Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λακωνία
    Sat 21.1°C
    Clear

    Ορεινή Πελοπόννησος: 6 χαμηλών τόνων χωριά για το Σαββατοκύριακο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ορεινή Πελοπόννησος: 6 χαμηλών τόνων χωριά για το Σαββατοκύριακο

    Παίρνουμε... τα βουνά της Πελοποννήσου για να χαλαρώσουμε σε παραδοσιακά χωριά μακριά από την πολυκοσμία.

    Πνιγμένα στο πράσινο, με παραδοσιακά σπίτια, όμορφα αρχοντικά και πέτρινα καλντερίμια, τα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου είναι ιδανικά για χαλαρωτικές αποδράσεις γεμάτες εικόνες φύσης και παράδοσης. Από την Κορινθία μέχρι τη Λακωνία, διαλέξαμε και σας προτείνουμε έξι γραφικά και χαμηλών τόνων χωριά για να περάσετε ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο στο βουνό.

    Ελληνικό, Αρκαδία

    travelgo.gr
    Το Ελληνικό Γορτυνίας θα σας μυήσει στην αυθεντική ομορφιά της Ορεινής Αρκαδίας (πηγή: Shutterstock)

    Λιγότερο γνωστό χωριό, ανάμεσα στη Στεμνίτσα και την Καρύταινα, το Ελληνικό, χτισμένο πάνω σε τρεις λόφους στα 700 μ. υψόμετρο, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου, αποτελεί ιδανικό προορισμό για ήρεμες αποδράσεις. Τα σπίτια διατηρούν την παραδοσιακή τους μορφή και η βόλτα στα δρομάκια σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας θα σας εντυπωσιάσει το μεγαλοπρεπές διώροφο διδακτήριο που κάποτε φιλοξενούσε το δημοτικό σχολείο του χωριού. Απολαύστε έναν ελληνικό καφέ ή ένα τσίπουρο στα παραδοσιακά καφενεία της πλατείας και επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο του χωριού με τους δύο εντυπωσιακούς πολυέλαιους.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Με όμορφους ξενώνες και δύο ταβερνάκια, το Ελληνικό διαθέτει όλα όσα χρειάζεστε για να περάσετε ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο στο βουνό, ενώ αποτελεί και μια καλή βάση για να ανακαλύψετε μερικά από τα ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής. Οι φυσιολάτρες θα βρουν τον παράδεισό τους στο μαγευτικό φαράγγι του Λούσιου απολαμβάνοντας δραστηριότητες όπως ποδηλασία, πεζοπορία αλλά και rafting στο ποτάμι. Αξίζει να επισκεφθείτε και την Αρχαία Γόρτυνα, το φημισμένο στην αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού. Τα ερείπια της βρίσκονται δίπλα από τον Λούσιο ποταμό, σε υψόμετρο περίπου 350 μ.

    Κοσμάς, Αρκαδία

    travelgo.gr
    Ο Κοσμάς, ή αλλιώς το «μπαλκόνι της Κυνουρίας», βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο (πηγή: Shutterstock)

    Ο Κοσμάς, γνωστός ως το «μπαλκόνι της Κυνουρίας», είναι ένας ήσυχος παραδοσιακός οικισμός κρυμμένος στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.150 μ., μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά και υπέροχα ελατοδάση. Το χωριό προσεγγίζεται είτε μέσω Λεωνιδίου είτε μέσω Σπάρτης. Έχει πετρόχτιστα σπίτια και μια πανέμορφη πλατεία με τεράστια πλατάνια, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το σκηνικό είναι ιδανικό για να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τον καφέ σας, μεζεδάκια, αλλά και παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο. Στα πόδια του χωριού, το υπέροχο καστανοδάσος προσφέρει ευκαιρίες για εξερεύνηση όλο τον χρόνο. Με αφετηρία τον Κοσμά μπορείτε να πραγματοποιήσετε μίνι εκδρομές στο Λεωνίδιο και στο Γεράκι με τη βυζαντινή καστροπολιτεία, καθώς και μονοήμερες σε Μυστρά, Γύθειο, Μονεμβασιά κ.ά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή Μονή της Έλωνας, που είναι σφηνωμένη σε ένα θεόρατο απόκρημνο βράχο, μεταξύ Κοσμά και Λεωνιδίου.

      Τσίντζινα, Λακωνία

      travelgo.gr
      Το χωριό Τσίντζινα, γνωστό και ως Πολύδροσο, είναι το όνειρο κάθε φυσιολάτρη (πηγή: Ξενώνας Πρυτανείο)

      Κρυμμένο μες στα έλατα, στην καρδιά του Πάρνωνα, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, το χωριό Τσίντζινα (γνωστό και ως Πολύδροσο) δίνει μια αίσθηση καταφυγίου και προσφέρεται για αποδράσεις όλες τις εποχές. Ο οικισμός είναι ιδανικός για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία, ενώ χάρη στα εννέα σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας αποτελεί δημοφιλέστατο ορμητήριο για πεζοπορίες στον Πάρνωνα και φυσιολατρικές εξορμήσεις γενικότερα. Αν έχετε διάθεση για εξερευνήσεις, γύρω από τα Τσίντζινα θα ανακαλύψετε σπήλαια, πηγές και γραφικά εκκλησάκια. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και η εκκλησία του Αϊ-Βλάση με τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

      Γεωργίτσι, Λακωνία

      Στη βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, σε απόσταση 29 χλμ. από τη Σπάρτη, θα συναντήσετε το Γεωργίτσι ή αλλιώς «το μπαλκόνι του Ταϋγέτου». Χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 970 μέτρων, αυτό το γραφικό χωριό έχει μια καταπληκτική θέα που εκτείνεται από τα βουνά της Αρκαδίας μέχρι τον Λακωνικό κόλπο. Στο Γεωργίτσι θα δείτε πανέμορφα σοκάκια με πέτρινα σπίτια, γραφικές εκκλησίες, το εμβληματικό κτήριο του δημοτικού σχολείου και δύο πλατείες. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει το Φαράγγι των Μύλων μήκους σχεδόν 10 χιλιομέτρων, το οποίο καταλήγει μετά από μια κατάβαση περίπου τεσσάρων ωρών στο χωριό Καστόρι.

      Άνω Βλασία, Αχαΐα

      Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Άνω Βλασία Αχαΐας (@ano_vlasia)

      Ένα από τα πιο όμορφα και ανεξερεύνητα χωριά των Καλαβρύτων είναι η Άνω Βλασία. Εδώ θα σας εντυπωσιάσει το πράσινο που υπάρχει παντού και οι υπέροχοι Καταρράκτες του Ταξιάρχη λίγο έξω από το χωριό. Πρόκειται για τους καταρράκτες του ποταμού Σελινούντα που πηγάζει από τον Ερύμανθο και χύνεται στον Κορινθιακό. Οι καταρράκτες (στην πραγματικότητα ένας διπλός καταρράκτης) βρίσκονται στο τέλος του φαραγγιού, εκεί που το ποτάμι μοιάζει να μπαίνει σε μία σπηλιά. Με ορμητήριο το χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή Αγίας Λαύρας, τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, τα γραφικά Καλάβρυτα, το Σπήλαιο των Λιμνών, το μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς, αλλά και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

      Καστανιά, Κορινθία

      Η λέξη «απόδραση» παίρνει το πραγματικό της νόημα σε αυτό το μικρό χωριό της Ορεινής Κορινθίας. Σκαρφαλωμένη κοντά στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, στη νότια πλευρά της Ζήριας, η Καστανιά θα σας κλέψει την καρδιά με τα πετρόχτιστα σπίτια της μες στα έλατα, τα ήσυχα δρομάκια της και την πλατεία της που βλέπει στις πλαγιές του Ολίγυρτου. Στο δρόμο για το χωριό κάντε μια στάση στη μυθική Λίμνη Στυμφαλία, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

      travelgo.gr
      Η λίμνη Δόξα κοντά στην Καστανιά (πηγή: Shutterstock)

      Εννοείται ότι δεν θα χάσετε την ευκαιρία να πάτε και μέχρι την αλπικής ομορφιάς Λίμνη Δόξα για να βγάλετε τις πιο όμορφες φωτογραφίες. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα κάνετε μια στάση για να δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και να απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη.

      Διαβάστε Επίσης

      gazzetta
      gazzetta insider reader insider