυτού του γεγονότος οι εισερχόμενοι υδάτινοι όγκοι από το νότο ανεβάζουν εκεί τη στάθμη κατά 30-40 εκατοστά και δημιουργείται έτσι θαλάσσιο ρεύμα.

    Μετά από έξι ώρες, καθώς η άμπωτη διαδέχεται τη πλημμυρίδα, αντιστρέφονται οι συνθήκες και δημιουργείται αντίθετο ρεύμα. Κατά τις συζυγίες λοιπόν ένταση της παλίρροιας είναι μεγάλη και έτσι το ρεύμα του Ευρίπου παρουσιάζεται κανονικό. Όμως κατά τους τετραγωνισμούς όπου το ρεύμα είναι ασθενέστερο, διάφοροι παράγοντες συντελούν ώστε το ρεύμα να παρουσιάζεται ακανόνιστο.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider