Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 27.5°C
    Clear

    Καρπάθια: Στα ίχνη του Κόμη Δράκουλα

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καρπάθια: Στα ίχνη του Κόμη Δράκουλα

    Ταξιδεύοντας στις πόλεις και τα κάστρα της Τρανσυλβανίας που συντηρούν περίφημα τον... αιμοσταγή μύθο.

    Στην καρδιά της Ρουμανίας βρίσκεται ένα μέρος σαγηνευτικό και μυστηριακό, που εξάπτει τη φαντασία. Έχοντας ως φυσικό σύνορο στα νότια και τα ανατολικά την οροσειρά των Καρπαθίων, η Τρανσυλβανία είναι γνωστή για την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου της αλλά και για την πλούσια ιστορία της. Πυκνά δάση, μεσαιωνικές πόλεις, επιβλητικά κάστρα, αλλά και ο μύθος του «πρίγκιπα-βρυκόλακα», συναρπάζουν τους επισκέπτες σε αυτή την πλευρά της Ρουμανίας.

    Από το 1897, όταν ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ έγραψε το διάσημο μυθιστόρημά του «Δράκουλας», εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν τα ίχνη του αιμοσταγούς κόμη στην Τρανσυλβανία. Ο διάσημος ήρωάς του βασίζεται σε μια ιστορική προσωπικότητα, στον Κόμη Βλαντ Ντράκουλα ή Τσέπες, ο οποίος έζησε από το 1431 ως το 1476. Έγινε ηγεμόνας της Βλαχίας και έμεινε στην ιστορία για τη σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζε τους εχθρούς του. «Dracula» στα ρουμανικά σημαίνει «Ο γιος του Dracul», δηλαδή του «δράκου»- ή του «διαβόλου», σε μια άλλη ανάγνωση της ρουμανικής γλώσσας.

     

    Στα κάστρα του Κόμη Δράκουλα

    Το επιβλητικό Kάστρο Bran, που απέκτησε τη φημή του «Κάστρου του Κόμη Δράκουλα», είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρουμανίας. Υπολογίζεται πως πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες περνούν από εδώ κάθε χρόνο (προετοιμαστείτε για ουρές και συνωστισμό). Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Τρανσυλβανίας και Βλαχίας, κοντά στο χωριό Μπραν, σε απόσταση 175 χλμ. από το Βουκουρέστι και 30 χλμ. από το Μπρασόβ. To κάστρο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από Τεύτονες Ιππότες και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

    travelgo image

    Βρίσκεται μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με πολύ πράσινο και διαθέτει πολλά δωμάτια με αντίκες, εσωτερική αυλή και σημεία με εντυπωσιακή θέα. Αξίζει να αναφερθεί πως στην πραγματικότητα ο Vlad Tepes δεν έμεινε ποτέ στο Bran- το χρησιμοποιούσε μάλλον ως ορμητήριο για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

    travelgo image

    Θεωρείται πως η πραγματική κατοικία του ήταν το απομονωμένο κάστρο Poenari σε μια ορεινή περιοχή της Βλαχίας. O θρύλος λέει πως ο Vlad αιχμαλώτισε τους κατοίκους μιας γειτονικής εχθρικής πόλης και τους ανάγκασε να χτίσουν αυτό το κάστρο. Μετά το θάνατό του, το κάστρο εγκαταλείφθηκε και το 1888 μια κατολίσθηση έριξε ένα τμήμα του στον ποταμό Arges. Σήμερα, στέκει ακόμα μισοερειπωμένο, στην κορυφή ενός λόφου, κοντά στην πόλη Targoviste. Για να το επισκεφθεί κάποιος, χρειάζεται να ανέβει 1462 σκαλοπάτια. Αξίζει όμως τον κόπο γιατί η θέα από την κορυφή είναι μοναδική.


     

    Μπρασόβ

    Σε μικρή απόσταση από το κάστρο Bran, βρίσκεται το Μπρασόβ, η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας. Είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή και ελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Στην κεντρική πλατεία Piata Sfatului δεσπόζει το παλιό Δημαρχείο, ενώ λειτουργεί από το 1364 υπαίθρια αγορά. Γύρω της βρίσκονται η περίφημη Μαύρη Εκκλησία (ο μεγαλύτερος καθολικός ναός της Ρουμανίας σε γοτθικό ρυθμό), το Σπίτι των Εμπόρων και το σπίτι-μουσείο της οικογένειας Muresan. Όμορφα καφέ, μοντέρνα εστιατόρια, υπαίθριες αγορές τοπικών προϊόντων, μουσεία και πάρκα συμπληρώνουν το σκηνικό. Η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, το Ποϊάνα Μπρασόβ.

    travelgo image
     

    Σιγκισοάρα

    Η Σιγκισοάρα, μια μεσαιωνική πόλη στον ποταμό Τιρνάβα Μάρε, στην επαρχία Μούρες, είναι η γενέτειρα του Vlad Tepes (σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές). Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για την καλοδιατηρημένη περιφραγμένη παλιά πόλη της, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Τα πλακόστρωτα στενά, τα πολύχρωμα σπίτια, οι πύργοι και οι περίτεχνες εκκλησίες μοιάζουν σαν να έμειναν σταματημένα στο χρόνο. Το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε για λίγα χρόνια ο Vlad, βρίσκεται στην πλατεία Citadel, δίπλα στον Πύργο του Ρολογιού. Σήμερα,  το ισόγειο του σπιτιού είναι εστιατόριο, ενώ ο πρώτος όροφος στεγάζει το Μουσείο Όπλων.

    travelgo image

    Καρπάθια: Στα ίχνη του Κόμη Δράκουλα
    Καρπάθια: Στα ίχνη του Κόμη Δράκουλα
    Καρπάθια: Στα ίχνη του Κόμη Δράκουλα
    Καρπάθια: Στα ίχνη του Κόμη Δράκουλα
    Καρπάθια: Στα ίχνη του Κόμη Δράκουλα
    Καρπάθια: Στα ίχνη του Κόμη Δράκουλα
    Καρπάθια: Στα ίχνη του Κόμη Δράκουλα
    Καρπάθια: Στα ίχνη του Κόμη Δράκουλα
    Καρπάθια: Στα ίχνη του Κόμη Δράκουλα

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider