Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 15.7°C
    Clouds

    5 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Μαυροβούνιο

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Μαυροβούνιο

    Μαγευτικά τοπία που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις, γραφικά λιμάνια και δαντελωτές ακτές στην Αδριατική. Το Μαυροβούνιο είναι μια μικρή χώρα με μεγάλη ομορφιά.

    Το Μαυροβούνιο είναι μια μικρή βαλκανική χώρα που συνορεύει με την Κροατία στα δυτικά, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα βορειοδυτικά, τη Σερβία στα ανατολικά και την Αλβανία στα νότια. Έγινε ανεξάρτητο κράτος μόλις το 2006 και έχει έκταση σχεδόν 10 φορές μικρότερη από εκείνη της Ελλάδας.

    Με σπάνιο φυσικό πλούτο και πανέμορφα τοπία που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, γοητευτικές μεσαιωνικές πόλεις, πολυτελή resorts, έντονη νυχτερινή ζωή, κοσμοπολίτικες μαρίνες και εστιατόρια όπου μπορείς να απολαύσεις τέλειο τοπικό φαγητό και κρασί, το Μαυροβούνιο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν ελκυστικό ταξιδιωτικό προορισμό. Δεν είναι τυχαίο που το αποκαλούν Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων.

    Κότορ: Στο νοτιότερο «φιόρδ» της Ευρώπης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η Ποντγκόριτσα, χτισµένη στη συµβολή των ποταµών Moraca και Ribnica. Ωστόσο η διασημότερη - ίσως και η ομορφότερη - πόλη του Μαυροβουνίου είναι το Κότορ, μια γραφική παραθαλάσσια πόλη με ένα περικυκλωμένο από τείχη λιμάνι και ενετικές επιρροές στην αρχιτεκτονική, που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο κόλπος του Κότορ, γνωστός και ως το νοτιότερο «φιόρδ» της Ευρώπης, είναι ένα από τα πιο δαντελωτά τµήµατα της Αδριατικής ακτογραµµής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Την προσοχή σας θα τραβήξουν οι μπαρόκ και αναγεννησιακές εκκλησίες, τα πέτρινα αρχοντικά, αλλά και το μοναδικό Μουσείο Γάτας στην Ευρώπη! Αφού περιπλανηθείτε στο γοητευτικό λαβύρινθο της παλιάς πόλης, μπορείτε να ανεβείτε στο κάστρο Sveti Ivan, που υψώνεται πάνω από την πόλη προσφέροντας θέα που κόβει την ανάσα.

    Πέραστ: Μια πόλη καρτ-ποστάλ

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Λίγα χιλιόμετρα από το Κότορ, βρίσκεται το Πέραστ, μια μικρή, κουκλίστικη πόλη που αξίζει επίσης να επισκεφθείτε. Χαρακτηρίζεται ως «Βενετία του Κότορ», εξαιτίας των δεκαέξι μπαρόκ παλατιών και των εκκλησιών. Κάντε μια στάση στο μικρό μουσείο της πόλης πριν πάρετε το καραβάκι για να επισκεφθείτε το Sveti Dorde (νησί του Αγίου Γεωργίου) και την τεχνητή νησίδα Gospa od Skrpjela με την μπαρόκ εκκλησία της Παναγίας των Βράχων.

    Μπούντβα: Η κοσμική

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το πιο κοσμικό θέρετρο της χώρας είναι η Μπούντβα, με μια όμορφη παλιά πόλη, λευκές αμμώδεις παραλίες και έντονη νυχτερινή ζωή. Στη μεγάλη πλατεία της παλιάς πόλης δεσπόζει ο ναός του Αγίου Ιωάννη, ενώ περπατώντας στα στενά θα ανακαλύψετε μικρές πλατείες που οι περισσότερες διαθέτουν και μια μικρή εκκλησία. Τα σπίτια, φτιαγμένα από πέτρα, στεγάζουν κυρίως καταστήματα, όμορφα καφέ, εστιατόρια και ξενώνες. Η Μπούντβα έχει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της νότιας Αδριατικής. Το ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται απέναντι από την παλιά πόλη της Μπούντβα, διαθέτει επίσης όμορφες αμμώδεις παραλίες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση 5 χλμ. από την Μπούντβα βρίσκεται το νησάκι Σβέτι Στεφάν, που ενώνεται με τη στεριά με μια μικρή λωρίδα γης. Πρόκειται για πρώην ψαροχώρι, το οποίο, στη συνέχεια, μετατράπηκε σε πολυτελές resort της αλυσίδας Aman και σήμερα υποδέχεται πλήθος κόσμου.

    Χέρτσεγκ Νόβι: Το μικρό διαμάντι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κοντά στα σύνορα με την Κροατία, το Χέρτσεγκ Νόβι είναι μια μικρή παραθαλάσσια πόλη που θα σας γοητεύσει. Ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατά της είναι το κάστρο Forte Mare που χτίστηκε από τον Βόσνιο Βασιλιά Τβρτκο Α΄ το 1382, ένας πύργος ρολογιού που χτίστηκε από τους Αυστριακούς τον 19ο αιώνα, η σερβική εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κεντρική πλατεία και το οθωμανικό φρούριο Kanli Kula του 16ου αιώνα που το καλοκαίρι φιλοξενεί διάφορα ενδιαφέροντα φεστιβάλ στο υπαίθριο αμφιθέατρό του. Κατεβείτε στο πολυσύχναστο μικρό λιμάνι δίπλα στη θάλασσα για να απολαύσετε το γεύμα σας, επισκεφθείτε την Μπλε Σπηλιά στην κοντινή χερσόνησο Luštica και ανεβείτε μέχρι το αρχαίο χωριό Žlijebi, που είναι χτισμένο στα 700 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και προσφέρει θέα σε ολόκληρη την ακτή του Μαυροβουνίου.

    Λίμνη Σκόδρας: Στη μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα top αξιοθέατα της χώρας συμπεριλαμβάνεται και η Λίμνη Σκόδρας, η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, η οποία βρίσκεται στα σύνορα του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας, σε μικρή απόσταση από την ανατολική ακτή της Αδριατικής. Στις νότιες όχθες της βρίσκονται πολλά ορθόδοξα μοναστήρια και μικροί οικογενειακοί αμπελώνες, ενώ η ίδια η λίμνη φιλοξενεί μια εκπληκτική ποικιλία πουλιών και άγριας ζωής. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε τη λίμνη είναι να νοικιάσετε καγιάκ από τη γραφική παραλίμνια πόλη Virpazar. Για μια όμορφη ημερήσια εκδρομή, οδηγήστε κατά μήκος της νότιας όχθης περνώντας μέσα από μικρά ψαροχώρια πριν κάνετε μια στάση για μπάνιο στην αμμώδη παραλία Murići.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider