Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 20.7°C
    Clouds

    National Geographic: Οι πιο συναρπαστικοί προορισμοί για το 2024

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    National Geographic: Οι πιο συναρπαστικοί προορισμοί για το 2024

    Το National Geographic δημοσίευσε τη λίστα του με τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς για την επόμενη χρονιά.

    Το National Geographic παρουσιάζει τους 30 πιο συναρπαστικούς προορισμούς στον κόσμο για το 2024. Οι προτάσεις του έχουν κάτι για κάθε τύπο ταξιδιώτη: φύση, περιπέτεια, πολιτισμός αλλά και καλό φαγητό. Παρακάτω, ξεχωρίσαμε μερικούς από τους κορυφαίους προορισμούς της λίστας του National Geographic για εσάς που προγραμματίζετε από τώρα τα ταξίδια της νέας χρονιάς.

    Αλβανικές Άλπεις, Αλβανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι ταξιδιώτες που αναζητούν κάτι διαφορετικό για την επόμενη εξόρμηση τους στην Ευρώπη στρέφονται όλο και περισσότερο προς την Αλβανία. Η χώρα προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, χάρη στις ακτές της, το ενδιαφέρον παρελθόν και την ανερχόμενη τουριστική σκηνή της. Εξίσου δελεαστικές είναι και οι Αλβανικές Άλπεις (γνωστές και ως «Καταραμένα Βουνά»), που αποτελούν παράδεισο για φυσιολάτρες και πεζοπόρους. Οι κοιλάδες αυτών των πανύψηλων βουνών είναι γεμάτες με λιβάδια, βοσκοτόπια και λίμνες μέσα σε καταπράσινα τοπία, ενώ γραφικά, παραδοσιακά χωριά είναι διάσπαρτα στην περιοχή. Πολυάριθμα μονοπάτια φιδογυρίζουν στις πλαγιές, με πιο διάσημο το μονοπάτι τριών εθνών Peaks of the Balkans Trail.

    Πομπηία, Ιταλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Όσοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την αρχαία Ιταλία, αφού εξερευνήσουν την Αιώνια Πόλη, μπορούν να επισκεφθούν την Πομπηία σε λιγότερο από δύο ώρες χάρη σε ένα νέο απευθείας τρένο από τη Ρώμη (μέχρι σήμερα, οι ημερήσιοι ταξιδιώτες έπρεπε να αλλάξουν στον σταθμό Napoli Centrale). Το νέο απευθείας δρομολόγιο ήρθε σε καλή στιγμή, με τον Οίκο των Vettii να έχει ανοίξει ξανά τις πύλες του για το κοινό μετά από ανακαίνιση 20 ετών. Εν τω μεταξύ, στην περιοχή Regio IX του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, έγιναν περισσότερες ανακαλύψεις το 2023. Όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο: «Η Πομπηία είναι ένα σεντούκι που πάντα αποκαλύπτει νέους θησαυρούς».

    Βαλέτα, Μάλτα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μια συνέχεια της υπερπαραγωγής Gladiator του 2000 είναι στα σκαριά και, όπως και στην πρώτη ταινία, ο σκηνοθέτης Ridley Scott χρησιμοποίησε το μεσογειακό φως και τον χρυσό βράχο της Μάλτας ως καμβά για την αναδημιουργία της αρχαίας Ρώμης. Επίσης, η περιοχή του Μεγάλου Λιμανιού αποτέλεσε σκηνικό για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Ridley Scott «Ναπολέων». Μόνο τυχαίο δεν είναι που η Βαλέτα μαγεύει τους κινηματογραφιστές. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η πόλη χτίστηκε από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ και είναι κυρίως μπαρόκ αρχιτεκτονικού ρυθμού, με στοιχεία αναγεννησιακού, νεοκλασικού και σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Προσθέστε τον ζεστό καιρό που επικρατεί όλο το χρόνο και έχετε έναν φανταστικό προορισμό για να βάλετε στη λίστα με τα επόμενα ταξίδια σας.

    Τάρτου, Εσθονία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι Εσθονοί θεωρούσαν εδώ και καιρό το Τάρτου ως την πολιτιστική και πνευματική καρδιά της χώρας τους, λόγω των κορυφαίων μουσείων, των πολυσύχναστων καφέ και του παλαιότερου πανεπιστημίου της χώρας. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι αυτή η «Πόλη της Λογοτεχνίας» της UNESCO έχει επιλεγεί ως μία από τις τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2024, μαζί με το Bad Ischl της Αυστρίας και το Bodø της Νορβηγίας. Οι εκδηλώσεις της χρονιάς περιλαμβάνουν από κλασικές συναυλίες και προβολές ταινιών έως εντυπωσιακές υπαίθριες εγκαταστάσεις τέχνης.

    Γερμανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από τα μέσα Ιουνίου και για ένα μήνα, τα φώτα θα είναι στραμμένα στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος UEFA, το οποίο προσφέρει στους ταξιδιώτες έναν νέο λόγο για να επισκεφτούν τις μπυραρίες της χώρας, τις γοτθικές εκκλησίες και το Τείχος του Βερολίνου στην 35η επέτειο της πτώσης του. Το Μόναχο, το Αμβούργο και το Βερολίνο - όπου θα διεξαχθεί ο τελικός στις 14 Ιουλίου - είναι μεταξύ των 10 πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Όμως το Euro είναι ταυτόχρονα μια καλή αφορμή για να εξερευνήσετε λιγότερο γνωστούς προορισμούς της Γερμανίας. Για παράδειγμα, όσοι ταξιδέψουν στο Ντόρτμουντ μπορούν να περιηγηθούν στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου στο Signal Iduna Park, το οποίο καταγράφει την ιστορία του αθλήματος στη Γερμανία. Εάν πάλι βρεθείτε στη Λειψία, μπορείτε να επισκεφθείτε με δωρεάν είσοδο τέσσερα από τα μεγαλύτερα μουσεία της πόλης.

    Saimaa, Φινλανδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δεν είναι μόνο ο καθαρός αέρας και η ηρεμία που προσελκύει τους Φινλανδούς στα δάση και τις λίμνες της Saimaa - είναι και το φαγητό. Το 2024 η περιοχή θα είναι στα πάνω της, καθώς θα γίνει η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας. Πολλά από τα πιο αγαπημένα προϊόντα της περιοχής προέρχονται από τα δάση και τα νερά της. Το φαγητό αποτελεί χρήσιμη πυξίδα κατά την εξερεύνηση αυτής της ευρωπαϊκής γωνιάς που είναι γεμάτη με μονοπάτια πεζοπορίας, αρχοντικά και ιστορικές πόλεις.

    Χερσόνησος Γιουκατάν, Μεξικό

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Λίγες αρχαιολογικές ανακαλύψεις εξάπτουν τη φαντασία όπως η ανακάλυψη μιας χαμένης πόλης - και αυτό ακριβώς συνέβη φέτος στα βάθη της Χερσονήσου του Γιουκατάν. Ενώ η απομακρυσμένη τοποθεσία του Ocomtún εξακολουθεί να χαρτογραφείται και οι ταξιδιώτες δεν μπορούν ακόμη να την επισκεφτούν, αυτή η νέα ανακάλυψη προσθέτει ένα κομμάτι στο παζλ για τον πολιτισμό των Μάγια. Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή μιλούν ακόμα γλώσσες των Μάγια και αυτή η ζωντανή κουλτούρα αντικατοπτρίζεται όλο και περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την περιοχή.

    Akagera, Ρουάντα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Εθνικό Πάρκο Akagera, το οποίο θα γιορτάσει την 90ή επέτειό του το 2024, έχει έκταση 433 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ένα συνονθύλευμα από βάλτους, σαβάνες και δασικές εκτάσεις με άγρια ζώα. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα της Ρουάντα, το οποίο αποδεκατίστηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας το 1994, όταν οι πρώην εξόριστοι αγρότες επέστρεψαν στην περιοχή, ισοπέδωσαν τη γη και εξαφάνισαν την άγρια ζωή για να δημιουργήσουν χώρο για τη βόσκηση βοοειδών. Το 2010, ιδρύθηκε η εταιρεία διαχείρισης Akagera με όραμα την αποκατάσταση του πάρκου. Στις επιτυχίες της περιλαμβάνεται η επανεισαγωγή λιονταριών και μαύρων ρινόκερων το 2015 και το 2017 και η εισαγωγή λευκών ρινόκερων το 2021. Οι επισκέπτες θα δουν επίσης καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, κροκόδειλους, λεοπαρδάλεις και πουλιά.

    Xi’an, Κίνα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Κίνα είχε τους πιο μακροχρόνιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid από κάθε άλλη μεγάλη χώρα, οπότε οι επισκέπτες τώρα έχουν πολλά να δουν και να κάνουν. Το National Geographic προτείνει στους ταξιδιώτες να ξεκινήσουν από το Xi'an, την ιστορική πρωτεύουσα. Είναι παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από 50 χρόνια, ένα σύμβολο του κινεζικού πολιτισμού αναπαυόταν κάτω από τα χωράφια της επαρχίας Shaanxi. Οι αγρότες που έσκαβαν ένα πηγάδι στις 29 Μαρτίου 1974 ανακάλυψαν το κεφάλι μιας φιγούρας που αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους περισσότερους από 8.000 στρατιώτες του Πήλινου Στρατού. Καθήκον τους ήταν να φρουρούν το κοντινό συγκρότημα τάφων του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, του Τσιν Σι Χουάνγκ, μετά το θάνατό του το 210 π.Χ. Ο πολιτιστικός τομέας της χώρας, βέβαια, δεν μένει αδρανής: 382 νέα μουσεία καταγράφηκαν μόνο το 2022, συμπεριλαμβανομένου του Αρχαιολογικού Μουσείου Shaanxi του Xi’an.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider