Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 28.9°C
    Clouds

    11 εγκαταλελειμμένα νησιά σε όλο τον κόσμο και οι ιδιαίτερες ιστορίες τους

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    11 εγκαταλελειμμένα νησιά σε όλο τον κόσμο και οι ιδιαίτερες ιστορίες τους

    Κάποια από αυτά έγιναν δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και σκηνικά για ταινίες. Ανάμεσά τους και ένα ελληνικό νησί.

    Μισογκρεμισμένα σπίτια, έρημοι δρόμοι, σχολεία και εκκλησίες πνιγμένα στην πυκνή βλάστηση, τοπία απόκοσμα αλλά και γοητευτικά. Κάποια από αυτά τα νησιά εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας φυσικών ή άλλων καταστροφών, άλλα λόγω πολέμων και άλλα για οικονομικούς λόγους. Μερικά από αυτά έγιναν δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και σκηνικά για ταινίες. Όλα έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθούν. Από την Ινδία μέχρι την Ελλάδα, δείτε μερικά από τα πιο συναρπαστικά εγκαταλελειμμένα νησιά του κόσμου που επέλεξε για το αφιέρωμά του το Architectural Digest.

    Deception Island, Ανταρκτική

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα ηφαίστειο εξερράγη όχι μία αλλά δύο φορές, καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα κοντά στο Deception Island στην Ανταρκτική. Κάποτε ήταν σταθμός φαλαινοθηρίας και έδρα πολλών επιστημονικών ερευνητικών βάσεων, αλλά οι δύο ηφαιστειακές εκρήξεις στο νησί, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μετέτρεψαν σχεδόν τα πάντα σε στάχτη. Σήμερα, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους λάτρεις της περιπέτειας χάρη στο απόκοσμο τοπίο του, τις παραλίες με τη μαύρη άμμο, την άγρια ζωή και τις φυσικές ιαματικές πηγές του.

    Houtouwan, Shengshan, Κίνα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το απομακρυσμένο χωριό Houtouwan στο νησί Shengshan της Κίνας ήταν κάποτε το σπίτι για περισσότερους από 2.000 ψαράδες και τις οικογένειές τους. Το χωριό εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν αναζητώντας καλύτερη εκπαίδευση και πόρους. Σήμερα, η φύση έχει κυριαρχήσει και τα ερειπωμένα πέτρινα σπίτια είναι καλυμμένα με πυκνή βλάστηση. Το σκηνικό είναι απόκοσμο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει εκατοντάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί για μια βόλτα ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια.

    Σπιναλόγκα, Κρήτη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Σπιναλόγκα είναι ένα νησί με ιδιαίτερη και μεγάλη ιστορία, στον κόλπο της Ελούντας, στο Λασίθι. Αυτό το μικρό νησί υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ενετικά κάστρα της Κρήτης, ενώ το όνομά του είναι άμεσα συνδεδεμένο με το λεπροκομείο που λειτούργησε εκεί από το 1904 έως το 1957. Είναι ο τόπος που έχει ταυτιστεί με την κοινότητα των χανσενικών όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα. Μια ιστορία που αποτέλεσε έμπνευση για τη βραβευμένη ιστορική νουβέλα της Βικτόρια Χίσλοπ, «Το Νησί». Σήμερα, η Σπιναλόγκα έχει μετατραπεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Χιλιάδες επισκέπτες βρίσκονται εκεί κάθε χρόνο, φτάνοντας στο μέρος με καραβάκια που ξεκινούν από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα. Πρόκειται για το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο της Κρήτης μετά την Κνωσό.

    Hashima, Ιαπωνία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το νησί Hashima στα ανοικτά των ακτών του Ναγκασάκι παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά κάποτε αποτελούσε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του κόσμου. Η ιστορία του ξεκινάει το 1890, όταν το αγόρασε η εταιρεία Mitsubishi προκειμένου να στεγάσει εκεί τους εργάτες που θα αναλάμβαναν τη σκληρή δουλειά της εξόρυξης των υποβρύχιων κοιτασμάτων άνθρακα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες εργάτες από την Κίνα και την Κορέα ζούσαν και εργάζονταν στο συγκεκριμένο νησί. Μάλιστα εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 εργάτες έχασαν τη ζωή τους εκείνη την περίοδο λόγω ατυχημάτων και υποσιτισμού. Τη δεκαετία του '70, μόλις άρχισαν να εξαντλούνται τα αποθέματα άνθρακα και το πετρέλαιο άρχισε να τον αντικαθιστά, τα ορυχεία έκλεισαν και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί αφήνοντας πίσω όλα τα υπάρχοντα τους.

    King Island, Αλάσκα

    A post shared by Pocketrip (@_pocketrip_)

    Περίπου 40 μίλια δυτικά της ηπειρωτικής Αλάσκας βρίσκεται το King Island και το χωριό-φάντασμα Ukivok, μια πρώην κοινότητα Ινουίτ. Οι άνθρωποι που έμεναν εκεί, ζούσαν από τη θάλασσα, κυνηγώντας καβούρια και φώκιες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ψαρεύοντας τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί το 1959 όταν έκλεισε το μοναδικό σχολείο του χωριού. Τα φθαρμένα σπίτια και τα κτήρια χτισμένα σε πασσάλους είναι όλα όσα έχουν απομείνει.

    Ross Island, Ινδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το νησί Ross (ή, όπως επίσημα ονομάζεται, Netaji Subhash Chandra Bose Island), που ανήκει στα νησιά Άνταμαν, ήταν ένας βρετανικός οικισμός που φιλοξενούσε μια ποινική αποικία για περίπου έναν αιώνα. Ένας μεγάλος σεισμός το 1941 και η εισβολή των Ιαπώνων κατέστρεψε μεγάλο μέρος της υποδομής. Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανέκτησε τελικά το νησί το 1979 και έχτισε μια μικρή στρατιωτική βάση. Οι τουρίστες μπορούν ακόμα να επισκεφθούν τα ερείπια της πρώην αποικίας και μερικά καταστήματα με σουβενίρ.

    Poveglia, Ιταλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αγναντεύοντας από κάποιο ψηλό σημείο στη Βενετία αυτό το ειδυλλιακό νησάκι της λιμνοθάλασσας, δύσκολα μπορείς να φανταστείς ότι κουβαλάει μια «μαύρη» ιστορία. Κατά τη διάρκεια του «Μαύρου Θανάτου», όταν χιλιάδες άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους εξαιτίας της πανούκλας, η Ποβέλια αποτέλεσε νεκροταφείο για πάνω από 160.000 θύματα της αρρώστιας. Το νησί καλύφθηκε με μαύρη τέφρα και λείψανα. Έχει όμως και συνέχεια: Το 1922 κατασκευάστηκε εκεί ψυχιατρική κλινική. Ο επικεφαλής γιατρός βασάνισε πολλούς ασθενείς πριν αυτοκτονήσει. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η Ποβέλια έχει ανακηρυχτεί ως ένα από τα πιο τρομακτικά μέρη του κόσμου. Σήμερα, το νησί παραμένει ακατοίκητο. Κανένας δεν το πλησιάζει, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι στοιχειωμένο από τους νεκρούς της πανώλης και τους ψυχασθενείς.

    Klein, Κουρασάο, Καραϊβική

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μόλις έξι μίλια νοτιοανατολικά του Κουρασάο, στο νότιο μέρος της Καραϊβικής, βρίσκεται το μικροσκοπικό ακατοίκητο νησί Klein Curaçao (Μικρό Κουρασάο). Με την πρώτη ματιά, το νησί μοιάζει με μικρό παράδεισο. Όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Σε λίγο περισσότερο από μισό τετραγωνικό μίλι γης υπάρχει ένας έρημος φάρος, ναυάγια πλοίων, πολλά κατεστραμμένα πέτρινα κτήρια και αρκετοί τάφοι. Το νησί χρησιμοποιήθηκε από την Dutch West India Company ως τόπος καραντίνας για άρρωστους σκλάβους που μεταφέρονταν από την Αφρική στην Καραϊβική. Για πολλούς από αυτούς, αυτό το νησί έγινε ο τελευταίος τόπος ανάπαυσής τους.

    Dry Tortugas, Φλόριντα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Dry Tortugas στο αρχιπέλαγος Florida Keys ήταν κάποτε ένας πολυσύχναστος ναυτιλιακός διάδρομος και η πύλη της χώρας προς τον Κόλπο του Μεξικού. Το 1847, ξεκίνησε η κατασκευή του φρούριου Jefferson, το οποίο προοριζόταν για την προστασία του ναυτιλιακού καναλιού, αλλά δεν έγινε ποτέ πλήρως λειτουργικό ως φρούριο. Όταν το πολεμικό ναυτικό εγκατέλειψε τη βάση το 1874, ο πρόεδρος Ρούσβελτ μετέτρεψε το φρούριο σε εθνικό μνημείο και ολόκληρο το αρχιπέλαγος σε εθνικό πάρκο. Προσβάσιμο μόνο με σκάφος ή υδροπλάνο, σήμερα το Dry Tortugas αποτελεί δημοφιλές σημείο για καταδύσεις και κάμπινγκ.

    Suakin, Σουδάν

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Suakin είναι ένα εγκαταλελειμμένο νησί, πρώην λιμάνι, στην Ερυθρά Θάλασσα. Το λιμάνι του Suakin αναπτύχθηκε από τον Ραμσή Γ΄ κατά τον 10ο αιώνα π.Χ. ως διέξοδος για το εμπόριο, φέρνοντας πλούτο και ευημερία στην περιοχή. Κατά τον 19ο αιώνα, το Suakin έγινε κέντρο για το δουλεμπόριο της Ανατολικής Αφρικής, το οποίο τελικά εξαφανίστηκε μόλις καταργήθηκε το δουλεμπόριο.

    Mamula, Μαυροβούνιο

    travelgo.gr

    Το νησί Mamula είναι ένα παράδειγμα ενός τόπου με μια οδυνηρή ιστορία που παρέμεινε εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες και τώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Το 1853, ο Αυστροούγγρος στρατηγός Lazarus von Mamula έχτισε ένα φρούριο σε μια νησίδα ανοιχτά του σημερινού Μαυροβουνίου, για να υπερασπιστεί τον κόλπο του Κότορ. Το νησί έγινε διαβόητο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης που διοικούνταν από τις δυνάμεις του Μπενίτο Μουσολίνι. Μετά το κλείσιμο του στρατοπέδου, τα κτήρια στο νησί αφέθηκαν να καταρρεύσουν έως ότου μια ελβετο-αιγυπτιακή επενδυτική εταιρεία αποφάσισε να μετατρέψει το φρούριο σε πολυτελές ξενοδοχείο, το Mamula Island Hotel, το οποίο άνοιξε το 2023.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider