Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 22.7°C
    Clear

    Νότια Αλβανία: Ιστορία, ελληνισμός και μαγευτικά τοπία

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Νότια Αλβανία: Ιστορία, ελληνισμός και μαγευτικά τοπία

    Ανακαλύψτε έναν προορισμό με πλούσια ιστορία και παρθένες ομορφιές.

    Οι εποχές που η Αλβανία ήταν ένα καλό κρυμμένο μυστικό αποτελούν πλέον παρελθόν. Μετά από σχεδόν 50 χρόνια κάτω από ένα απολυταρχικό καθεστώς, η γειτονική χώρα αποτελεί πλέον έναν τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές, προσελκύοντας τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία, τα πολιτιστικά μνημεία, τη φύση και τα μαγευτικά τοπία του.

    Ένα ταξίδι στη Νότια Αλβανία, όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, θα σας αποκαλύψει φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα που θα σας εντυπωσιάσουν. Η προστατευμένη από την UNESCO πόλη του Αργυρόκαστρου με την πλούσια ιστορία, οι Άγιοι Σαράντα που έχουν το προσωνύμιο «Ριβιέρα του Ιονίου», καθώς και το Γαλάζιο Μάτι, μια τοποθεσία απαράμιλλης ομορφιάς, είναι κάποια από τα μέρη που πρέπει κανείς να επισκεφτεί.

    Αργυρόκαστρο

    travelgo.gr
    Πηγή: Travelgo.gr

    Μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αλβανίας είναι το Αργυρόκαστρο. Πρωτεύουσα της Βορείου Ηπείρου με σημαντική ελληνική μειονότητα. Η παλιά πόλη είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως «σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης, χτισμένης από μεγαλογαιοκτήμονες». Το Αργυρόκαστρο βρίσκεται σε μια κοιλάδα ανάμεσα στο Πλατοβούνι και τον ποταμό Δρίνο, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Στην πόλη δεσπόζει το Φρούριο του Αργυροκάστρου, όπου κάθε πέντε χρόνια διεξάγεται το Εθνικό Φολκλορικό Φεστιβάλ. Η πόλη είναι η γενέτειρα του πρώην Αλβανού κομμουνιστή ηγέτη Ενβέρ Χότζα και του διάσημου συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ. Μια βόλτα στην παλιά πόλη θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυριαρχούσε στα Βαλκάνια. Αξίζει μια βόλτα στο κάστρο, όπου ο ταξιδιώτης θα δει το στρατιωτικό μουσείο το οποίο διαθέτει κατειλημμένα πυροβόλα και ενθύμια της Κομμουνιστικής αντίστασης κατά της Γερμανικής κατοχής, καθώς και κατειλημμένο αεροσκάφος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, για να θυμίζει τον αγώνα του Κομμουνιστικού καθεστώτος κατά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

    Γαλάζιο Μάτι

    travelgo.gr
    Πηγή: Travelgo.gr

    Από το Αργυρόκαστρο και προς τους Αγίους Σαράντα, στην επαρχία Μεσοποτάμου βρίσκεται το «Γαλάζιο Μάτι», ένα πολύ όμορφο σημείο, όπου μια πηγή βγάζει κρυστάλλινο νερό και περιβάλλεται από καταπράσινη πυκνή βλάστηση. Πρόκειται για μια από τις 18 πηγές του ποταμού Μπίστριτσα με δέκα περίπου μέτρα διάμετρο και σχήμα ωοειδές ματιού. Το χρώμα της (απ’ όπου πήρε και το όνομα) είναι γαλάζιο σαν τον ουρανό. Το βάθος της πηγής υπολογίζεται άνω των 45 μέτρων. Η ροή του νερού ανέρχεται στα 6 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και η θερμοκρασία περίπου στους 13 βαθμούς Κελσίου. Το όνομα «Γαλάζιο Μάτι» γεννήθηκε στη δεκαετία του '50, όταν μηχανικοί έκαναν μελέτες για τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μπίστριτσας. Λέγεται ότι το όνομα το έδωσε ένας από τους νέους μηχανικούς, του οποίου το γαλάζιο χρώμα των νερών της πηγής του θύμισε τα μάτια της αρραβωνιαστικιάς του. Το σημείο προσελκύει πολλούς τουρίστες καθώς το θέαμα είναι εκπληκτικό.

    Άγιοι Σαράντα

    travelgo.gr
    Πηγή: Travelgo.gr

    Το δεύτερο κέντρο της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, στη νότια Αλβανία, είναι η πόλη των Αγίων Σαράντα. Βρίσκεται σε έναν ανοικτό κόλπο του Ιονίου Πελάγους στην κεντρική Μεσόγειο, περίπου 14 χλμ. ανατολικά του βόρειου άκρου της Κέρκυρας. Το σημερινό όνομα των Αγίων Σαράντα προέρχεται από το όνομα του Βυζαντινού μοναστηριού των Αγίων Σαράντα προς τιμή των Σαράντα Μαρτύρων της Σεβάστειας. Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, οι Άγιοι Σαράντα, λόγω και της ευνοϊκής γεωγραφικής θέσης, γνώρισαν τρομερή ανάπτυξη με την κατασκευή πολυτελέστατων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και εξοχικών κατοικιών. Ο παραλιακός δρόμος με τη μεγάλη παραλία είναι ιδανικός όχι μόνο για μια βουτιά, αλλά και για βόλτα, καθώς σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν πολλές καφετέριες, εστιατόρια και μαγαζιά με αναμνηστικά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider