Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 22.4°C
    Clear

    Βουδαπέστη: Τα 10 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βουδαπέστη: Τα 10 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε

    Οι βόλτες στη Βούδα και την Πέστη με φόντο τα ήρεμα νερά του Δούναβη, τα εμβληματικά αξιοθέατα, τα ιστορικά cafes και τα περίφημα λουτρά - Oδηγός με τα καλύτερα που έχει να προσφέρει η Βουδαπέστη

    Δεν θέλει και πολύ για να ερωτευτείς αυτή την πόλη. Αγκαλιάζοντας τον επιβλητικό Δούναβη, με τους λόφους της Βούδας στα δυτικά και την Πέστη στα ανατολικά, η Βουδαπέστη είναι αναμφίβολα μία από τις πιο γοητευτικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Αν έρθεις μία φορά, σίγουρα θα θες να επιστρέψεις.

    Κάθε εποχή κερδίζει την προτίμηση εκατομμυρίων τουριστών, που την επισκέπτονται και φεύγουν γεμάτοι με εμπειρίες και όμορφες εικόνες από αυτήν. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική με μπαρόκ, νεοκλασικά και μοντέρνα στοιχεία, η ρομαντική ατμόσφαιρα, οι γραφικές γέφυρες και τα φημισμένα spa είναι μόνο μερικά από αυτά που κάνουν την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Φτιάξαμε έναν μικρό ταξιδιωτικό οδηγό με όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εξερευνήστε τη συνοικία του Κάστρου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διασχίστε την εντυπωσιακή Γέφυρα των Αλυσίδων (την πρώτη που ένωσε τις δύο πλευρές της πόλης, τη Βούδα και την Πέστη) και ανεβείτε με τα πόδια ή με το γραφικό τελεφερίκ στην περιοχή του Κάστρου, στη Βούδα, που είναι πλούσια σε αξιοθέατα (προστατεύεται από την UNESCO). Επισκεφθείτε το Βασιλικό Παλάτι, όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, τη νεογοτθική εκκλησία Matthias με τα εξαιρετικής ομορφιάς βιτρό και τοιχογραφίες, καθώς και τον Πύργο των Ψαράδων με τους επτά πυργίσκους απ' όπου θα απολαύσετε μια μαγευτική θέα στην Πέστη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Για καφέ και κέικ, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Ruszwurm, το καφέ-ζαχαροπλαστείο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής από το 1827. Αφήνοντας το λόφο του Κάστρου, κατευθυνθείτε νότια προς το λόφο Gellert, για πανοραμική θέα του Δούναβη και όλης της πόλης.

    Το εμβληματικό κτήριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το νεογοτθικής αισθητικής Ουγγρικό Κοινοβούλιο στις όχθες της Πέστης είναι ένα μνημείο-σύμβολο της πόλης. Το μεγαλύτερο κτήριο στην Ουγγαρία είναι εμπνευσμένο από το Παλάτι του Westminster και εκτείνεται σε 250 μέτρα κατά μήκος του ποταμού. Η κατάλληλη στιγμή για να δείτε από κοντά το Κοινοβούλιο είναι την ώρα που ο ήλιος δύει, όταν τα φώτα του ανάβουν και καθρεφτίζονται στα νερά του Δούναβη - μία από τις πιο κλασικές καρτ ποστάλ της Βουδαπέστης.

    Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η περίτεχνη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου που βρίσκεται λίγα βήματα μακριά από την πλατεία Deák, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης. Ο ναός φιλοξενεί σπουδαία θρησκευτικά κειμήλια της χώρας, όπως το ταριχευμένο δεξί χέρι του Αγίου Στεφάνου, βασιλιά της Ουγγαρίας. Ανεβείτε τα 193 σκαλοπάτια (ή πάρτε τον ανελκυστήρα) μέχρι τον τρούλο του ναού για να απολαύσετε την απίστευτη θέα στη Βουδαπέστη.

    Χαλάρωση στα λουτρά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Βουδαπέστη, με τις περισσότερες από 100 φυσικές ιαματικές πηγές, είναι μία από τις πιο διάσημες λουτροπόλεις της Ευρώπης. Μία από τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε είναι το κολύμπι στα ιαματικά νερά των Szechenyi Baths. Τα λουτρά Szechenyi είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και λειτουργούν από το 1913. Με ένα εντυπωσιακό σκηνικό από 18 πισίνες (15 εσωτερικές και 3 εξωτερικές), τα Szechenyi Baths στεγάζονται σε ένα νεομπαρόκ κτιριακό συγκρότημα, το οποίο εύκολα μπορεί να περάσει κανείς για μουσείο!

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Φημισμένα είναι και τα Gellért Baths, στο περίφημο Hotel Gellért, που εντυπωσιάζουν µε την αρχιτεκτονική και με τη μεγαλοπρέπεια τους. Το «Ανάκτορο των Λουτρών», όπως συχνά το αποκαλούν οι ντόπιοι, ιδρύθηκε το 1918 και η επίσκεψη εκεί αποτελεί μια μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και ευεξίας με τις 10 πισίνες διαφόρων μεγεθών και θερμοκρασιών.

    Βόλτα στη Λεωφόρο Andrassy και στο City Park

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Γεμάτη φανταχτερά καταστήματα, καφέ και υπέροχα κτήρια, η δεντρόφυτη λεωφόρος Andrássy είναι τα «Ηλύσια Πεδία» της Βουδαπέστης. Η λεωφόρος ξεκινά πίσω από τη βασιλική και εκτείνεται μέχρι την Πλατεία Ηρώων, ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της πόλης. Στη βόλτα σας θα δείτε την Κρατική Όπερα και το Σπίτι του Τρόμου, το πρώην αρχηγείο της μυστικής αστυνομίας του ναζιστικού αλλά και μετέπειτα του κομμουνιστικού καθεστώτος όπου βασανίστηκαν χιλιάδες Ούγγροι. Εκεί που τελειώνει η λεωφόρος, ξεκινά το City Park. Το μεγαλύτερο πάρκο της Πέστης φιλοξενεί μια τεράστια τεχνητή λίμνη, η οποία μετατρέπεται σε παγοδρόμιο το χειμώνα, το παραμυθένιο κάστρο Vajdahunyad και τα λουτρά Széchenyi.

    Δείτε την πόλη με τραμ και με πλοίο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κάντε μια βόλτα με το τραμ 2 στις όχθες του Δούναβη, μεταξύ της γέφυρας Margaret και της νότιας Πέστης. Η συγκεκριμένη γραμμή περνάει σχεδόν από τα πάντα που αξίζει να δείτε στο κέντρο της πόλης και η βόλτα θα σας κοστίσει όσο ένα κανονικό εισιτήριο. Εναλλακτικά, για μια πιο ξεχωριστή ξενάγηση, κλείστε μια βόλτα με πλοίο. Η βραδινή βαρκάδα στον Δούναβη, με θέα τις φωτισμένες γέφυρες της πόλης και τους λόφους της Βούδα, είναι ίσως η πιο ρομαντική εμπειρία που μπορείτε να ζήσετε στη Βουδαπέστη.

    Τα ιστορικά καφέ

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα ιστορικά cafe της Βουδαπέστης αποτελούν αξιοθέατα από μόνα τους. Το πιο σημαντικό είναι το New York Café, που κάποτε ψηφίστηκε ως το πιο όμορφο cafe στον κόσμο. Ο εντυπωσιακός μπαρόκ διάκοσμος θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή. Το Gerbeaud Café και το Centrál είναι εξίσου καλές επιλογές για ένα ταξίδι στο χρόνο.

    Ποτό στα ruin bars

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα ruin bars ή αλλιώς τα μπαρ-ερείπια που στεγάζονται σε εγκαταλελειμμένα κτήρια της Βουδαπέστης, διαδραματίζουν εδώ και αρκετά χρόνια κεντρικό ρόλο στη ζωή της πόλης. Έχουν vintage διακόσμηση με αντίκες και αποτελούν μια καλή επιλογή για να πιείτε το ποτό σας. To Szimpla Kert, γεμάτο γκράφιτι, τέχνη και περίεργα αντικείμενα, αποτελεί αξιοθέατο για τους ταξιδιώτες και σημείο αναφοράς καθώς ήταν το πρώτο ruin bar που άνοιξε στη Βουδαπέστη δημιουργώντας μια νέα τάση στη νυχτερινή ζωή της πόλης.

    Γκούλας και langos

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δεν γίνεται να φύγετε από τη Βουδαπέστη χωρίς να δοκιμάσετε το περίφημο γκούλας (θα το βρείτε σε πολλές εκδοχές, από παραδοσιακό μέχρι «πειραγμένο»). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πιάτο μεταξύ σούπας και βραστού με βοδινό κρέας. Ένα άλλο διάσημο πιάτο που σερβίρεται παντού είναι το κοτόπουλο με πάπρικα (xαρακτηριστικό της τοπικής κουζίνας είναι η λατρεία για την πάπρικα). Η Nagycsarnok, η Μεγάλη Αγορά, χτισμένη το 1897, είναι το ιδανικό μέρος για τοπικές νοστιμιές. Για τις βόλτες σας, πάρτε στο χέρι langos, έναν πεντανόστιμο συνδυασμό λουκουμά και τηγανίτας, αγαπημένο street food των Ούγγρων.

    Στο Νησί της Μαργαρίτας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Νησί της Μαργαρίτας είναι η μεγαλύτερη πράσινη όαση της Βουδαπέστης. Ολόκληρο το νησί είναι ένα τεράστιο πάρκο στη μέση του Δούναβη. Στα 2,5 χλμ. του θα συναντήσετε διάφορα αξιοθέατα - από τον οκταγωνικό πύργο νερού με τον εξώστη που προσφέρει πανοραμική θέα, απομεινάρια μοναστηριών και το Εκατονταετές Μνημείο μέχρι «μουσικό» σιντριβάνι και συγκρότημα με πισίνες και θερμά ιαματικά νερά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider