Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 16°C
    Clear

    Οι μεγαλύτερες ταξιδιωτικές τάσεις του 2024

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Οι μεγαλύτερες ταξιδιωτικές τάσεις του 2024

    Αστρονομικός τουρισμός, ανταλλαγή σπιτιών, «δροσερές» διακοπές και άλλες ενδιαφέρουσες ταξιδιωτικές τάσεις που θα δούμε το 2024.

    Το 2024 οι ταξιδιώτες θα θέσουν ό,τι είναι σημαντικό για αυτούς στο κέντρο των σχεδίων τους, εκτιμώντας βαθύτερες εμπειρίες με θετικό αντίκτυπο, τις στιγμές ευεξίας και τον χρόνο που περνούν με αγαπημένα τους πρόσωπα, αναφέρει το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller στον οδηγό ταξιδιωτικών τάσεων για τη νέα χρονιά. Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες τάσεις στα ταξίδια για το 2024, σύμφωνα με τους ειδικούς του περιοδικού.

    Ανταλλαγή σπιτιών

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιθυμούν να μείνουν μακριά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ενώ η αύξηση των απομακρυσμένων θέσεων εργασίας μετά την πανδημία σημαίνει ότι η εργασία και η διαβίωση στο εξωτερικό δεν ήταν ποτέ πιο ελκυστική. Το home swapping (ανταλλαγή κατοικιών) είναι η ιδανική εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν ένα (δωρεάν) σπίτι στο εξωτερικό, προσφέροντας το δικό τους σε αντάλλαγμα, για μερικές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Η έννοια του home swapping υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά πλέον αρκετές νέες πλατφόρμες, όπως η Twin City ή η Kindred, επαναπροσδιορίζουν το πώς μοιάζει σήμερα η ανταλλαγή σπιτιών.

    Αθλητικός τουρισμός

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο αθλητικός τουρισμός έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με μια νέα γενιά αθλητικών οπαδών που αναδύεται χάρη σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ (όπως το Formula 1: Drive to Survive). Το 2024, η τάση θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Μία από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις που θα λάβει χώρα μέσα στο 2024 είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν τη γαλλική πρωτεύουσα το φετινό καλοκαίρι. Οι αγώνες έχουν εμπνεύσει έργα σε όλη την πόλη, όπως ο καθαρισμός του Σηκουάνα, ο οποίος, αν όλα πάνε καλά, θα επιτρέψει στο κοινό να κολυμπήσει στον ποταμό για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα.

    Αστροτουρισμός

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο αστροτουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού. Ουσιαστικά μιλάμε για ταξίδια με σκοπό την παρακολούθηση αστρονομικών φαινομένων. Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία με επίκεντρο την ευεξία δημιουργούν χώρους για τους επισκέπτες που τους ενδιαφέρει η παρατήρηση των άστρων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, το ξενοδοχείο Port Lympne άνοιξε το Lookout Bubble, έναν γυάλινο θόλο που επιτρέπει στους επισκέπτες να απλώνονται σε king-size κρεβάτια και να χαζεύουν τα αστέρια. Μάλιστα, το 2024 είναι μια χρονιά που θα έχουμε από εντυπωσιακές εκλείψεις έως θεαματικές βροχές μετεωριτών. Επίσης, οι επιστήμονες προβλέπουν τις καλύτερες εμφανίσεις του Βόρειου Σέλαος τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian, καθώς πλησιάζουμε στο επόμενο ηλιακό μέγιστο.

    Ιδιωτικά ομαδικά ταξίδια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η μετα-πανδημική επιθυμία να συγκεντρώνονται οι φίλοι ή η οικογένεια για μια κοινή εμπειρία διακοπών δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης - μάλιστα, βρίσκεται σε άνοδο, ειδικά στον τομέα των πολυτελών ταξιδιών, καθώς οι ταξιδιώτες εκτιμούν τα οφέλη και απολαμβάνουν τη στιγμή, από τα οικογενειακά γκρουπ μέχρι 50άρηδες που θέλουν να αναζωπυρώσουν φιλίες ζωής.

    Τα ταξίδια με τρένο αποκτούν αίγλη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η αυξανόμενη κλιματική συνείδηση έχει τροφοδοτήσει μια αναβίωση των ταξιδιών με τρένο, με την κατηγορία των πολυτελών τρένων να φτάνει σε νέα ύψη δημοτικότητας. Οι πλατφόρμες ταξιδιωτικών κρατήσεων αναφέρουν αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελή σιδηροδρομικά ταξίδια, όπου το ταξίδι είναι και ο προορισμός. Οι νέες σιδηροδρομικές γραμμές με πρωτοποριακό σχεδιασμό ανταγωνίζονται πλέον τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου στις γαστρονομικές εμπειρίες και τις υπόλοιπες παροχές που προσφέρουν.

    Αθόρυβα ταξίδια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε μια εποχή υπερδιέγερσης, η σιωπή μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε από τα ταξίδια μας το 2024. Προσφέροντας μια ευκαιρία για αποκατάσταση και επαναφορά, τα «αθόρυβα» ταξίδια (καταφύγια διαλογισμού, απομονωμένα θέρετρα και ξενοδοχεία στη φύση κ.ά.) αντιπροσωπεύουν ένα νέο είδος ταξιδιού που δεν σε κάνει να χρειάζεσαι διακοπές για να... αναρρώσεις από τις διακοπές σου.

    «Δροσερές» διακοπές

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, οι καλοκαιρινές διακοπές σημαίνουν ήλιο και ζέστη. Με τις έντονες θερμοκρασίες - ρεκόρ των τελευταίων ετών, ωστόσο, πολλοί σκέφτονται να ταξιδέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση: κάνοντας «δροσερές διακοπές» σε προορισμούς με ήπιες θερμοκρασίες (και λιγότερο κόσμο). Σύμφωνα με το Intrepid Travel, προορισμοί όπως η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Σκωτία και Λετονία, αυξάνουν τη δημοτικότητά τους.

    Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθός στα ταξίδια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν το 2023 ήταν η χρονιά που τα chatbots ήθελαν να σχεδιάσουν τα ταξίδια μας, το 2024 θα είναι η χρονιά που η AI φιλοδοξεί να γίνει ο βοηθός στα ταξίδια μας. Ένα κύμα νέων λειτουργιών και προϊόντων με τεχνητή νοημοσύνη έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους ταξιδιώτες - παράλληλα, όμως, εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται ευρύτερα στα ταξίδια. Ένα παράδειγμα είναι η ζωντανή μετάφραση, την οποία η Samsung σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στις συσκευές Galaxy το 2024.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider