Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λακωνία
    Sat 16.1°C
    Clouds

    7 γραφικά χωριά στον Ταΰγετο που αξίζει να ανακαλύψετε

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    7 γραφικά χωριά στον Ταΰγετο που αξίζει να ανακαλύψετε

    Απόδραση στο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, με τη μοναδική φύση, τα άγριας ομορφιάς τοπία και τα γραφικά χωριά που χαρίζουν στιγμές απόλυτης ηρεμίας. Ο Ταΰγετος κρύβει πολλές εκπλήξεις.

    Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, ο Ταΰγετος είναι το ψηλότερο από όλα τα βουνά της Πελοποννήσου (2.405 μ.) και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Η οροσειρά καλύπτει μια έκταση 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταλαμβάνοντας εκτάσεις των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Τα όμορφα δάση, οι ρεματιές με τα πλατάνια, τα φαράγγια, οι χαράδρες και το πυκνό δίκτυο μονοπατιών αποτελούν πόλο έλξης για φυσιολάτρες, ενώ τα γραφικά χωριά χαρίζουν στιγμές απόλυτης βουνίσιας ηρεμίας στους επισκέπτες. Ακολουθούν μερικά χωριά του Ταΰγετου που σας προτείνουμε να ανακαλύψετε με την πρώτη ευκαιρία.

    Λογκανίκος

    Σε υψόμετρο 770 μέτρων, στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας, στα σύνορα με το νομό Αρκαδίας, βρίσκεται ο Λογκανίκος, ένα ιστορικό χωριό, από τα ομορφότερα της περιοχής. Πέτρινα σπίτια, βρύσες, πηγάδια και νερόμυλοι, όλα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, συνθέτουν την εικόνα του τοπίου. Σημείο αναφοράς είναι η βυζαντινή Μονή του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 1375, ένα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός της Ανάληψης με το μισογκρεμισμένο πυργόσπιτο στο πλάι, καθώς και το κάστρο στη βόρεια πλευρά του χωριού.

    Γεωργίτσι

    Στη βορειοανατολική πλευρά της οροσειράς, σε απόσταση 29 χλμ. από τη Σπάρτη, θα συναντήσετε το Γεωργίτσι ή αλλιώς «το μπαλκόνι του Ταϋγέτου». Χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 970 μέτρων, αυτό το γραφικό χωριό έχει μια καταπληκτική θέα που εκτείνεται από τα βουνά της Αρκαδίας μέχρι τον Λακωνικό κόλπο. Στο Γεωργίτσι θα δείτε πανέμορφα σοκάκια με πέτρινα σπίτια, γραφικές εκκλησίες, το εμβληματικό κτήριο του δημοτικού σχολείου και δύο πλατείες. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει το Φαράγγι των Μύλων μήκους σχεδόν 10 χιλιομέτρων, το οποίο καταλήγει μετά από μια κατάβαση περίπου τεσσάρων ωρών στο χωριό Καστόρι.

    Καστόρι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων, το καταπράσινο Καστόρι Λακωνίας, στα βορειοανατολικά του Ταϋγέτου, 17 χλμ. από τη Σπάρτη, είναι ιδανικό για χαλάρωση, επαφή με τη φύση και δραστηριότητες όπως πεζοπορία και mountain bike. Στο Καστόρι βρίσκονται πολλά φαράγγια τα οποία κατεβάζουν τα νερά του Ταϋγέτου στον Ευρώτα και στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε. Ένα από αυτά είναι του ποταμού Κάστορα, το οποίο θα σας προσφέρει μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς, με τις πηγές και το ασκηταριό του Λουκά, μια μικρή εκκλησία μέσα σε σπηλιά, να πρωταγωνιστούν.

    Άρνα

    travelgo.gr
    Πηγή: arna.gr

    Χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ταΰγετου, η Άρνα είναι ένα μικρό χωριό μέσα στα πλατάνια, τις μηλιές, τις καστανιές και τις καρυδιές. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αντικρίσετε είναι ο τεράστιος πλάτανος που δεσπόζει μεγαλοπρεπής στη μέση της πλατείας με περίμετρο 14 μ. και ύψος 40 μ. Ο συγκεκριμένος πλάτανος έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης», ενώ έχει συμπεριληφθεί και σε κατάλογο με τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης. Η ηλικία του υπολογίζεται σε άνω των 2.000 ετών. Τα καφενεδάκια, οι ταβέρνες, τα πέτρινα σπίτια και τα τρεχούμενα νερά συμπληρώνουν το υπέροχο σκηνικό. Ιδανικά μπορείτε να επισκεφτείτε την Άρνα στη Γιορτή του Κάστανου (τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου).

    Κουμουστά

    Σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τη Σπάρτη και 7 χλμ. από το Ξηροκάμπι, βρίσκεται ένα μεσαιωνικό χωριουδάκι σταματημένο στον χρόνο, γεμάτο λιθόκτιστα καλντερίμια που ανηφορίζουν περνώντας ανάμεσα σε πέτρινα σπίτια και μαρμάρινες βρύσες. Το χωριό είναι χτισμένο στα 750 μέτρα υψόμετρο και έχει υπέροχη θέα. Ένα εύκολο και άριστα σηματοδοτημένο μονοπάτι ενώνει την Κουμουστά με τη φημισμένη Μονή Γόλας μέσα από καταπράσινο φαράγγι με πέτρινα γεφυράκια και μικρούς καταρράκτες - μια φανταστική διαδρομή περίπου μίας ώρας, που αξίζει να κάνετε.

    Αλαγονία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ταϋγέτου, χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 800 μέτρων σε ένα καταπράσινο τοπίο, η Αλαγονία Μεσσηνίας (30 χλμ. από την Καλαμάτα) είναι ένα ήσυχο χωριουδάκι, ιδανικό για χαλαρωτικές αποδράσεις. Σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από την πλατεία του χωριού υπάρχει τοπίο με μεγάλους βράχους, ψηλά πλατάνια, άφθονα νερά και μικρό καταρράκτη (η διαδρομή που γίνεται μόνον με τα πόδια). Πρόκειται για την παραδοσιακή βρύση Νίκα και τη θέση Λουκά.

    Νέδουσα

    Η Νέδουσα είναι ένα γραφικό χωριό στον βορειοδυτικό Ταΰγετο, στη Μεσσηνία, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Στην Επανάσταση του 1821 έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού φιλοξένησε πολλούς κατοίκους της Μεσσηνίας, που καταδιώχτηκαν από τον Ιμπραήμ. Επίσης, η Νέδουσα είναι η γενέτειρα του Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστού με το προσωνύμιο «Νικηταράς ο Τουρκοφάγος». Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι του Παντελικού, το οποίο χτίστηκε το 1906 και πλαισιώνεται από δύο χαρακτηριστικούς πετρόκτιστους νερόμυλους. Αξίζει να επισκεφθείτε την ιστορική Μονή Μαρδακίου, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από το χωριό.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider