Travelgo
sun-solid Αθήνα
Wed 14.6°C
Clouds

15 vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε στα εστιατόρια της Αθήνας

ΓΕΥΣΗ
Κείμενο: Χρυσούλα Κυριακοπούλου
15 vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε στα εστιατόρια της Αθήνας

Μαγειρευτά, δημιουργικά, κλασικά και νέας εποχής περιλαμβάνονται στη νόστιμη λίστα για vegan πιάτα στην Αθήνα.

Οι επιλογές σε πιάτα που κεντράρουν σε υλικά αποκλειστικά φυτικής προέλευσης πληθαίνουν συνεχώς, εξελίσσονται και ανανεώνονται στηρίζοντας επάξια το σταθερό κίνημα του vega-νισμού. Πράγματι στα μενού όλο και περισσότερων μαγαζιών βλέπουμε να φιγουράρουν άξιες vegan συνταγές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις υπόλοιπες. Επιπλέον γνωστοί και βραβευμένοι σεφ αξιοποιούν την ευρηματικότητα τους σε προτάσεις που πλέκουν fine dining πιάτα χωρίς καθόλου ζωικά, ενώ κλασικές ή νέο gastro ταβέρνες γίνονται hit με μαγειρευτά σαν τους γίγαντες και τις μπάμιες στο φούρνο.

Δεν υπάρχει λόγος να το κρύψουμε: τέτοιες γευστικές συνθέσεις συγκινούν τους πάντες, vegan ή μη, και ειδικά τη Μεγάλη Eβδομάδα γίνονται γαστρονομικός στόχος. Γι αυτούς τους λόγους συγκεντρώσαμε από ταβέρνες και αστεράτα εστιατόρια της πόλης τα καλύτερα εξ αυτών και ανεβάζουμε τον πήχη της νηστίσιμης απόλαυσης, παραδοσιακά ή πρωτοποριακά.

Τα πρωτοποριακά vegan πιάτα της Αθήνας

Σπανακόπιτα Dumpling στο Yaboo

Στη μοντέρνα άφιξη του Πειραιά η ταλαντούχα σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη βάζει το δημιουργικό χεράκι της και πειράζει με το δικό της ευφάνταστο τρόπο κλασικές συνταγές. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ανατρεπτική εκδοχή της σπανακόπιτας. Τα φρέσκα χόρτα τσιγαρίζονται και αγκαλιάζονται άψογα από τα dumplings. Η πειραγμένη εκδοχή είναι τραγανή και καταφέρνει να βάλει αμέσως γκολ στην γευστική μνήμη.

Ριζότο γεμιστά στο Aleria

Ο Γκίκας Ξενάκης είναι αδιαμφισβήτητα ένας πιστός φαροφύλακας την μοντέρνων ελληνικών πιάτων. Εδώ και χρόνια, από την κουζίνα του πολύ στιλάτου και ατμοσφαιρικού Aleria. σερβίρει πιάτα που δημιουργούν σχολή επαναδιατύπωσης της παράδοσης, όπως το αποδομημένο παστίτσιο ή το εναλλακτικό γιουβαρλάκι. Με τον ίδιο ζήλο στις ραφιναρισμένες παραλλαγές έχει συνθέσει και ένα ολοκληρωμένο vegan μενού. Σε αυτό εμείς ξεχωρίσαμε κατά πολύ το μυρωδάτο ριζότο με τα ξεκάθαρα λαχανικά, ντομάτα, κολοκύθι και δυόσμο. Κάθε κουταλιά σκάει στον ουρανίσκο αφήνοντας την μαμαδίστικη γεύση των γνωστών μας γεμιστών.

Ριζότο σελινόριζας στο Suma

travelgo.gr

Το μαγειρικό δίδυμο Δημήτρης Κωστόπουλος και Σείριος Κομιχείλης μετέφεραν πολύ πρόσφατα την επιτυχημένη τους γευσιπλασία και στο κέντρο της Αθήνας στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου. Το καινούργιο Suma, που σημαίνει μαζί, είναι η κοινή τους συνέχεια στα κεντρικά σε σχέση το Μυστικό Κήπο του Χαλανδρίου, που μετράει ήδη μια δεκαετία. Στη χαλαρωτική σάλα και στην ανοιχτή κουζίνα φτιάχνουν φαγητά που υμνούν τις εποχιακές πρώτες ύλες.

Εξαιρετικά λαχταριστό και γήινο είναι το πιάτο που παντρεύει την πατάτα, με την σελινόριζα και τα μανιτάρια. Η πατάτα κόβεται σε κυβάκια και τοποθετείται πάνω στη σελινόριζα, που μοιάζει σε υφή και εμφάνιση με ριζότο. Στο πιάτο μπαίνουν επίσης χώμα από παντζάρι, μανιτάρια τρομπέτες, λεπτοκομμένες φέτες μαύρης τρούφας, φύτρες και τέλεια κρέμα τρούφας. Για να καταλάβετε την αρμονία, τις υφές και την πληθωρικότητα πρέπει να πάρετε μια συνολική μπουκιά.

Κροκέτα γεμιστά στο Ateno

travelgo.gr

Ο Νίκος Καραθάνος δεν σταματάει να μας εκπλήσσει στο Ateno. Πιάτα όπως η χωριάτικη σαλάτα, το χταπόδι με την φάβα, ο κόκορας με τις ταλιατέλες, ο μουσακάς και τα γεμιστά, στην ευφυέστατη όμως σημερινή προσέγγιση τους, ήδη γράφουν την δική τους γαστρονομική ιστορία και μας κάνουν να επιστρέφουμε ξανά και ξανά για να τα γευτούμε.

Ωστόσο πλέον δεν είναι τα μόνα καθώς έχει προστεθεί μια εξίσου δυνατή λίστα bar food. Οι μπουκιές και τα τσιμπιτά είναι σε άλλα διάσταση και παίζουν σε vegan και μη επιλογές. Για του λόγου το αληθές στην ενότητα των μη ζωικών η τραγανή κροκέτα κρύβει μέσα της όλη την αγαπημένη και αξεπέραστη γεύση των γεμιστών. Πρόκειται για μια μπαλίτσα τρομερά λιχούδικη με βαθιά νοστιμιά και αναγνωρίσιμη παραδοσιακή προέλευση.

Λεμονάτα φασόλια στο Meigma

Το νέο εγχείρημα της Μαρίνας Χρονά στον Κεραμεικό ανακατεύει κυρίως ελληνικές πρώτες ύλες και μας τρατάρει μεζέδες που μιξάρουν μαγειρικές κουλτούρες από την Κάσο μέχρι την Ρωσία. Ανάμεσα στα άρτια σχεδιασμένα πιάτα της παρέας μας τραβάει από την μύτη το γαλαντόμο λεμονάτο με άπαιχτα φουρνιστά φασόλια και πρωτότυπη σάλτσα miso από ρεβίθια.

Ριζότο στο Makris

travelgo.gr

Το εστιατόριο του Θησείου με την καθοδήγηση του Πέτρου Δήμα μετά από δεκαπέντε μήνες λειτουργίας κατάφερε να αποκτήσει το πρώτο του αστέρι michelin. Ο βραβευμένος σεφ προμηθεύεται φρέσκα υλικά από την ιδιόκτητη φάρμα του στην Αρχαία Κόρινθο και μεγαλουργεί με πιάτα που απορροφούν τεχνικές, σμιλεύουν κλασικές και διεθνείς κουζίνες και δίνουν ατόφια γεύση. Μπορούμε να τα γευτούμε μέσα από 3 διαφορετικά μενού το Γένεσις, το Ουτοπία και το Φύσης. Το τελευταίο είναι vegan και έχει μεταξύ άλλων το θαυμαστό ριζότο, με ρύζι εφτά χρόνων ωρίμανσης, κρόκο Κοζάνης, πράσινο λεμόνι και μυρωδικά.

Αγκινάρα Ιερουσαλήμ στο Soil

travelgo.gr

Ο Τάσος Μαντής μετέτρεψε το νεοκλασικό στη Φερεκύδου σε κοιτίδα βιώσιμης γαστρονομίας καθώς το μενού είναι υπόδειγμα της φιλοσοφίας farm to table ( από τη φάρμα στο τραπέζι). Κάθε μέρα τα πιάτα υψηλής γαστρονομίας κεντιούνται με βότανα, λαχανικά, λουλούδια και μυρωδικά μαζεμένα από τον ιδιόκτητο κήπο στο Αλεποχώρι. Με τέτοια αγάπη στη φυσιολατρική μαγειρική δεν γίνεται να μην πρωτοστατούν συνταγές οι οποίες την αναδεικνύουν στο έπακρο.

Σε μια τέτοια πρωταγωνιστεί η θρεπτική, μεστή και γήινη αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Στο πιάτο παντρεύεται με ανατρεπτικά υλικά, ασύνδετα σε πρώτη ανάγνωση, βλέπε μαύρο σκόρδο, μανταρίνι και κάστανο, που τελικά όχι μόνο δένουν, αλλά δίνουν ένα ισορροπημένο και πολύ πρωτότυπο αποτέλεσμα που γαργαλάει με ικανοποίηση τον ουρανίσκο.

Γίγαντες στο Φίτα

Ο Δημήτρης Δημητριάδης έχει αποδείξει την ευρεσιτεχνία του σε πιάτα που κάνουν upscale την ελληνική κουζίνα. Οι συνταγές του στο Φίτα πρεσβεύουν τη γνήσια νοστιμιά, χωρίς στολίδια, αποπνέουν γευστική γενναιοδωρία και εμπνέουν για μοιρασιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μελωμένοι γίγαντες Φενεού. Ο σεφ δεν στέκεται στον ήδη πλούσιο χαρακτήρα τους, αλλά τον ενδυναμώνει με μανιτάρια πλευρώτους, καρότα και μπόλικο βασιλικό.

Λαχανοντολμάδες στο Pharaoh

Το εστιατόριο που έγινε viral με ταχύτητα που αποτελεί αντικείμενο μελέτης έχει στον μαγειρικό του πυρήνα πιάτα της παράδοσης που όμως νοικοκυρεύονται με τον ιδιαίτερο τρόπο του Μανώλη Παπουτσάκη. Ένα από αυτά φιγουράρει από την αρχή στα best seller και δεν είναι άλλο από τους ορφανούς λαχανοντολμάδες. Τα λάχανα πρώτα παίρνουν θέση στον πάτο της κατσαρόλας, μαγειρεύονται, περνάνε από τον ξυλόφουρνο και απογειώνονται με το σπιρτόζικο αυγολέμονο.

Σελινόριζα στο Tudor Hall

Στο πιο αριστοκρατικό εστιατόριο της πόλης, το Tudor Hall του King George, o executive σεφ Αστέριος Κουστούδης και ο chef de cusine Νίκος Λειβαδιάς συντονίζονται απόλυτα σε έναν ευφάνταστο μαγειρικό ρυθμό και μας ταξιδεύουν σε κοσμοπολίτικες γεύσεις υψηλού επιπέδου. Ένα από τα καλύτερα τους γαστρονομικά κρεσέντο είναι η ψημένη στο αλάτι σελινόριζα με χρένο, μήλο κονφί, βούτυρο, miso και φουντούκια. Μόλις το δοκιμάσετε θα νιώσετε την πανδαισία των αρωμάτων.

Και τα παραδοσιακά vegan πιάτα

travelgo.gr

Εδώ απαριθμούνται μερικά από τα πιο iconic πιάτα της κουζίνας μας, δηλαδή τα τρομερά κοκκινιστά και τα μελωμένα όσπρια, που ναι είναι τα καλύτερα vegan πιάτα και τα βρίσκουμε σε ιστορικά εστιατόρια.

Για να πάρουμε μια μεγάλη γεύση, στου φιλίππου βουτάμε στα ονειρεμένα λεμονάτα ρεβίθια Χαλκιδικής ενώ στη Δάφνη η Αριστέα Βλάχου κερδίζει την παρτίδα με γίγαντες που κάνουν παρέα με σπανάκι, λιαστές ντομάτες, κουρκουμά και κάρυ. Από την άλλη σε μια ωδή λαδερών ο Οικονόμου δίνει ρεσιτάλ με το ιμάμ, ο Κίτσουλας κλέβει καρδιές με την πικάντικη φασολάδα και το Ολύμπιον γίνεται προορισμός για τις μπάμιες.

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider