Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 21.3°C
    Clouds

    Στο Μόναχο για το Oktoberfest

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Στο Μόναχο για το Oktoberfest

    Το 188ο Oktoberfest ξεκινά στο Μόναχο το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, με περισσότερα από έξι εκατομμύρια επισκέπτες να αναμένεται να το επισκεφθούν - Μια αφορμή για να γνωρίσετε μία από τις ομορφότερες και πιο ιστορικές πόλεις της Γερμανίας.

    Το Μόναχο είναι απόλυτα ταυτισμένο στη συνείδηση των περισσοτέρων ταξιδιωτών με το περίφημο Oktoberfest. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο, με τους επισκέπτες να κατακλύζουν την περιοχή Theresienwiese και να καταναλώνουν περίπου 7 εκατομμύρια λίτρα μπύρας που παράγεται από τις τοπικές ζυθοποιίες. Το 188ο Oktoberfest ξεκινά στο Μόναχο το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου.

    Η ιστορία του Oktoberfest

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Oktoberfest έχει τις ρίζες του στις εορταστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο του 1810 με αφορμή τον γάμο του πρίγκιπα της Βαυαρίας Λουδοβίκου του Α’ με την Θηρεσία της Σαξονίας-Χιλντμπουργκχάουζεν, τους γονείς του Όθωνα του Α’, του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας. Οι πολίτες του Μονάχου κλήθηκαν να παραστούν στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στους αγρούς μπροστά από πύλες της πόλης για να γιορτάσουν το βασιλικό γεγονός. Τα χωράφια ονομάστηκαν Τερεζινβίζε («λιβάδια της Θηρεσίας») προς τιμήν της πριγκίπισσας και από τότε έχουν κρατήσει αυτό το όνομα. Εμπνευστής του φεστιβάλ θεωρείται ο αυλικός Andreas Michael Dall’Armi, που είχε και την ιδέα για τους γαμήλιους εορτασμούς. Τιμήθηκε δε με το πρώτο χρυσό μετάλλιο που απονεμήθηκε ποτέ σε πολίτη του Μονάχου το 1824 για αυτήν ακριβώς τη συνεισφορά του.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα κυρίαρχα σύμβολα του Oktoberfest είναι οι δερμάτινες ανδρικές βερμούδες με τις τιράντες γνωστές ως λέντερχόζεν (lederhosen), τα ντιρντλ, δηλαδή τα βαυαρικά φορέματα με τις ποδιές τους, τα αλμυρά τοπικά παραδοσιακά αρτοσκευάσματα pretzels και φυσικά η μπύρα. Και όλα αυτά στις αποχρώσεις του μπλε και του λευκού, τα επίσημα χρώματα της σημαίας της Βαυαρίας.

    Η μπύρα του Oktoberfest

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μόνο μπύρες από τις έξι διάσημες ζυθοποιίες που εδρεύουν εντός των ορίων του Δήμου Μονάχου σερβίρονται στο φεστιβάλ, σύμφωνα με το έθιμο. Αυτές είναι εξής:

    • Augustiner: Προϊόν μοναχών του ομώνυμου τάγματος, οι οποίοι και ίδρυσαν τη ζυθοποία το 1328 και αποτελεί το παλαιότερο ζυθοποιείο εντός των ορίων του Δήμου Μονάχου (6,3% αλκoόλ).
    • Hacker-Pschorr: Μπύρα με αλκοόλ 6%. Η πρώτη γραπτή αναφορά στην εν λόγω ζυθοποιία ανάγεται στο 1417.
    • Hofbräu: Η «γαλαζοαίματη» μπύρα με 6,2% αλκοόλ. Το ζυθοποιείο, που ιδρύθηκε το 1589, βρισκόταν αρχικά στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Hofbräuhaus am Platzl, ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα του Μονάχου.
    • Löwenbräu: Με επίσημο έτος ίδρυσης το 1746 και 6% αλκοόλ.
    • Paulaner: Οι μοναχοί του Τάγματος Paulaner σέρβιραν την πρώτη τους μπύρα το 1634, καθιστώντας την Paulaner τη νεότερη από τις ζυθοποιίες του Μονάχου. Μπύρα με 6% αλκοόλ.
    • Spaten: Έτος ίδρυσης το 1397. Μπύρα με 5,9% αλκοόλ.

    Ταξίδι στο Μόναχο: Τα must αξιοθέατα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • Marienplatz: Η κεντρική πλατεία στην καρδιά της Παλιάς Πόλης με το επιβλητικό νεογοτθικό Νέο Δημαρχείο (Neues Rathaus) και το διάσημο ρολόι Glockenspiel με τα αγάλματα που ζωντανεύουν σημαίνοντας τις ώρες.
    • Kαθεδρικός Frauenkirche: Χτισμένος τον 15ο αιώνα, αποτελεί τη μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία στη Νότια Γερμανία και σύμβολο της πόλης. Το νότιο καμπαναριό προσφέρει μοναδική θέα στο Μόναχο.
    • Kunstareal: Η εστία πολιτισμού του Μονάχου. Εκεί βρίσκονται οι Alte και Neue Pinakotheks, η Pinakothek der Moderne που συστεγάζει τέσσερα μουσεία (τέχνης, γραφιστικής, design και αρχιτεκτονικής) και το Museum Brandhorst, ο ναός της σύγχρονης τέχνης.
    • Englischer Garten: Το ιδανικό μέρος για ένα διάλειμμα μέσα στην πόλη. Πρόκειται για μια τεράστια καταπράσινη έκταση με μονοπάτια 78 χλμ. και μια λίμνη.
    • Maximilianstrasse: H «λεωφόρος της πολυτέλειας» με επιβλητικά κτήρια (όπως το Εθνικό Θέατρο και το Maximilianeum, όπου στεγάζεται η βαυαρική βουλή) και κορυφαίους οίκους μόδας.
    • Schloss Nymphenburg: Σε αυτό το μπαρόκ παλάτι με τους παραμυθένιους κήπους μπορείτε να θαυμάσετε τις περίτεχνες τοιχογραφίες και την Αίθουσα με τους Καθρέφτες, διακοσμημένη σε στυλ ροκοκό ( 6 χλμ. από το κέντρο του Μονάχου).
    • Ολυµπιακό Πάρκο: Φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Το υπέροχο άλσος προσφέρεται για ατελείωτους περιπάτους.
    • Μουσείο της BMW: Στα ανατολικά του Ολυμπιακού Πάρκου, φιλοξενεί όλα τα ιστορικά μοντέλα της εταιρείας.
    • Deutsches Museum (Γερμανικό Μουσείο): Το μεγαλύτερο μουσείο επισήμης και τεχνολογίας στον κόσμο.
    • Viktualienmarkt: Μια υπαίθρια αγορά με ιστορία 200 ετών, όπου θα βρείτε από τοπικά τυριά και αλλαντικά μέχρι λουλούδια και βότανα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider