Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Sat 16.4°C
    Clear

    Πολύαιγος: Μια γαλάζια όαση στην καρδιά των Κυκλάδων

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πολύαιγος: Μια γαλάζια όαση στην καρδιά των Κυκλάδων

    Η Πολύαιγος, ένα μικρό διαμάντι κρυμμένο ανάμεσα στην Κίμωλο και τη Μήλο, σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Οι μαγευτικές παραλίες του νησιού προσελκύουν ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη που κάνουν θαλάσσιες περιηγήσεις από τα γειτονικά νησιά.

    Εσείς γνωρίζατε ότι το μεγαλύτερο ερημονήσι του Αιγαίου βρίσκεται ανάμεσα στην Κίμωλο και τη Μήλο; Ονομάζεται Πολύαιγος και είναι μία από εκείνες τις μαγικές γωνιές της Ελλάδας που τις βλέπεις και ονειρεύεσαι να διακτινιστείς εκεί! Μια γαλάζια όαση με εξωτικά νερά στην καρδιά των Κυκλάδων. Αυτό το νησάκι βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. νοτιοανατολικά της Κιμώλου (στην οποία ανήκει διοικητικά), 6,2 χλμ. ανατολικά της Μήλου και 15 χλμ. νοτιοδυτικά της Σίφνου. Έχει έκταση περίπου 18,146 τ.χλμ. και με την απογραφή του 2001 εμφανιζόταν ακατοίκητο. Σύμφωνα όμως με την απογραφή του 2011, κατοικείται από ένα ζεύγος κτηνοτρόφων. Το 1951 είχε 14 κατοίκους, ενώ ακόμη παλαιότερα αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί 170 άτομα.

    Ένας μοναδικός παράδεισος στο Αιγαίο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πολύαιγος είναι μέρος του προγράμματος Natura 2000 ως σημαντικός βιότοπος. Εδώ γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Το νησί χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος, κάτι που δικαιολογεί και το όνομα «Πολύαιγος» - από το «πολλές αίγες», δηλαδή «πολλές κατσίκες».

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το τοπίο είναι απίστευτο - οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί βράχων μέσα στη θάλασσα θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Οι επιβλητικές βραχώδεις ακτές εναλλάσσονται με τις αμμουδιές, ενώ τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά θα σας κάνουν σίγουρα να ξεχαστείτε και να κολυμπάτε με τις ώρες! Οι μαγευτικές παραλίες του νησιού προσελκύουν ιστιοπλοϊκά, γιοτ και πολλά άλλα σκάφη που κάνουν θαλάσσιες περιηγήσεις από τα γειτονικά νησιά.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην Πολύαιγο μπορείτε να κολυμπήσετε στους κόλπους Πάνω και Κάτω Μερσίνι, στα Γαλάζια Νερά (όνομα και πράγμα), στην παραλία Άμμουρα και στην Παναγιά (μεγάλη παραλία με ξανθή άμμο). Πλέοντας γύρω από το νησί θα δείτε θεαματικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, φυσικές πισίνες και μυστηριακές σπηλιές που δεν θα σταματήσετε να φωτογραφίζετε.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από το 1898, στην Πολύαιγο υπάρχει φάρος, ο οποίος βρίσκεται στο ακρωτήρι Μάσκουλα, σε ύψος 138 μέτρων, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η ανάβαση (από την παραλία Άμμουρα) είναι αρκετά δύσκολη, αλλά η θέα από εκεί ψηλά θα σας αποζημιώσει. Επίσης, στο νησί υπάρχουν ερειπωμένες κατοικίες, διάσπαρτες σε διάφορα μέρη, ενώ στο βορειοδυτικό τμήμα θα δείτε τα ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είχε ιδρυθεί το 1622.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πρόσβαση στην Πολύαιγο γίνεται είτε με ιδιωτικό σκάφος είτε με καΐκια που κάνουν θαλάσσιες εκδρομές από την Κίμωλο. To σίγουρο είναι ότι ο γύρος του νησιού θα σας μείνει αξέχαστος.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider