Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 20.7°C
    Clouds

    5 από τα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη όπου ζουν άνθρωποι

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 από τα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη όπου ζουν άνθρωποι

    Από το πιο απομονωμένο αρχιπέλαγος του κόσμου μέχρι την πόλη της Αλάσκα όπου οι κάτοικοι ζουν 65 συνεχόμενες ημέρες κάτω από το σκοτάδι - Πώς είναι να ζεις στη μέση του πουθενά;

    Πολλά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου φιλοξενούν μικρές πόλεις και χωριά, φωλιασμένα σε απόκοσμα όμορφα, ορεινά ή θαλασσινά τοπία. Οι κάτοικοί τους έχουν μάθει να ζουν στη «μέση του πουθενά». Οι τουρίστες που τα επισκέπτονται, φτάνουν εκεί μετά από πολυήμερο ταξίδι που μπορεί να περιλαμβάνει από πτήση με ελικόπτερο μέχρι πεζοπορία. Αυτά είναι πέντε από τα πιο απομονωμένα σημεία του πλανήτη που κατοικούνται.

    Tristan da Cunha, Νότιος Ατλαντικός Ωκεανός

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Τριστάν ντα Κούνια είναι μια συστάδα από απομονωμένα νησιά στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, 2.816 χλμ. από τη Νότια Αφρική και 3.360 χλμ. από τη Νότια Αμερική. Αποτελεί εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται 2.173 χλμ. βόρεια και θεωρείται το πιο απομονωμένο αρχιπέλαγος στον κόσμο. Τα νησιά τα πρωτοείδε το 1506 ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος, Τριστάο ντα Κούνια, αλλά λόγω κακοκαιρίας δεν αποβιβάστηκε σε κάποιο από αυτά. Η πρώτη εξερεύνηση του αρχιπελάγους έγινε από τη Γαλλική φρεγάτα L' Heure du Berger το 1767. Περίπου 250 άτομα ζουν σήμερα στο ηφαιστειακό νησί Τριστάν ντα Κούνια. Το Εδιμβούργο των Επτά Θαλασσών είναι ο μοναδικός κύριος οικισμός. Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, ούτε αεροδρόμιο. Εκεί μπορεί να φτάσει κανείς μόνο μετά από επταήμερο ταξίδι με πλοίο από το Κέιπ Τάουν!

    Νησί του Πάσχα, Ειρηνικός Ωκεανός

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κάπου 3.500 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των ακτών της Χιλής, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, βρίσκεται το μυστηριώδες Νησί του Πάσχα (Ράπα Νούι στην τοπική γλώσσα) με τα εντυπωσιακά πέτρινα αγάλματα - γνωστά ως Moai - τα οποία αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές και φτάνουν σε ύψος έως και τα 10 μέτρα. Το όνομά του οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722. Πρόκειται για ένα από τα πιο απομονωμένα κατοικημένα νησιά του κόσμου. Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή (Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι) ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Περίπου 3.500 άτομα ζουν στο Χάνγκα Ρόα, που είναι η κύρια πόλη, το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού.

    Ittoqqortoormiit, Γροιλανδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτή η πόλη με το όνομα-γλωσσοδέτη είναι η πιο απομονωμένη στη Γροιλανδία. Από το αεροδρόμιο Nerlerit Inaat, χρειάζεται άλλη μια πτήση με ελικόπτερο για να φτάσεις εκεί! Το Ittoqqortoormiit ιδρύθηκε το 1925 και σήμερα έχει περίπου 450 κατοίκους. Οι τουρίστες το επισκέπτονται για να δουν το Βόρειο Σέλας και άλλα θαύματα της φύσης.

    Oymyakon, Ρωσία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτή η απομακρυσμένη ρωσική πόλη είναι γνωστή ως η πιο ψυχρή κατοικημένη περιοχή στη Γη (με μέση θερμοκρασία -50 βαθμούς Κελσίου). Οι 500 κάτοικοι του Oymyakon ζουν στο σκοτάδι για 21 ώρες την ημέρα, ενώ τρώνε μόνο κρέας ταράνδου και ψάρια, αφού κανένα φυτό δεν φυτρώνει στην περιοχή. Το Oymyakon απέχει δύο ημέρες οδήγησης από την πόλη Γιακούτσκ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά (ή Γιακουτίας), στην ανατολική Σιβηρία.

    Barrow, Αλάσκα

    Barrow, Αλάσκα
    Πηγή: Shutterstock

    Δεν υπάρχουν δρόμοι που να οδηγούν στο Μπάροου (γνωστό και ως Utqiaġvik) της μακρινής, παγωμένης Αλάσκας. Η πόλη που απέχει μόλις 514 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό κύκλο, είναι προσβάσιμη μόνο με αεροπλάνο. Πρόκειται για τη βορειότερη πόλη των ΗΠΑ. Τον χειμώνα, οι 4.000 περίπου κάτοικοι ζουν 65 συνεχόμενες ημέρες κάτω από το σκοτάδι, ενώ οι θερμοκρασίες φτάνουν έως και τους -40 βαθμούς Κελσίου!

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider