Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σκύρος
    Fri 15.5°C
    Clear

    7 ελληνικά νησιά για καλοφαγάδες

    ΓΕΥΣΗ
    7 ελληνικά νησιά για καλοφαγάδες

    Αυτά τα νησιά υπόσχονται μία αληθινή γευστική εμπειρία στους λάτρεις του καλού φαγητού.

    Καλές οι φυσικές ομορφιές, οι απέραντες παραλίες, τα κάστρα και οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά ένα βασικό κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας είναι χωρίς αμφιβολία η κουζίνα κάθε τόπου.

    Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένας γαστρονομικός προορισμός. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μέρη που ξεχωρίζουν για τη γαστρονομική τους παράδοση και ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες. Παρακάτω συγκεντρώσαμε επτά ελληνικά νησιά που στον τομέα φαγητό παίρνουν άριστα! Βάλτε τα στη λίστα σας αν σας αρέσει να ανακαλύπτετε νέες γεύσεις, να γνωρίζετε τοπικές ύλες και να απολαμβάνετε την παραδοσιακή κουζίνα κάθε νησιού.

    Κέρκυρα

    Κέρκυρα

    Μια νοστιμιά κυριαρχεί στα φαγητά, στην ομιλία και στην ατμόσφαιρα αυτού του νησιού. Οι γεύσεις και οι μυρωδιές των φαγητών που μαγειρεύονται σήμερα στην Κέρκυρα προδίδουν όλες τις επιρροές που έχει δεχτεί το νησί στο πέρασμα των αιώνων. Η παστιτσάδα (με κόκορα ή μοσχάρι, πηχτή σάλτσα ντομάτας με πολλά μπαχαρικά και χοντρό μακαρόνι), το σοφρίτο (λεπτές φέτες από μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο με κρασί, σκόρδο και μαϊντανό) και το μπουρδέτο (σκορπιός ή μπακαλιάρος με κόκκινη σάλτσα ντομάτας με κοκκινοπίπερο) είναι οι τρεις πιο διάσημες κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ που λατρεύουν οι καλοφαγάδες.

    Κερκυραϊκή παστιτσάδα

    Και, φυσικά, δεν θα φύγετε από την Κέρκυρα χωρίς να πάρετε μαζί σας κάποια από τα τοπικά προϊόντα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία και την παράδοση του νησιού, όπως το κουμκουάτ με την ελαφρώς πικρή γεύση (εκτός από λικέρ, θα το βρείτε και σε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα), την τσιτσιμπύρα (αναψυκτικό με πιπεράτη γεύση), τις συκομαΐδες (γλυκός μεζές που φτιάχνεται με ξερά σύκα), καθώς και μάντολες και τα μαντολάτα (γλυκίσματα με βενετσιάνικες ρίζες).

    Κεφαλονιά

    Κεφαλονιά

    Το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου δεν φημίζεται μόνο για τις φυσικές ομορφιές του, αλλά και για την πλούσια γαστρονομική του παράδοση. Η τοπική κουζίνα της Κεφαλονιάς θα κάνει την εμπειρία του φαγητού κατά την παραμονή σας στο νησί ξεχωριστή. Πολλές και διάφορες πίτες, χόρτα και κρεατικά χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή κουζίνα της Κεφαλονιάς, με μοναδικές συνταγές που ενδεχομένως δεν θα βρείτε αλλού. Φημισμένη είναι η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, που σερβίρεται σχεδόν σε κάθε εστιατόριο του νησιού.

    Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα

    Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τις χορτόπιτες, αλλά και την μπακαλιαρόπιτα από παστό μπακαλιάρο. Δύο ακόμη ξεχωριστές κεφαλονίτικες σπεσιαλιτέ είναι τα τσιγαρίδια (χορταρικά τσιγαρισμένα) και η αλιάδα (σκορδαλιά με πατάτα). Οι λάτρεις του κρέατος θα ενθουσιαστούν με το σοφιγάδο (μοσχαράκι με πατάτες σε κόκκινη σάλτσα) και το προκάδο (μοσχάρι στην κατσαρόλα με πρόκα γαρύφαλλο). Όλα τα παραπάνω θα τα συνοδεύσετε με τα περίφημα τοπικά κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και Μοσχάτο.

    Σκύρος

    Σκύρος

    Βουνό και θάλασσα συναντιούνται στα τραπέζια του μεγαλύτερου νησιού των Σποράδων, παρασύροντας τον επισκέπτη σε ένα άκρως απολαυστικό γευστικό ταξίδι. Η παραδοσιακή κουζίνα της Σκύρου θα σας εντυπωσιάσει με την ποιότητα και την απλότητά της. Βασικός πρωταγωνιστής των περισσότερων τοπικών πιάτων είναι το άγριο κατσικάκι, ο αστακός που βρίσκεται σε αφθονία στη Σκύρο (η περίφημη αστακομακαρονάδα σερβίρεται σχεδόν παντού και αξίζει να τη δοκιμάσετε) αλλά και η ντόπια φάβα. Από τα τυριά ξεχωρίζει η γραβιέρα με πικάντικη γεύση, η φρέσκια και η ξερή μυζήθρα και το ξινοτύρι, ένα υπέροχο λευκό μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με ελαφρώς ξινή γεύση και υφή γιαουρτιού. Φημισμένες είναι και οι τοπικές πίτες, όπως η λαδόπιτα που φτιάχνεται με αφράτο ζυμάρι και σερβίρεται με σκυριανό τυρί.

    Σίφνος

    Σίφνος

    H Σίφνος είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ και αυτό τα λέει όλα! Το φαγητό αυτού του νησιού θα το λατρέψεις σίγουρα. Ένα από τα μυστικά της σιφνέικης κουζίνας είναι το ψήσιμο σε πήλινα σκεύη, στον ξυλόφουρνο. Χαρακτηριστικό πιάτο είναι το μαστέλο, κατσικάκι ή αρνάκι που πλένεται μόνο με κόκκινο ντόπιο κρασί, αρωματίζεται με μπόλικο άνηθο, τοποθετείται πάνω σε κληματόβεργες και ψήνεται στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ειδικό κεραμικό σκεύος («μαστέλο»). Η Σίφνος είναι πασίγνωστη και για τη ρεβιθάδα της, ένα παραδοσιακό κυριακάτικο πιάτο που ψήνεται για ώρες στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ένα ειδικό σκεύος που ονομάζεται σκεπασταριά. Ιδιαίτερη και έντονη γεύση έχει η καπαροσαλάτα, ένα άλλειμα με κάπαρη και κρεμμύδια που μαγειρεύονται παρέα, δίνοντας ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα. Το γεύμα σας θα συνοδεύσουν τα τοπικά τυριά γυλωμένη μανούρα, ξυνομυζήθρα και χλωρομανούρα.

    Νάξος

    Νάξος

    Το μεγαλύτερο και πιο εύφορο κυκλαδονήσι έχει να καυχιέται για την εξαιρετική τοπική κουζίνα του. Η γη του νησιού συνεχίζει να προμηθεύει με αγνά υλικά το ναξιώτικο τραπέζι, ενώ εκατοντάδες είναι οι παραδοσιακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά στα χέρια των νοικοκυρών. Ένα από τα πιο ποιοτικά και νόστιμα προϊόντα που καλλιεργούνται στη Νάξο είναι η πασίγνωστη ναξιώτικη πατάτα.

    Τυριά Νάξου

    Φημισμένα είναι και τα μοναδικά τυριά του νησιού, όπως αρσενικό, γραβιέρα Νάξου, μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ανθότυρο, αφρομυζήθρα Νάξου, θηλυκοτύρι, κεφαλοτύρι, κοπανιστή, λαδοτύρι, μανούρι. Ανάμεσα στις τοπικές σπεσιαλιτέ ξεχωρίζουν το απειραθίτικο ρόστο (χοιρινό με κρασί και σκόρδο στην κατσαρόλα), το κατσικάκι σε διάφορες βερσιόν, αλλά και τα θαλασσινά (γούνα, σαλατούρι, γαύρος μαρινάτος). Τέλος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε κίτρο, το διάσημο τοπικό λικέρ που παρασκευάζεται από τα αρωματικά φύλλα της κιτριάς με απόσταξη.

    Σαντορίνη

    Σαντορίνη

    Το φαγητό στη Σαντορίνη είναι ένας από τους λόγους που θα σας κάνει να επιστρέψετε στο νησί. Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού, εμπνευσμένοι σεφ και μάγειροι κρατούν ψηλά τον πήχη του καλού φαγητού που βασίζεται στην πλούσια παράδοση του τόπου. Τα αγνά και πεντανόστιμα τοπικά προϊόντα της σαντορινιάς γης δίνουν έξτρα πόντους στη γεύση και του πιο απλού πιάτου. Το άνυδρο ντοματάκι που πρωταγωνιστεί σε πολλά πιάτα (όπως τους διάσημους ντοματοκεφτέδες), η λευκή μελιτζάνα, η φάβα Σαντορίνης και η τοπική κάππαρη, είναι τα σημαντικότερα.

    Ντομάτες Σαντορίνης

    Τα σπουδαία σαντορινιά κρασιά συμπληρώνουν τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει το νησί. Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μαντηλαριά και Μαυροτράγανο είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες γηγενείς ποικιλίες που μεγαλουργούν εδώ και αιώνες στο νησί βυθίζοντας τις ρίζες τους στο ηφαιστιογενές έδαφος. Φυσικά, θα δοκιμάσετε και το φημισμένο Vinsanto, το γλυκό κρασί με το  πολύ ιδιαίτερο άρωμα, που έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Κρήτη

    Κρήτη

    Τα λιτά κρητικά φαγητά που θα γευτείτε στις ταβέρνες του νησιού αλλά και σε καφενεία σε ορεινά χωριά είναι μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία. Άγρια χόρτα, λαχανικά, όσπρια και αρωματικά βοτάνια «παντρεύονται» με νόστιμο αιγοπρόβειο κρέας, δημιουργώντας πολλές φορές ευφάνταστα μαγειρέματα που δε συναντώνται πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Εντυπωσιακή είναι η παλέτα των τυροκομικών, με κορωνίδα τη γραβιέρα Κρήτης, ένα από τα πιο φημισμένα προϊόντα της κρητικής γης, κατοχυρωμένο διεθνώς ως τυρί με ονομασία προέλευσης. Το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο που παράγεται στους ελαιώνες του νησιού αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο μεγάλο μυστικό της κρητικής διατροφής.

    Κρητικός ντάκος

    Κρίθινος ντάκος με ξινομυζήθρα και φρεσκοτριμμένη ντομάτα, μοσχοβολιστή στάκα, αρωματικές μαραθόπιτες, καπνιστό απάκι και χοχλιοί μπουρμπουριστοί, σβησμένοι με ξίδι και αρωματισμένοι με δεντρολίβανο, είναι μερικά μόνο από τα «πρώτα» για να ανοίξει η όρεξη. Ακολουθούν αρνάκι με σταμναγκάθι, κατσικάκι με αγκινάρες, κουνέλι κρασάτο, γαμοπίλαφο και μακαρόνια σιουφιχτά με ξερή μυζήθρα, μεταξύ άλλων. Όλα συνοδεύονται υπέροχα από ντόπιο κρασί και, φυσικά, τσικουδιά!

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider