Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 16.4°C
    Clear

    6 ιδανικά μέρη στην Ευρώπη για να δείτε το Βόρειο Σέλας

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    6 ιδανικά μέρη στην Ευρώπη για να δείτε το Βόρειο Σέλας

    Σε αυτά τα μέρη της Ευρώπης έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να δείτε το Βόρειο Σέλας ή αλλιώς ένα από τα πιο συγκλονιστικά θεάματα που προσφέρει η φύση.

    Όσο καλές κι αν είναι οι φωτογραφίες που έχετε δει, δεν μπορούν να αποτυπώσουν την ομορφιά του. Ο λόγος για το φυσικό υπερθέαμα που ονομάζεται Βόρειο Σέλας ή αλλιώς «Aurora Borealis». Οι εντυπωσιακοί χρωματισμοί που «χορεύουν» στον ουρανό των πολικών περιοχών, τις σκοτεινές και καθαρές νύχτες του φθινοπώρου και του χειμώνα, είναι η καλύτερη αφορμή για ένα ταξίδι ζωής.

    Οι μήνες με τις καλύτερες πιθανότητες εμφάνισης του φαινομένου είναι από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο, ενώ η παρατήρηση του φαινομένου απαιτεί καλή οργάνωση, τόσο στην ημερομηνία όσο και στην πρόγνωση του καιρού, αφού για να απολαύσετε τον μαγευτικό «χορό των χρωμάτων» ο ουρανός πρέπει να είναι καθαρός, χωρίς σύννεφα και νέφος. Εάν θέλετε να θαυμάσετε αυτό το μοναδικό φυσικό φαινόμενο δεν έχετε παρά να οργανώσετε ένα ταξίδι στους παρακάτω προορισμούς που προτείνει το National Geographic.


    Tromsø, Νορβηγία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Tromsø είναι μια χαριτωμένη πόλη με το μεγαλύτερο αριθμό παλιών ξύλινων σπιτιών στη Βόρεια Νορβηγία (το παλαιότερο που χρονολογείται από το 1789). Αν επισκεφθείτε αυτή την πόλη που βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, από τον Σεπτέμβριο έως τα μέσα Απριλίου, οι πιθανότητες να δείτε το Βόρειο Σέλας είναι αρκετά μεγάλες, καθώς τόσο η φωτορύπανση όσο και η νεφοκάλυψη είναι ελάχιστες. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το θέαμα είναι να συμμετάσχετε σε ένα Northern Lights tour (από εκδρομές με λεωφορείο μέχρι κρουαζιέρες) με έμπειρους «κυνηγούς» του Σέλαος.

    Jökulsárlón Glacier Lagoon, Ισλανδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Γεμάτη με μικρά παγόβουνα, αυτή η απόκοσμη λιμνοθάλασσα προσφέρει ένα συναρπαστικό σκηνικό - από εκείνα που μόνο στην Ισλανδία θα μπορούσαν να υπάρχουν - για φωτογραφίες με το Βόρειο Σέλας. Ο καλύτερος μήνας για να απολαύσετε το σόου της φύσης είναι ο Δεκέμβριος, όταν οι ώρες φωτός της ημέρας είναι περιορισμένες και ο νυχτερινός ουρανός πιο σκοτεινός. Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή hello aurora για ακριβείς προβλέψεις και παρατηρήσεις από χρήστες.

    Ilulissat, Γροιλανδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο παγετώνας και το φιόρδ Ιλούλισσατ (Ilulissat Icefjord), που εκτείνονται δυτικά από το Γροιλανδικό Στρώμα Πάγου έως τον Κόλπο Ντίσκο, κοντά στην πόλη Ιλούλισσατ, ανακηρύχθηκαν το 2004 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Αν και εδώ μπορεί κανείς να δει το Βόρειο Σέλας από τον Σεπτέμβριο, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε την περιοχή κοντά στις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς για μια πιο ιδιαίτερη εμπειρία. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να κάνετε Πρωτοχρονιά με το Βόρειο Σέλας να «χορεύει» από πάνω σας.

    Σέτλαντ, Σκωτία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Καθώς ο ηλιακός κύκλος - μια περίοδος ηλιακής δραστηριότητας περίπου 11 ετών - πλησιάζει στο ηλιακό μέγιστο μεταξύ 2024 και 2025, οι παρατηρήσεις του Βόρειου Σέλαος έχουν γίνει πιο συχνές σε ολόκληρη τη Σκωτία αλλά και στη Βόρεια Αγγλία. Ωστόσο, τα νησιά Σέτλαντ, ως το βορειότερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, εξακολουθούν να προσφέρουν τις καλύτερες πιθανότητες για να δείτε το φαινόμενο (εδώ λέγεται Mirrie Dancers) μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου. Για να παρακολουθήσετε την ηλιακή δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, επισκεφθείτε το Aurora Watch.

    Νησιά Φερόε, Δανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα 18 νησάκια του βόρειου Ατλαντικού, ανάμεσα στη Σκωτία και την Ισλανδία, δεν μοιάζουν με κανένα άλλο μέρος στην Ευρώπη. Αν ταξιδέψετε στα Νησιά Φερόε τους χειμερινούς μήνες θα βρείτε καλύτερες τιμές και διαθεσιμότητα σε ξενοδοχεία και, φυσικά, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να απολαύσετε το Βόρειο Σέλας. Τα καλύτερα νησιά για να θαυμάσετε τα φώτα που στολίζουν τον νυχτερινό ουρανό είναι το Suðuroy και το Sandoy, από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, και η εβδομάδα πριν από τη νέα σελήνη προσφέρει τις πιο σκοτεινές νύχτες.

    Ροβανιέμι, Λαπωνία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Ροβανιέμι της Φινλανδίας είναι ένα από τα κορυφαία μέρη για να δείτε το Βόρειο Σέλας. Το «σόου φωτός» είναι ορατό περίπου 150 νύχτες το χρόνο, κυρίως το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο), αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα ορατότητας μέχρι τον Μάρτιο. Η Λαπωνία είναι γνωστή ως μια χειμερινή χώρα των θαυμάτων με πολλές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Το Arctic Garden, πίσω από το Μουσείο Arktikum, είναι ένα εξαιρετικό σημείο θέασης, μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Η εφαρμογή Aurora Alert Real Time είναι διαθέσιμη για να αποφύγετε την αναμονή έξω στο κρύο για ώρες.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider