Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Φολέγανδρος
    Tue 23.1°C
    Clouds

    Η μαγευτική Χώρα της Φολεγάνδρου

    ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Η μαγευτική Χώρα της Φολεγάνδρου

    Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Τα σπίτια με τις ασπρισμένες αυλές, οι πολλές πλατείες και η εντυπωσιακή θεά προς το Αιγαίο θα σας κάνουν να μην θέλετε να φύγετε από το νησί.

    Φτάνοντας στο λιμάνι της Φολεγάνδρου, τον Καραβοστάση, δεν περιμένεις ότι αυτό που θα συναντήσεις σε λίγα λεπτά θα είναι τόσο ξεχωριστό. Από το μόλο ξεκινάει ο κεντρικός δρόμος ο οποίος οδηγεί στη Χώρα της Φολεγάνδρου, μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Χτισμένη στα 200 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, απλώνεται μέσα και γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει στο χείλος του γκρεμού, θυμίζοντας... σκηνικό θεάτρου.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα φροντισμένα σπίτια με τις μικρές ασπρισμένες αυλές, τα γραφικά δρομάκια, η εντυπωσιακή θεά προς το Αιγαίο και οι πολλές πλατείες με τα μαγαζιά όπου συγκεντρώνονται όλοι οι ντόπιοι και οι επισκέπτες, θα σας κάνουν να μην θέλετε να φύγετε από το νησί.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εδώ χτυπάει η καρδιά της Φολεγάνδρου. Η θέα της βόρειας, απόκρημνης πλευράς του Κάστρου στην πλατεία της Πούντας, η μεσημεριανή ανάπαυλα στη σκιά της πλατείας των Ντουνάβηδων και η βραδινή ζωντάνια της πλατείας της Πιάτσας συνθέτουν την εικόνα που σχηματίζει ο επισκέπτης στην πρώτη επαφή του με τη Χώρα.

    Το Κάστρο της Χώρας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η βόλτα στο Κάστρο είναι ένα ταξίδι στον χρόνο. Πρόκειται για το πιο παλιό κομμάτι της Χώρας, έναν μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για να προστατεύει τους κατοίκους του νησιού από τις πειρατικές επιδρομές. Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Κάστρου παραμένει αναλλοίωτη έως σήμερα. Στην πλευρά που βλέπει προς τη Χώρα βρίσκονται οι δύο είσοδοι, η Λότζια και το Παραπόρτι. Η βορεινή του πλευρά είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού. Οι δύο κύριοι παράλληλοι δρόμοι, η Κάτω Ρούα και η Μέσα Ρούα, καταλήγουν στη μοναδική πλατεία του Κάστρου λίγο πριν φτάσει κανείς στο δυτικό του άκρο, την αυλή της εκκλησίας της Παντάνασσας.

    Η Παναγία της Φολεγάνδρου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δεν νοείται να βρεθείτε στη Φολέγανδρο και να μην ακολουθήστε το μονοπάτι που ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας για να ανεβείτε στην κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας (διάρκεια περίπου 15 λεπτά). Ιδανική ώρα επίσκεψης είναι αργά το απόγευμα για να απολαύσετε το μαγικό ηλιοβασίλεμα αγναντεύοντας το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, τη Χώρα που απλώνεται στο χείλος του γκρεμού, έως και τα γειτονικά νησιά.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η μεγαλύτερη εκκλησία της Φολέγανδρου είναι χτισμένη κατά πάσα πιθανότητα στη θέση αρχαίου ναού, οικοδομικό υλικό του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερσή της. Στον αυλόγυρο και στο εσωτερικό του ναού θα δείτε αρχαίες επιγραφές, γλυπτά και βάσεις αγαλμάτων. Η εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στην εκκλησία, συνδέεται με πειρατικές ιστορίες και θρύλους της Φολεγάνδρου.

    Διαμονή

    Paraporti Hotel: Στην καρδιά της Χώρας προσφέρει άνετα διαμερίσματα και στούντιο που διαθέτουν μικρή κουζίνα. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ποτά, σνακ και πρωινό στο καφέ του ξενοδοχείου.

    Miramare Hotel: Δωμάτια με ευχάριστη, minimal διακόσμηση και ιδιωτικές βεράντες με θέα στη θάλασσα. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν πισίνα και μπαρ.

    Folegandros Apartments: Πέντε διαμερίσματα, 13 στούντιο & μία σουίτα νεόνυμφων, το καθένα με το δικό του μοναδικό στυλ, είναι στη διάθεση του επισκέπτη με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.

    Hotel Odysseus: Χτισμένο σε αρμονία με το παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ αρχιτεκτονικής, διαθέτει δωμάτια με υπέροχη θέα στο Αιγαίο, καθώς και εξωτερική πισίνα.

    Polikandia Hotel: Στο κέντρο της Χώρας της Φολεγάνδρου, μόλις 60 μ. από τις φημισμένες πλατείες της, και αυστηρά προσαρμοσμένο στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

    Mar Inn: Διαθέτει υπέροχη θέα στη θάλασσα και προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις ενός μοντέρνου νεόκτιστου ξενοδοχείου.

    Φαγητό

    Chic: Σε γραφική τοποθεσία, ανάμεσα σε δύο από τις τρεις πλατείες της Χώρας, σερβίρει νόστιμα, πιο ιδιαίτερα πιάτα.

    Σπιτικό: Για ωραία μαγειρευτά και λαδερά.

    Πούντα: Ταβέρνα με όμορφο κήπο και αυθεντική σπιτική κουζίνα.

    Πιάτσα: Νόστιμο σπιτικό φαγητό, όπως κατσικάκι λεμονάτο και ματσάτα (τοπικά ζυμαρικά) με κόκορα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider