Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 17.3°C
    Clear

    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων

    Ένας μίνι οδηγός με τα καλύτερα της καταλανικής πρωτεύουσας

    Εξωστρεφής, κοσμοπολίτικη και πολύχρωμη, η πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι μια πόλη που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η μοναδική αρχιτεκτονική με τα παραμυθένια έργα του Gaudi, τα αμέτρητα μουσεία, η συναρπαστική γαστρονομία και η νυχτερινή ζωή έχουν κάνει τη Βαρκελώνη έναν από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς.  

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 επέτρεψαν στην πόλη να αναπτυχθεί πολύ και να αλλάξει προς το καλύτερο. Σήμερα η Βαρκελώνη είναι μια πόλη σύγχρονη και νεανική που τους χωράει όλους, από τους φίλους του ποδοσφαίρου έως τους λάτρεις της τέχνης. Τα στενά δρομάκια του Barri Gotic, οι πολύχρωμοι πάγκοι της Boqueria, το γεμάτο με δημιουργήματα του Gaudi και εμπορικά κέντρα Eixample, η εναλλακτική συνοικία Gracia, ο καταπράσινος λόφος Montjuic και η κοσμοπολίτικη Barceloneta σε καλούν να χαθείς σε συναρπαστικές περιπλανήσεις και να ανακαλύψεις τα πολλά πρόσωπα της Βαρκελώνης.

    travelgo image

     

    Τα έργα του Gaudi

    Ο εκκεντρικός και ιδιοφυής Καταλανός αρχιτέκτοντας Antoni Gaudí έχει αφήσει τα σημάδια του στην αρχιτεκτονική και στην προσωπικότητα της πόλης. Γεμάτα χρώματα και καμπυλωτές γραμμές, τα έργα του ξεχωρίζουν για τη φαντασία και τον σχεδιασμό τους και αποτελούν τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της Βαρκελώνης.

    travelgo image

    Η Sagrada Família- το τελευταίο και πιο διάσημο έργο του Gaudi- είναι γεμάτη συμβολισμούς εμπνευσμένους από τη φύση. Ο επιβλητικός ναός της Αγίας Οικογενείας συνδυάζει αρ νουβό και γοτθική αρχιτεκτονική και εντυπωσιάζει με τα τεράστια καμπαναριά και την πρόσοψη που θυμίζει γλυπτό στην άμμο. Ο αρχιτέκτονας αφιέρωσε περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής του σε αυτόν τον κολοσσιαίο καθεδρικό. Αν και ημιτελής (αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026), αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

    travelgo image

    Δύο ακόμη διάσημα έργα του είναι η Casa Milà (γνωστή και ως La Pedrera), η μοντερνιστική κατοικία στη συνοικία Eixample που σχεδίασε για την οικογένεια Mila, και η Casa Batlló με τη στέγη που θυμίζει ράχη δράκου.

    Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο Park Güell, στη συνοικία Gracia. Δαιδαλώδη δρομάκια, σιντριβάνια με δράκους, ευφάνταστα μωσαϊκά και φοίνικες συνθέτουν το σκηνικό σε αυτό το παραμυθένιο πάρκο που έχει θέα σε όλη την πόλη.

    travelgo image

     

    Η Παλιά Πόλη

    Από το καινούργιο στο παλιό και το αντίστροφο, οι βόλτες στην παλιά πόλη της Βαρκελώνης θα σας συναρπάσουν. Περιπλανηθείτε στον λαβύρινθο από μεσαιωνικά σοκάκια της ατμοσφαιρικής Γοτθικής Συνοικίας (Barri Gotic). Την ημέρα, χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν για να θαυμάσουν τον γοτθικό Καθεδρικό του 14ου αιώνα (Pla de la Seu) και τα ιστορικά κτήρια, ενώ μόλις πέσει ο ήλιος κατευθύνονται προς την Plaça Reial. Συμπαθητικά cafes, tapas bars και ιδιαίτερα μαγαζάκια για ψώνια συμπληρώνουν το σκηνικό.

    travelgo image

    Λάτρεις της τέχνης, hipsters, νυχτόβιοι αλλά και οικογένειες δίνουν καθημερινά ραντεβού στη μοδάτη γειτονιά του El Born, που ανήκει στην ευρύτερη συνοικία της Ribera. Εδώ, τα παγκοσμίου φήμης μουσεία όπως το Μουσείο Πικάσο συνυπάρχουν με μπουτίκ ντόπιων σχεδιαστών, λιλιπούτεια cafes και ψαγμένα μπαρ. Στα δυτικά, η γειτονιά El Raval είναι ένας γοητευτικός λαβύρινθος από δρόμους και χώρους πρασίνου, μοντέρνα κτήρια και γκράφιτι. Το εντυπωσιακό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού που στεγάζεται στην Casa de la Caritat του 19ου αιώνα, καθώς και το Palau Güell, η έπαυλη που έχτισε ο Γκαουντί για τον βιομήχανο Eusebi Güell, είναι τα διασημότερα αξιοθέατα της. Αν έχετε όρεξη για ψάξιμο, θα ανακαλύψετε μικρούς θησαυρούς σε στοκατζίδικα, μικρές μπουτίκ και δισκοπωλεία.

     

    10 πράγματα που πρέπει να κάνετε

    Περπατήστε την ιστορική Las Ramblas, τον πιο διάσημο δρόμο της πόλης, που ξεκινάει από την κεντρική Placa de Catalunya και καταλήγει στο λιμάνι και στο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου. Σε αυτό το δρόμο μήκους 1,2 χλμ., που είναι πάντα γεμάτος από κόσμο, πιάνεις όλο το ρυθμό της πόλης. Ο Federico Garcia Lorca έλεγε πως είναι ο μοναδικός δρόμος στον κόσμο που θα ευχόταν να μην τέλειωνε ποτέ.

    travelgo image

    Ανακαλύψτε τα εξαιρετικά μουσεία της Βαρκελώνης: το Museu Picasso με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του σπουδαίου ζωγράφου (www.museupicasso.bcn.cat), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MACBA, σχεδιασμένο από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Richerd Meier (www.macba.cat), το Fundació Joan Miró με έργα του υπερρεαλιστή ζωγράφου (www.fmirobcn.org), το Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) με μια μεγάλη συλλογή καταλανικής τέχνης από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 20ο αιώνα, αλλά και το Ναυτικό Μουσείο, όπου θα θαυμάσετε ακριβή αντίγραφα πλοίων, μεταξύ των οποίων και μια εντυπωσιακή γαλέρα του 16ου αιώνα (www.mmb.cat).

    Κάντε μια βόλτα στο Parc de la Ciutadella, το οποίο είναι ιδανικό για μια υπέροχη απόδραση στο κέντρο της πόλης. Βρίσκεται στη συνοικία La Ribera και διαθέτει λίμνη στην οποία μπορείτε να κάνετε βαρκάδα, καθώς και ζωολογικό κήπο, καταρράκτη και μουσεία.

    Ανηφορίστε προς το λόφο Montjuic, στη νοτιοδυτική πλευρά του κέντρου. Εδώ θα βρείτε το Ίδρυμα Μιρό και το Εθνικό Μουσείο Τέχνης. Υπέροχη θέα στην πόλη, πάρκα και αμέτρητα σημεία για πικνίκ, cafes, εστιατόρια, το Μαγικό Σιντριβάνι- μια θεαματική επίδειξη από χρώμα, φως, κίνηση, μουσική και ακροβατικά του νερού- και το Ισπανικό Χωριό (Poble Espanyol) συμπληρώνουν το σκηνικό.

    travelgo image

    Βάλτε στο πρόγραμμά σας και μια εξόρμηση στο λόφο Tibidabo. Πάρτε το τραμ για να επισκεφθείτε το μεγάλο λούνα παρκ που ατενίζει την πόλη από τα 500 μέτρα, και να κάνετε έναν χαλαρωτικό περίπατο μέχρι την εκκλησία Sagrat Cor.

    Αν πάτε καλοκαίρι, απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα στις παραλίες της πόλης. Η Βαρκελώνη διαθέτει 5 χλμ. αμμουδερών αστικών παραλιών, ενώ ολόκληρη η ακτογραμμή της εκτείνεται σε περισσότερα από 95 χλμ. με 100 παραλίες όλων των ειδών. Οι πιο κοσμικοί δίνουν ραντεβού στη διάσημη Barceloneta με τη χρυσαφένια, ψιλή άμμο. Οι οικογένειες προτιμούν τη Nova Icaria δίπλα στο Olympic Port. Πιο ήσυχες είναι η Bogatell και η παραλία μπροστά από το Forum. Λίγο έξω από την πόλη (20 λεπτά με το τρένο), η Castelldefels είναι μια υπέροχη παραλία που προτιμούν οι ντόπιοι αλλά και οι λάτρεις των windsurfing και kitesurfing.

    travelgo image

    Για τους ποδοσφαιρόφιλους το στάδιο Camp Nou, η έδρα της FC Barcelona, είναι το κορυφαίο αξιοθέατο της Βαρκελώνης. Ξεναγηθείτε στο μουσείο με την τεράστια συλλογή από κύπελλα και ψωνίστε αναμνηστικά της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

    Επισκεφθείτε τις αγορές τροφίμων της Βαρκελώνης για να γνωρίσετε το πραγματικό πρόσωπο της πόλης. Η πιο διάσημη είναι η La Boqueria, που λειτουργεί από τον 13ο αιώνα. Αναμειχθείτε με τους ντόπιους για να χαζέψετε και να προμηθευτείτε φρούτα, λαχανικά, χαμόν, λουκάνικα, μπαχαρικά και κρασιά. Εδώ, κλασικές στάσεις για φαγητό είναι το Bar Pinotxo και το El Quim de la Boqueria. Λιγότερο πολύβουη είναι η Mercat de Santa Caterina με την εντυπωσιακή σκεπή με πολύχρωμα κεραμικά σε σχήμα κύματος, ενώ αγαπημένη των ντόπιων είναι η Mercat de la Llibertat, στην περιοχή Gràcia, που προσφέρει μεγάλη ποικιλία από τοπικά προϊόντα- από jamón, λουκάνικα και φρέσκα ψάρια μέχρι σοκολάτες.

    travelgo image

    Ανακαλύψτε τις γεύσεις της καταλανικής κουζίνας. Η Βαρκελώνη, αλλά και ολόκληρη η περιοχή της Καταλονίας, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, όπου γεννιούνται πολλές νέες τάσεις και τεχνικές στην υψηλή γαστρονομία.

    To Disfrutar με μια all star ομάδα σεφ (Carrer de Villarroel 163), το ABaC του Jordi Cruz (Av. del Tibidabo 1), το Alkimia του Jordi Villa (Ronda de Sant Antoni 41), το Enoteca του Paco Pérez (Marina 19–21), το Dos Palillos του Albert Raurich (Carrer d' Elisabets 9), καθώς και το μεταμοντέρνο tapas bar Tickets του Albert Adrià (Av. del Parallel 164) είναι μερικές από τις πιο σημαντικές γαστρονομικές διευθύνσεις της πόλης.

    travelgo image

    Μαζί με πολλά αστέρια Michelin, η καταλανική πρωτεύουσα έχει να επιδείξει και μια ενδιαφέρουσα παραδοσιακή τοπική κουζίνα. Τα tapas- οι ισπανικοί μεζέδες (από πικάντικα ορεκτικά και μαγειρευτά μέχρι τηγανητά θαλασσινά) που σερβίρονται σε πολλές εκδοχές - αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαστρονομικής εμπειρίας. Στα εστιατόρια και στα tapas bars της Barceloneta, του Raval και της Gracia θα δοκιμάσετε αυθεντικές γεύσεις όπως patatas bravas (πατάτες με πικάντικη σάλτσα ντομάτας), botifarra (λουκάνικο από χοιρινό κρέας που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους), cava (ντόπια σαμπάνια) και crema catalana (η καταλανική εκδοχή της crème brûlée).

    Αναζητήστε το tapas bar Cova Fumada στην Barceloneta (Carrer del Baluard 56), που είναι γνωστό ως το μέρος που εφευρεθήκαν οι "bombas" (κροκέτες πατάτας γεμιστές με πικάντικο κιμά), το La Plata στο Barri Gòtic (Carrer de la Mercè, 28), το Elisabets στην El Raval και το Bar Tomás, στη γειτονιά Sarria (Major de Sarrià 49), που φημίζεται για τις patatas bravas του.

    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων
    Βαρκελώνη: Η πόλη των ονείρων

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider